Denník N

Skutočný sviatok bol už v nedeľu

Muž, ktorý sa pozeral do hlavne Breivikovej zbrane. Traja ľudia, ktorí sa vrátili na Slovensko, aj keď nemuseli. Štvorkár, ktorý napísal učebnicu matematiky. Stretnúť takýchto ľudí na jednom mieste je neobvyklé. Mne sa to podarilo v nedeľu na TEDxBratislava.

TEDxBratislava je pre mňa už 6 rokov podujatím roka. Najprv som ho 4 roky spoluorganizovala, teraz som si po druhýkrát vychutnala ako diváčka. A bez zaváhania môžem povedať, že z hľadiska skladby rečníkov to bol zatiaľ najlepší TEDxBratislava. Nemôžem si vybrať najlepšieho rečníka, lebo výborné talky mali viacerí a skvelí boli všetci.

Hneď na úvod nás dobre naladil vedecký talk o akustike Moniky Rychtárikovej so správnou dávkou humoru. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo sa futbalový fanúšikovia bijú častejšie než hokejoví? Keďže sa futbal hrá na na otvorených štadiónoch, zvuk sa rozptyľuje a prakticky nemáte problém sa porozprávať s kamarátom, s ktorým ste prišli na futbal. Zároveň počujete nadávky a urážky fanúšikov súpera a o bitku je postarané. Hokejová hala je však uzavretá, zvuk sa odráža, vďaka skandovaniu nepočujete samých seba nie to ešte niekoho, kto vám nadáva. A čo myslíte, čo bolo skôr, zvuk alebo svetlo? Keď sa blýska, vidíme skôr svetlo, až potom počujeme zvuk. Ale vesmír začal veľkým treskom. Odpoveď nám dáva veta z Biblie: Boh povedal: Buď svetlo. A bolo svetlo. Ale keďže to najprv povedal, musel byť najprv zvuk.

Margus Mägi prišiel z Estónska porozprávať o eGovermente. Ako poradca pre opatrenia v oblasti digitálnej politiky na Úrade vlády v Estónsku o tom vie viac než dosť. Dnešná moja slovenská skúsenosť – z Úradu práce som bežala na pobočku Sociálnej poisťovne, aby som tam odovzdala žiadosť a jedno potvrdenie z Úradu práce. Majú to síce v systéme, ale tieto dva úrady navzájom nekomunikujú. Zároveň ma pracovníčka na Sociálnej poisťovni vyzvala, aby som jej poslala naskenované rozhodnutie o materskej – teda rozhodnutie, ktoré vydala sama Sociálna poisťovňa a ktoré v systéme musí byť. Nie, jednoduchšie je povedať mi, aby som poslala sken. V Estónsku síce tiež jednotlivé inštitúcie fungujú ako samostatné jednotky, ale informácie o občanovi si navzájom zdieľajú. Takže kedykoľvek je potrebný akúkoľvek údaj, systém si ho vypýta od príslušnej inštitúcie a neotravuje občana. Naozaj som zvedavá, kedy k tomuto dospejeme na Slovensku.

Eva Kušíková (prečítajte si tento rozhovor) vyvrátila mýtus, že ak niekto príde z ťažko skúšaných krajín, ako sú Afganistan či Haiti, nebude sa sťažovať na slovenské pomery. Ona sama pracovala 14 rokov mimo Slovenska, absovovala ťažké misie, ale pomery v slovenskom zdravotníctve ju hnevajú a neuspokojuje sa s jeho súčasným stavom. Podľa nej chýba v slovenskom zdravotníctve dôvera. Mali by sme obnoviť trojuholník dôvery medzi pacientom, lekárom a rodinou (pričom rodina je dnes väčšinou za zavretými dverami). Pacienti by si mali nájsť čas na uzdravenie. Keď je niekto chorý, práve vtedy je slabý a zraniteľný a v takom momente by mal lekár považovať to, že môže pacientovi pomôcť ako privilégium a vážiť si ho. A o neúspechu povedala, že neúspech nie je finálny stav, ale forma učenia. Eva Kušíková mala naozaj výborný talk a povedala množstvo vecí, ktoré charakterizujú slovenské zdravotníctvo a aj keď tvrdí, že nemá návod na to, ako ho napraviť, svojím postojom v podstate ukázala, že riešenie je najmä v prístupe.

