Denník N

5 vecí o Gruzínsku, ktoré ťa prekvapia

V Gruzínsku som pobudla iba pár dní, s kamarátmi sme tam oslavovali Silvestra 2014/2015. Nie som špecialista na ich kultúru, históriu, nežila som tam roky. Počas niekoľkých dní som si ale všimla 5 vecí, ktoré boli v rozpore s tým, čo som dovtedy o Gruzínsku počula. Tu sú:

Viac policajtov ako ľudí

Našli sa ľudia, ktorí ma od Gruzínska odhovárali – tvrdenia ako „je to tam nebezpečné“, okradnú vás tam“, „aj mňa tam okradli, keď som tam pred 7 rokmi bol“ padali  takmer denne.  Realita?

V Tbilisi, kde sme boli (a kam smeruje väčšina turistov) bolo pomaly viac policajtov ako ľudí. Policajti vždy v uniformách, vedľa nich policajné autá, ktoré takmer nonstop húkali – aby každý vedel, že tam sú. Pýtali sme sa domácich, či to tak bolo vždy – nebolo.

Tieto zmeny sa udiali až po nástupe nového prezidenta, ten zabojoval s korupciou a prinavrátil polícii rešpekt a silu. My sme sa tam cítili veľmi bezpečne a skôr naopak – báli sme sa, že budeme mať problém kvôli behaniu s alkoholom v ruke alebo prechádzaním cez cestu mimo prechodu.

Nehovorím, že to je najdemokratickejšia krajina sveta, podplácanie tam neexistuje a nie je možnosť, že by ťa okradli – hovorím len, že to nie je mesto zlodejov, násilníkov.

Skvelý domáci chlieb

collage

Gruzínci robia svoj chleba vo veľkých peciach – surové cesto nalepia na kraj pece, nechajú piecť a potom, už upečený, zoškrabnú a ide rovno do tašky kupujúceho. My sme ho jedli buď samostatne alebo plnený syrom a maslom, bola to paráda, taká nezdravá pochúťka. Pre mňa osobne to bola jediná vec z gruzínskej kuchyne, ktorá mi sadla – ak sa tam chystáš, čakaj, že napríklad šunku, syry, mäso tak, ako ich poznáme my v obchodoch nenájdeš a gruzínske jedlá chutia tiež dosť „exoticky“. Mne osobne nesadli, každému ale chutí iné.

 Pri vstupe na letisku dostaneš ako cudzinec fľašku vína

vinka

Do Gruzínska sme prileteli nad ránom, rozospatí.  Pri prechode cez pasovú kontrolu nám ale vyčarili úsmev fľaštičky gruzínskeho vínka, ktoré sme dostali – a dostane ich každý turista, ktorý do Gruzínska príde.

Keďže nás čakala ešte 5-hodinová cesta autom do Tbilisi (pristávali sme v Kutaisi) a boli sme skupina asi 20tich ľudí, veľa darčekov padlo ešte v autobuse. Poviem ti ale, vínko bolo lahodné.

Na jednej strane palác, na druhej zrúcanina

V Gruzínsku, v Tbilisi, hlavnom meste nie je problém vidieť na jednej strane palác, na druhej schátrané domy – alebo ešte lepšie – schátrané domy a pod nimi novučičké mercedesy. Pôsobilo to na nás ako absolútny protipól. Chudoba a bohatstvo, krásne autá, ošarpané domy.

Je pravda, že autá boli väčšinou pašované, a teda si ich majitelia kúpili za zlomok ceny, ale aj tak. Ako sa dalo zistiť, ktoré auto bolo pašované a ktoré nie? Podľa strany, na ktorej bol volant. Tie s volantom napravo boli dovezené, tie s volantom naľavo väčšinou nie.

collage

Wizzairom z Budapešti sa tam dá dostať za 50€ spiatočne

Pokiaľ cestuješ len na pár dní, nemáš problém s cestovaním s nízkonákladovými spoločnosťami (úzke sedadlá, málo miesta na nohy, možnosť zobrať iba obmedzenú príručnú batožinu v rámci ceny) a máš rád krajiny, ktoré nie sú kópiou toho, čo poznáš zo Slovenska, určite odporúčam.

My sme kupovali naše letenky 6 mesiacov dopredu – našla som akciu, využila ju a kúpila letenky. Táto cena nie je bežná, keď si teraz klikneš na Wizzair stránku, asi nenájdeš letenky na najbližší Silvester za 50€.

Takáto akcia sa ale čas od času objaví a letenky sa dajú za takúto sumu kúpiť, treba len striehnuť, prípadne sledovať stránky, ktoré to ustriehnu za teba – stránky akčných leteniek, napríklad akcniletenky, zaletsi, cestujlevne– je ich mnoho.

Aká bola/stále je tvoja predstava o Gruzínsku? Chystáš sa tam? Pre mňa to bola veľmi zaujímavá krajina, ktorá na mňa zanechala príjemný dojem. Kúpali sme sa v sírových kúpeľoch, skúšali domáce vínka, domáci boli veľmi nápomocní a aj keď nevedeli po anglicky (zato 99% ľudí hovorí po rusky), vždy sme sa vedeli dohovoriť. Odporúčam.

Ak chceš o cestovaní získať viac tipov, celé know-how nájdeš na mojom Travelhacker blogu. Ak chceš cestovať, no nevieš, ako a kde začať, odporúčam ti moju knihu Cestuj bez miliónov, ktorú pravidelne aktualizujem o nové tipy a triky, ktoré získavam počas ciest.

Janka Travelhacker

P.S. Prečítaj si aj tieto články o Maldivách, Sri Lanke či Brazílii. Potom nezabudni poslať tento článok aj kamošom a vycestujte spolu! 

Teraz najčítanejšie

Janka Schweighoferová

Cestovateľka a zakladateľka webu travelhacker.blog. Pomáham ľuďom cestovať po svete šikovne a lacno vďaka praktickým tipom a vychytávkam, ktoré šetria čas, nervy a peniaze. Verím, že precestovať svet môže každý a netreba k tomu milióny na účte. O tom, ako na to, píšem blogy, knihy a robím workshopy.