Denník N

Minimálna Mzda Porastie

„Vláda prijala rozhodnutie, že sa navyšuje pre rok 2016 minimálna mzda na výšku 405 eur, čo predstavuje hodinové vyjadrenie 2,328 eura a v percentuálnom vyjadrení je to nárast o 6,58 %,“ uviedol minister práce Richter. Minimálna mzda sa dvíha, čo je výborné. Povieme si prečo.

Každoročné dvíhanie minimálky je pre Slovensko zásadnou vecou. Budí to rozruch. Na jednej strane hromžia zamestnávatelia, ktorí tvrdia, že zvýšenie minimálky ich zruinuje, budú musieť prepustiť všetkých zamestnancov, predať výrobné prostriedky a pri najlepšom to rozbaliť v Bulharsku, alebo Somálsku (tam sa totižto nemusia platiť dane, úplný raj). Na a potom tu máme realistov. To sú ľudia, ktorí pracujú v továrňach, fabrikách, obchodoch, službách, ale dokonca aj na úradoch, alebo iných viac kvalifikovaných miestach, kde poberajú neprimerane nízke platy. Kým prvý hovoria, že ich zvýšenie minimálky o pár eur zruinuje, tí druhí hovoria, že ich posledných pár rokov ruinuje výplata, ktorú od tých prvých dostávajú. Na zamyslenie, no nie?

Avšak, hlavnou vecou naďalej zostáva akt zvýšenia minimálnej mzdy. 405€ je už aj na Slovensko celkom dobré, keď si predstavím, že v Česku sa pohybuje minimálna mzda okolo úrovne 340€ rovnako tak aj v Maďarsku. Predstavuje to rozdiel viac ako 60€, čo už určite nie je zanedbateľný peniaz. Výnimku vo V4 predstavuje Poľsko, ktorého minimálna mzda sa pohybuje na úrovni okolo 430€, čo bude od nového roka o 25€ viac ako na Slovensku. Dvíhanie minimálnej mzdy je znakom, že sa Slovensku darí. Darí sa nám dvíhať životnú úroveň ľudí, ekonomicky rastieme a máme sľubné vyhliadky. Samozrejme, do určitej miery je to spôsobené aj rastom globálnej a európskej ekonomiky ako celku, ale ako sa hovorí.. bez vetra sa ani lístok nepohne.. čiže nemalú zásluhu na lepšej ekonomickej a sociálnej situácii má aj vláda SR.

Zdroj: Vlada.gov.sk

Prečo je potrebné dvíhať minimálnu mzdu?

V prvom rade si musíme ujasniť, že na Slovensku stále pracuje veľká skupina ľudí, ktorých plat nedosahuje ani výšku priemerného zárobku v národnom hospodárstve, čo podľa posledných údajov predstavuje niečo pod 1000€. Realita je taká, že títo ľudia zarábajú od 450 do 650€. Horšie na tom sú ľudia, ktorých mzda je ešte o niečo nižšia, teda minimálna. Na Slovensku dnes evidujeme 113 tisíc ľudí, ktorí pracujú za minimálnu mzdu. Štát má preto povinnosť nastaviť určité regulačné opatrenia, ktorými vplýva na minimálnu mzdu a stanovuje jej hranicu. Tieto regulačné opatrenia sú veľmi  dôležité a to najmä z jedného kľúčového dôvodu, zabrániť vzniku a rozširovaniu pracujúcej chudoby.

Základňa a Nadstavba

Človek je tvor spoločenský. Rád sa stretáva s ostatnými ľuďmi, vymieňa si názory, snaží sa zlepšovať svoj život, žiť kultúrne, prispievať do spoločnosti a dosahovať určité ciele. Všetko toto sa volá nadstavba. Nadstavba k životu, ktorý človek vedie. Ale na to, aby mohol túto základňu budovať musí mať aj patrične silnú (materiálnu) základňu. V skratke, ak chcete žiť plnohodnotný spoločenský a kultúrny život, do ktorého by ste sem tam radi prispeli aj niečím intelektuálnym, musíte zarábať, alebo mať dostatok peňazí, ktorými zabezpečíte základné potreby (jesť, piť, spať pod strechou v teple) a následne môžete budovať (nadstavovať) aj iné, duchovné, kultúrne a intelektuálne potreby sebarealizácie.

