Denník N

Drsný príbeh o chlapcovi, ktorý mal milióny. Vlastne nemal. Ale vlastne mal.

Je to drsný príbeh. Mohol by byť pravdivý? Dávala som si tú otázku pri čítaní často. Dala by som ho aj napriek jeho dychvyrážajúcim pasážam prečítať svojim deťom, keď budú mať 12 rokov, ako má v knihe hlavný hrdina? Čím som bola v knihe ďalej, tým viac som nad tým uvažovala. Z viacerých dôvodov je táto kniha výnimočná.

Bully je obyčajný chlapec, beloch zo strednej triedy. Udalosti, ktoré prežíva, zvyčajne autori prenechávajú „zaujímavejším“ hrdinom, napríklad niekomu zo silne sociálne znevýhodneného prostredia alebo má hrdina inú farbu pleti, či sa musí zmierovať s podobnou inakosťou, ktorá ho výrazne odlišuje od ostatných. V prípade hlavného hrdinu tínedžerského románu Milióny v kapse to tak nie je. Bully na prvý pohľad ničím nevyniká. Je to jeden z chlapcov, akých sú v londýnskych uliciach tisíce. Čo je na jeho osude také, že to vydá na celú knihu?

Príliš skoro mu mamu vezme ťažká choroba. Mama odišla v takom Bullyho veku, kedy má problém vyjsť sám so sebou, nieto ešte s maminým druhom, jeho novou priateľkou a ich spoločnou dcérkou. Nikoho Bully nevníma ako rodinu, iba Jack, sučku kríženca bulteriéra a staforda, s ktorou sa od “svojich ľudí” odpojil a rozhodol sa aj so psom žiť na ulici. Dvanásťročný bezdomovec. Sám. Bez ochrany dospelého. Už len to by stačilo na, ako uvádza anotácia, dobrodružnú knihu. Lenže v tomto príbehu od samého začiatku beží akési odpočítavanie a dobrodružstvo prerastá do strhujúceho napätia. Čas sa začína odratúvať pri piatich dňoch, piatich hodinách a 19 minútach. A keď sa odpočítavanie skončí, do konca knihy stále ostáva 25 strán! Ako to? (podrobnosti na konci recenzie)

Miliony v kapse 2

Bully sa pretĺka ako vie. Sledovať, ako dvanásťročný chlapec kľučkuje v systéme bolo pre mňa, ako rodiča, bolestné. Keď ale Bully nájde v pohľadnici, ktorú mu mama dala pred smrťou na pamiatku, zastrčený lotériový lós a zistí, že ten lós vyhral veľké peniaze, ešte len vtedy sa začalo moje čitateľské utrpenie. Chvíľu mi trvalo, než som sa odosobnila a čítala ďalej pohľadom mladého tínedžera, nezaťaženého životnými skúsenosťami. Bullyho totiž nemá kto ochrániť pred jeho detskou naivitou a napriek zhrubnutej koži ešte stále dobrým a nezištným srdcom. Ako neplnoletý si nemôže finančnú výhru vyzdvihnúť sám a hľadá v uliciach niekoho, komu by mohol veriť a kto by mu v stanovenom čase pomohol peniaze vybrať. Naráža na tupú realitu. Nič nie je prikrášlené. Ľudia sa správajú ako … doplňte si sami vami často používaný výraz. Nielen, že je to takmer nesplniteľná misia, ale jeho mladícky ťarbavá vzťahová kreativita a neskúsenosť ho privedú do obrovských problémov – začne po ňom ísť gang, ktorý chce, samozrejme, lós a peniaze z neho pre seba.

Miliony v kapse 3
Čas beží a udalosti v knihe gradujú. Nedá sa povedať, že je prehnane agresívna. Je drsná. Len tesne pred koncom odpočítavania sa udeje jedna scéna, v ktorej autor svojich čitateľov vôbec nešetrí. Práveže akoby ich v celej knihe pripravoval len na tento moment. Bully s Jack sa dostanú do patovej situácie, dôjde k násiliu a tečie krv. Takáto scéna je v knihe iba jedna, ale je skutočne drastická a v žiadnej z young adult kníh, ktoré som doteraz čítala, som sa s podobnou dávkou teroru ešte nestretla. Nemám na ňu vyhranený názor, každý z nás má úroveň zvládania takéhoto textu posunutú inde a dnešné deti od mala, či rodič chce alebo nie, zahltené sci-fi filmami pre dospelých (napr Star Wars robia cielený marketing už vo vekovke od 6 rokov), v ktorých je násilie vnímané ako normálna súčasť deja, to možno nebudú vidieť až tak dramaticky, čo je zároveň aj fakt, s ktorým mám dlhodobo osobný problém. Stále totiž hovoríme o knihe pre čitateľov vo veku len 12 rokov. S istotou môžem povedať, že mladých táto kniha vytrhne na chvíľu z vlastných problémov. Je to typ čítania, pri ktorom by mohlo zafungovať tzv. komparatívne šťastie. Pri porovnaní s Bullyho problémami sú problémy akéhokoľvek priemerného tínedžera malicherné.
Miliony v kapse 4
Na záver už len odkaz pre rodičov a malý spojler, preto by tínedžeri ďalej čítať nemali – odpočítavanie sa skončí, ako som spomínala, 25 strán pred koncom knihy. Neprezradím, samozrejme, čo sa v danom momente stalo alebo nestalo, len podotýkam, že 25 strán je ešte dosť veľa na to, aby sa, obrazne povedané, vyhodená reťaz z bicykla mohla nahodiť späť do súkolia. Knihu som zatvárala s pokojným srdcom.
Autor Michael Byrne bol stredoškolský učiteľ a neskôr letiskový taxikár, ktorý sníval o tom, že bude spisovateľom. Milióny v kapse je jeho prvý román.
Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Albatros. Foto: autorka
Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie