Denník N

Je Rusko vzor pre váš vysnívaný život v chudobe a diktatúre?

Mariupoľ je rozstrieľaný. Prímerie tu nik neberie ako istotu. FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK
Mariupoľ je rozstrieľaný. Prímerie tu nik neberie ako istotu. FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK

Naozaj sa nájde čo i len jeden človek, ktorý by chcel mať na Slovensku životnú úroveň a osobnú slobodu akú majú občania Ruska?

Áno, presne takto znie otázka dnešných dní. Nastoluje ju dokonca premiér tohoto štátu svojím opakovaným adorovaním Putinovnu Rusku.

Slobodný názor je v Rusku perzekuovaný. Nesmiete si myslieť niečo iné, ako je oficiálna línia Putina. To je dnešné Rusko.

Inflácia v Rusku je dnes okolo 18-20% ročne. To čo ste si mohli kúpiť z vašej výplaty každým mesiacom klesá a po roku to bude o 1/5 menej.  Nikto vám váš plat nezvýši. Zabudnite na nejaké „inflačné zvýšenie“, ktoré obvykle dostanete na Slovensku. Ak na Slovensku vám plat medziročne zvýšia čo i len o 1/2 inflácie, stratíte 0,5-1% životnej úrovne. Ak to urobí ruský zamestnávateľ, stratíte 10-15%.

Krajina je odkázaná na dovoz akéhokoľvek čo i len trochu pokročilého spotrebného tovaru. Aj keď viete, ako by ste ho dokázali vyrobiť, nemáte ho komu predávať. Spoluobčania nemajú dostatočnú kúpnu silu. Aj keby ste ho mali komu predať, nedokážete postaviť na nohy biznis bez nekonečného boja so štátom a s úplatkami. Vynásobte, čo vynásobte, umocnite  dnešný stav Slovenského podnikateľského prostredia na 28 a dostanete Rusko.

Chcete ísť na dovolenku? V pohode si bachnete prstom na mapu a idete. Že len pod stan? Môžete cestovať od Gibraltaru až po Helsinky. Cenový rozdiel v Európe je medzi krajinami čím ďalej menší. Benzín stojí skoro všade rovnako ako doma, potraviny podobne a miesto v kempe je za babku. Kurz rubľa k euru stúpa do výšin. Medziročne Rus oproti Slovákovi schudobnel o 200-250%. Áno, Rusko je veľké, dá sa po ňom cestovať od Soči po Kamčatku. Po neexistujúcich cestách, neexistujúcich hoteloch a neexistujúcich reštauráciách.

Áno, priatelia, nalejme si čistej pepsi-coly o životnej úrovni, slobode a solidarite v Rusku a v EU. Naozaj sa nájde čo i len jeden človek, ktorý by chcel mať na Slovensku životnú úroveň a osobnú slobodu akú majú občania dnešného Ruska?

Tak čo sú to za reči o nejakej neutralite Slovenska s 5 miliónom obyvateľov na rozhraní Ruska so 150 miliónmi a EU s 200 miliónmi ľudí? Čo sú to za debilné reči o opustení EU a NATO?

Uvedomte si, že Rusko sa rozhodlo rozšíriť svoj veľmocenský potenciál tak, že vytiahli tanky z garáží. Tak, že navozili teroristov z Kaukazu. Tak, že z kaťuší/Gradov ostreľujú také sídliská, akými sú Petržalka či Nad jazerom.  Takto sa Putin rozhodol riešiť svoju veľmocenskú potrebu.

Hovoríte, že skáčeme ako USA/EU povie? A ako si to vynucuje USA či EU? Tak, že sa okolo vás strieľa? Tak. že vám demolujú váš dom?  V EU je len na nás, ako budeme my sami iniciatívny a ako budeme my sami sebe a zvyšku EU tvoriť pravidlá.

Pozrite sa na fotky rozbombardovaných miest východnej Ukrajiny. Skúste si predstaviť, že sa cez vaše mesto či dedinu preženie ruská armáda. a vy sa trasiete o svoj holý život. Minulý rok ste konečne dokončili zateplovanie vášho paneláka a dnes naň letí raketa z kaťuše. Lusknutím prsta je všetko v prdeli. To je vojna.

Áno, Putin vytiahol zbrane a keďže sa tomu strieľaniu chcete vyhnúť tak sa mu rovno vzdáte. Zahodíte svoju slobodu, svoju dôstojnosť a poviete Putinovi: Tu nás máte, zaveďte si svoj vlastný protektorát nad Slovenskom.

Naozaj?

Áno, ani na Ukrajine sa nemuselo strieľať. Ak by celá Ukrajina pokojne vošla do protektorátu Ruska. Ak by na Ukrajine platili pravidlá, ktoré sa večer prisnia Putinovi.

Od roku 1948 do roku 1989 bolo Slovensko súčasťou „socialistického bloku“ pod taktovkou súdruhov z Kremľa. Kua, čo sú to dnes za debilné reči o nejakom vystupovaní z NATO či EU? To ste za 25 rokov zabudli, ako dokáže Rus riadiť svet?  Ani len debilný toaleťák nebol schopný vyrobiť.

Ak chcete mať životnú úroveň ako Nemci alebo Švajčiari či Američania, tak musíte chcieť byť pod kontrolou EU, Švajčiarska či USA. Iná cesta k rovnakému blahobytu a rovnakej osobnej slobode nie je.

Dobre si rozmyslite, kým budete počúvať niekoho nápady, akú životnú úroveň chcete mať. Dobre sa pozrite okolo seba, čo máte v domácnosti z Ruska a čo máte z EU či USA!

Jediná šanca na obranu našej východnej hranice pred Ruským vojskom je spoločná armáda NATO.  Samostatné Slovensko má pár tisíc vojakov a 6 slovom 6 lietadiel. S tým chcete brániť suverenitu Slovenska pred Ruskou armádou?

Ste ochotný, vy osobne, narukovať? Vzdať sa pohodlia práce pri počítači či v obchode a váľať sa v blate zákopov? Buď si zaplatíte svojho vojaka, alebo nás bude, spolu s naším príspevkom, brániť armáda celého NATO.  Jedinou alternatívou k NATO je dobrovoľné sa vzdanie Putinovi a poslušnosť jeho riadeniu spoločnosti.

Tak ako? Je Rusko vzor pre váš spôsob života? Chcete chudobný  a diktátorský život na najbližších 20-40 rokov? Chcete sa v chudobe a diktatúre ruského satelitu pozerať na to, ako sa ekonomicky vyvíja Nemecko, Francúzsko či USA?

JA NIE. Pre mňa je jedinou alternatívou spoločná EU a naše spoločné NATO.

Jedna poznámka pod čiarou:  Ak so mnou chcete slobodne nesúhlasiť, musíte sa postaviť na stranu demokracie EU a USA. Tak to priatelia je.

Chcete mi odporovať? Tak si predstavte, že v Rusku za nesúhlasný názor s oficiálnou líniou Putina idete do basy. Stačí 2x čosi kritické napísať na vKontakte a byť krymský Tatár. Tak sa zahrajme na to, čo si želáte. Môžete sa rozdrapovať koľko chcete, každý nesúhlasný komentár bude zmazaný. Veď nie je v súlade s mojou líniou. Kua, chápete o čom hovoríte, keď adorujete Putinovmu Rusku?  Idete ma zabiť. Nie niekoho anonymného. Mňa osobne za to, že mám iný názor ako vy.


Teraz najčítanejšie