Denník N

Ako „vyžmýkať“ z II. a III. piliera čo najviac?

Počuli ste o daňovej úľave, ktorú si môžte uplatniť pri sporení si v II. a III. dôchodkovom pilieri?

Intro

Slovenský dôchodkový systém je postavený na troch dôchodkových pilieroch:

  • Prvým pilierom je Sociálna poisťovňa. Zamestnanec (ale aj živnostník), ktorý svojim príjmom splní podmienky pre odvody na starobné dôchodkové poistenie, je povinný sumu tohto poistenia podľa zákona uhradiť Sociálnej poisťovni.
  • V súčasnom nastavení sa môže zamestnanec rozhodnúť, že časť jeho sociálnych odvodov neskončí iba v prvom pilieri ale prerozdelia sa aj do II. piliera. Momentálne je pomer nastavený po zaokrúhlení takto: 78% automaticky putuje do Sociálnej poisťovne a zvyšných 22% je voliteľných pre II. pilier, ktorý spravujú dôchodkové správcovské spoločnosti. (Častejšie využívaný spôsob výpočtu sociálnych odvodov je pomerom 14:4 v prospech prvého piliera, ten je rátaný ako percentuálna časť z hrubej mzdy).
  • Posledný, III. dôchodkový pilier je dobrovoľný a nie je súčasťou zákonných odvodov, čiže príspevky sporiteľa doň nie sú zákonnou povinnosťou.

Daňová úľava

II. pilier – daňová úľava na dobrovoľné príspevky

Zamestnanec sa môže rozhodnúť, že si do dôchodku v 2. pilieri bude prispievať nad rámec zákonných odvodov. Stačí, ak si k zmluve o druhom pilieri podpíše dodatok. Výška dodatočných príspevkov ako aj ich frekvencia je plne na rozhodnutí sporiteľa, avšak tieto dobrovoľné príspevky majú jednu obrovskú výhodu. Na dobrovoľné príspevky, ktorých ročná suma predstavuje 2% z daňového vymeriavacieho základu si sporiteľ vie uplatniť daňovú úľavu. Vymeriavacím základom je v tomto prípade hrubá mzda za celé zdaňovacie obdobie – kalendárny rok.

Príklad: Janko zarába 1000 € v hrubom počas celého roka, rozhodne sa, že si bude prispievať do druhého piliera dobrovoľné príspevky. Otázka: Koľko vie maximálne ušetriť na dani?

Riešenie: Vymeriavací základ Janka je 12 000 eur, tento vymeriavací základ môže byť znížený o 2%, ak Janko počas celého roka pošle do II. piliera sumu dobrovoľných príspevkov, ktoré sa aspoň rovnajú 2% z hrubej mzdy, čiže 240 eurám. Janko si môže zvoliť akúkoľvek frekvenciu sporenia. Ak si však zvolí pravidelné mesačné dobrovoľné príspevky, tak jeden príspevok bude vo výške 20 eur. Celková maximálna ročná úspora na dani, pri súčasnej daňovej sadzbe 19% je v tomto prípade 45,6 eur.

Janko si teda šikovným spôsobom znížil daňový základ a na dani ušetril sumu, ktorá je vyššia ako jeho 2 mesačné dobrovoľné príspevky. Ak sa na to dívame z nadhľadom, tak ročné zhodnotenie dobrovoľných príspevkov bez akéhokoľvek nárastu ceny podielovej jednotky je u Janka 19%, alebo iným žargónom môžme povedať, že Janko dostal 2 mesačné príspevky zadarmo.

Pozor zmena: Daňová úľava na dobrovoľné príspevky do 2. piliera nie je možná od roku 2017

III. pilier – daňová úľava

Aj na doplnkové dôchodkové sporenie sa vzťahuje daňová úľava. Narozdiel od predchádzajúcej situácie, je suma, ktorá je nezdaniteľnou čiastkou základu dane, vyrátaná nie percentuálnym pomerom ale fixne na 180 eur ročne.

Príklad: Janko si sporí 15 eur mesačne v doplnkovom dôchodkovom sporení. Koľko vie maximálne ušetriť na zaplatenej dani využitím daňovej úľavy?

Riešenie: Všetky ročné Jankove príspevky do tretieho dôchodkového piliera spolu tvoria maximálny odpočitateľný základ dane. Pri súčasnej daňovej sadzbe tak Janko ušetrí na dani ročne 34,2 eur.

Ak sa na to dívame z inej perspektívy, tak môžme vyhlásiť, že Jankove vklady daňovou úľavou zarobili 19% alebo, že mal Janko k svojim vkladom ešte 2 mesačné vklady úplne grátis.

Záver

Poznať daňové úľavy finančných produktov môže prísť vhod vtedy, ak chcete využívať možnosti finančných produktov naplno. Daňová úľava neplatí pre 3. pilier uzavretý pred rokom 2014 avšak túto výhodu je možné uplatniť po podpísaní dodatku. Dodatkom k tretiemu pilieru sporiteľ pristupuje na nové podmienky doplnkovej dôchodkovej sporiteľne, ktoré však neznamenajú výlučne iba výhody.

K druhému a tretiemu dôchodkovému sporeniu dodávam fakt, že možnosť vyberať vklady nie je neobmedzená a príspevky v oboch riešeniach sú viazané na isté obdobie a to podľa konkrétnych zmluvných podmienok. Preto treba zvážiť aj výšku dobrovoľných príspevkov aby nedošlo k situácií, že peniaze viazané na účte by sa zišli napríklad ešte pred dovŕšením dôchodkového veku.

Druhý dôchodkový pilier patrí medzi jednu z najlacnejších foriem kolektívneho investovania na Slovensku a tretí dôchodkový pilier je u niektorých zamestnávateľov nesporným benefitom – je totiž podporený zamestnávateľskými príspevkami.

Využiť benefity finančných produktov sa oplatí, no každopádne sa pri výbere riešenia raďte s ľuďmi, ktorí problematike dokonale rozumejú…

Ing. Marcel Onufer


Čítajte viac:

Teraz najčítanejšie