Denník N

5 hodín s dokumentačným atramentom a pravítkom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čomu dávajú mnohé školy prednosť? Piatim hodinám písania perom alebo 10 minútam tlačenia?
Učitelia na mnohých školách musia ručne vypisovať pedagogickú dokumentáciu dokumentačným atramentom. Triedny učiteľ na konci školského roka vypisuje približne 5 hodín pedagogickú dokumentáciu. Takmer všetko by sa pritom dalo vytlačiť cez software ascAgenda za desať minút. Je to povolené vyhláškou ministerstva školstva č. 326/2008 z.z. § 4.

Už tri a pol hodiny škrtám kolónky z ľavého dolného rohu do pravého horného rohu. V štrnástom katalógovom liste žiaka je to tuším v poradí 840 kolónka. Ostáva mi ešte osem listov, čo snáď zvládnem za hodinu a dvadsať minút. Ak všetko pôjde dobre a nenastane výpadok elektrického prúdu, zemetrasenie, nepredpokladaná domáca udalosť, či pád asteroidu na našu ulicu. Vypisovanie pedagogickej dokumentácie na konci tohto školského roka zvládnem vyplniť do piatich hodín.

Ručne vypísaný katalógový list a list vytlačený z ascAgendy

Snažím sa vyplňovať dôkladne, čisto, úhľadne a presne na milimeter! Sem tam sa pre istotu pozriem na vzor vypĺňania pedagogickej dokumentácie. Zatiaľ sa mi darí, nepomýlil som sa! Nerozmýšľam, nefantazírujem, nemeditujem, nerozčuľujem, neradujem, len sústredene bez citu a akýchkoľvek myšlienok škrtám a vypisujem. Pohyby mojej ľavej ruky držiacej pravítko a pravej ruky držiacej pero sú po treťom katalógovom liste zosynchronizované. Pri desiatom liste som síce pocítil bolesť v stŕpnutom chrbte, ale nevzdávam sa! Ak by ma teraz videl nejaký nadriadený svedomitý byrokrat, napríklad zo štátnej školskej inšpekcie, tak by zo mňa mal určite obrovskú radosť. Možno by mu prebleskla v hlave myšlienka, že akiste som výborný učiteľ, to štúdium na vysokej škole nebolo zbytočné, tú kvalifikačnú skúšku som nerobil podaromnici a aj tých získaných tridsať kreditov si plne zaslúžim.

Inšpektor či byrokrat by usúdil, že som lepší ako software pre školy AscAgenda. Ten by mi síce umožnil vzorne vytlačiť všetky katalógové listy žiakov mojej triedy do cca 10 minút, ale.. Ale nebolo by to dokumentačným atramentom, nebolo by to písané ručne a neurobil by som radosť nadriadeným byrokratom, ktorí sú šťastní, ak sa učiteľ nekladie otázky a robí všetko tak, ako sa robilo v minulom storočí!

Pýtať sa nadriadeného byrokrata nejaké otázky narúša pokojnú pracovnú atmosféru. Klásť otázky: „Prečo to mám dlho vypisovať, keď sa to dá rýchlo z AscAgendy vytlačiť? Prečo pedagogickú dokumentáciu nevedieme v elektronickej podobe, keď to vyhláška ministerstva školstva č. 326/2008 z.z § 4 umožňuje? Je efektívne a racionálne zaťažovať triednych učiteľov ručným vypisovaním byrokracie? A prečo sa tie kolónky musia škrtať z dolného ľavého rohu do horného pravého rohu? To by tam naozaj niekto chcel po desiatich rokoch uskladnenia v archíve do prázdnej kolónky niečo dopísať? To naozaj by chcel niekto sfalšovať katalógový list štvrtáka ZŠ? A prečo…???“ je nebezpečné a odpoveď by znela:“ Vždy sa to tak robilo. Každá škola v našom meste to tak robí. Na stránke ministerstva školstva nie je žiadna zmienka o elektronickom vedení katalógových listov. Inšpekcia to tak vyžaduje.“ Po výmene názorov dospeje radový učiteľ k zisteniu, že pokojné vzťahy s nadriadenými byrokratmi je potrebné zachovať status quo a vyhýbať sa quo vadis.

A ako odpovedá nadriadený byrokrat na otázky o nezmyselnom zabíjaní energie a času učiteľov?
Približne takto: „Vždy sa to tak robilo! Tak to robia všetky školy v našom meste. Na stránke ministerstva školstva nie je explicitne nič uvedené o možnosti tlačenia katalógových listov. Je to neprípustné pre štátnu školskú inšpekciu! Máme to v internej smernici o pedagogickej dokumentácii.“

Nespokojnému učiteľovi, ktorý má plné zuby kafkovských absurdít v našom školstve neostáva nič iné, len sa nejako uchlácholiť, zaťať zuby a písať 5 hodín niečo, čo by dokázal vytlačiť za desať minút. Napríklad uteší myšlienka, že našťastie neučí v Sumerskej ríši. Viete si predstaviť, že by Sumeri ovládli Európu, doteraz v nej vládli, mali neochvejných a neústupčivých byrokratov a podarilo by sa im zachovať všetko v podobe spred 7 tisíc rokov? Učiteľ by vypĺňal pedagogickú dokumentáciu klinovým písmom klinom do hlinenej tabuľky. Archív školy by bol veľký ako športová hala.

Teraz najčítanejšie