Marek Fanderlík začal na gymnáziu so spolužiakom písať učebnicu matematiky, keďže tá, z ktorej sa učil, mu veľmi nepomáhala k pochopeniu rovníc a nerovníc. Príprava učebnice si vybrala svoju daň aj v podobe toho, že Marek napokon zmaturoval na štvorku, ale neľutuje. Pri jej príprave sa naučil veci, ktoré ho škola nenaučila a ktoré su pre život oveľa dôležitejšie. Po štyroch rokov je teda  učebnica na svete a jeho ambície sa nekončia. Plánuje preklad do slovenčiny aj učebnicu chémie. Jeho posolstvo je jednoduché: Nezmierte sa s tým, že niečo funguje tak, ako vám to nevyhovuje.

Michaela Musilová absolvovala simulovanú misiu na marťanskej púštnej výskumnej stanici. Skúma extrémofily – organizmy žijúce v extrémnych podmienkach – a sama sa za extrémofilku považuje. Nebála sa priznať, že na Slovensko sa vrátila aj preto, že okrem ťažkých podmienok ju láka aj možnosť vybudovať niečo úplne nové. Byť veľkou rybou v malom rybníku. Michaela je silná osobnosť, bolo to z pódia cítiť. Začula som frflanie okolosediacich, že príliš sa chválila a hovorila samé ja, ja, ja. Raz darmo, na toto nie sme na Slovensku zvyknutí. Jediná škoda talku bola, že Michaela ho príliš naťahovala a na záver dodala úplne nepodstatné informácie. Ak by skončila približne o 4 minúty skôr, talk by bol oveľa údernejší.

Bjørn Ihler prežil útok teroristu Breivika na nórskom ostrove Utøya v roku 2011. Pozeral sa do hlavne Breivikovej zbrane, guľka ho minula len o pár centimetrov. Mohol by Breivika nenávidieť, mohol by zatrpknúť, ale on sa rozhodol bojovať s terorizmom svojím spôsobom. Rozhodol sa čeliť svojmu strachu. Povedal, že strach plynie z neznámeho. A len tým, že to neznáme spoznáme, dokážeme eliminovať strach, a tak aj bojovať proti extrémizmu a terorizmu. Počas jeho talku som mala zimomriavky po celom tele.

Michal Novák je ďalší človek, ktorý sa vrátil na Slovensko a začal tu niečo budovať. V jeho prípade to bol na SAV Ústav pre neuroimunológiu. Zaoberá sa Alzheimerovou chorobou a vývojom vakcíny proti tejto chorobe a jeho výskum vyzerá veľmi nádejne. Neostáva nám iné, než držať palce, keďže podľa prognóz bude o 30 rokov na Slovensku na túto chorobu trpieť 180-tisíc ľudí.

Janette Motlovú Maziniovú obdivujem už dlhé roky a som veľmi rada, že konečne vystúpila na TEDxe. Ak chcete o nej vedieť viac, určite si prečítajte knihu Cigánka. Do talku dala silné emócie, v podstate celý čas som mala slzy v očiach. A posolstvo na záver? Pomáhajme tým, ktorí sú dole. A určite si pozrite aj jej projekt Online Živá knižnica.

Tento ročník TEDxBratislava mal podtitul Posledný nech zažne. Viacerí rečníci sú práve tí, ktorí zažínajú svetlo a ukazujú cestu iným. Inšpirujú, povzbudzujú a dávajú nádej. Lebo ako povedal Carl Gustav Jung v citáte, ktorý dal organizačný tím do brožúry: Ako sme tomu porozumeli, jediným zmyslom ľudskej existencie je zapaľovať svetlo v temnotách obyčajného bytia.

 

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.