Produktivita práce

Ďalší aspekt ku ktorému je potrebné sa vrátiť, ak hovoríme o navýšení minimálnej mzdy je Produktivita Práce. Tá je za ostatné roky u nás vyššia ako rast platov. Ľudia vyrobia viac produktov a rýchlejšie, čiže sú viac zaťažení, ale nie sú viac ohodnotení. Preto je rast minimálnej mzdy taký podstatný. Zabezpečí totiž to, že ak rastie minimálka rastú aj platy v pásmach, ktoré sú tesne nad ňou. Celý tento proces následne zdvíha životnú úroveň ľudí. Je predsa logické, že ak zamestnanec zarobí viac, vie aj viac minúť, niečo viac si dovoliť, čím aj priamo podporí ekonomiku štátu a jeho príjmy z odvedených daní.

Musí sa oplatiť pracovať

Dvihanie minimálnej mzdy má aj ďalšie pozitívum. Dnes je situácia samozrejme komplikovanejšia a minimálna mzda u nás nie je taká vysoká, ako napríklad v Nemecku, kde hodinová minimálna mzda predstavuje 8,50€, pri čom u nás je to na hodinu niečo pod 2,50€. Z toho vyplýva, že keď človek pracuje a dostáva minimálnu mzdu, mal by si byť istý, že jeho práca sa mu vyplatí viac, akoby len sedel doma a poberal sociálne dávky. Proste, musí sa oplatiť pracovať, musí sa oplatiť, aby ľudia chodili do práce a vytvárali hodnoty. Sociálne dávky pre ľudí, ktorí ich skutočne potrebujú sú správna vec, ale ak má niekto na dávkach viac ako ten čo pracuje, tak nám môže byť hneď jasné, že tu niečo nie je v poriadku. Tento systém je potom logicky nespravodlivý.

Emefka.sk

Takže prečo je minimálna mzda sama o sebe dobrou vecou?

Faktorov prečo to tak je, je viacero. Minimálna mzda dvíha životnú úroveň ľudí. Vyššia minimálna mzda pre ľudí, ktorí ju dostávajú znamená vyšší mesačný príjem a vyšší mesačný príjem znamená, že človek môže viac rozvíjať svoju duchovnú, intelektuálnu, alebo kultúrnu nadstavbu. Minimálna mzda a najmä jej pravidelné zvyšovanie vytvára tlak na zvyšovanie platov, ktoré sa pohybujú tesne nad ňou. Minimálka sama o sebe dokáže zmenšiť rozdiely medzi zvyšujúcou sa produktivitou práce a plácou za ňu. Ďalej sa môžeme baviť aj o tom, že inštitút minimálnej mzdy je ochrancom pracujúcich. Ak existuje minimálna mzda a pravidelne sa zvyšuje, znamená to, že ľuďom sa viac oplatí pracovať, ako žiť na sociálnych dávkach, alebo zneužívať sociálny systém. Keďže inštitút minimálnej mzdy funguje skoro v každom európskom štáte, tak je možné ich výšky porovnávať. Ak napríklad vidíme, že v Nemecku ľudia vykonávajú podobný druh práce, ako ľudia u nás a pri tom dostávajú nižšie mzdy, môžeme vytvárať aktívny tlak na vlády a podnikateľské prostredie, aby sa platy zvyšovali aj u nás a tým nám vytvorili lepšie životné podmienky a lepšiu životnú úroveň.

Je čas uvedomiť si, že minimálna mzda je pre vývoj životnej úrovne a kvalitu nášho hospodárstva kľúčová. Rôzne pokusy o to odstrániť minimálnu mzdu, alebo ju nahradiť len 1€ by mohli síce viesť k minimálnemu nárastu zamestnanosti, ale na druhej strane by vytvorili aj pracujúcu chudobu a motivovali by ľudí zneužívať sociálny systém a konať mimo hraníc zákona. Spoločenská klíma by sa tým určite zhoršila. Minimálna mzda je istota, ktorú vie ponúknuť štát svojim ľuďom, aby mohli žiť aspoň ako tak kvalitný a kultúrny život.

Teraz najčítanejšie

Igor Melicher

Podpredseda Mladých sociálnych demokratov (MSD). Politológ. Sociálny demokrat. Ľavičiar. Pokrokový. Školstvo. Veda, výskum a technológie. ;)