Denník N

Hokejkové sporenie – najlepšie sporenie na svete!

Ak vám predajca hovorí, že to jeho sporenie má dvojciferný výnos, tak neklame, iba ohýba pravdu!

Predstavte si modelovú situáciu. Vaše prvé zamestnanie a zamestnávateľ vám sľúbi, že vaša mzda bude štvorciferná. Dostanete prvú výplatnú pásku, hneď v jej prvej kolónke svieti štvorciferná suma a všetko sa zdá byť fajn. Je to fajn až dovtedy, keď sa nepozriete na svoj bankový účet a na ňom je pripísaná iba trojciferná suma. Agónia pominie a vy sa začnete hrabať internetom a objavovať pojmy ako napríklad hrubá mzda, sociálne odvody, daň z príjmu, zdravotné odvody, príspevok na dávku v nezamestnanosti… až dôjdete po pojem čistá mzda a s hrôzou zistíte, že ten zamestnávateľ ozaj neklamal len spomenul to, čo ste chceli počuť.

Tak isto vyberá hrozienka z koláča aj každý šikovný predajca. Ak napríklad zvažujete kúpu stavebného sporenia, tak hŕdo vychŕli číslo 6,8%. Len zabudne dodať, že to je výnos za prvý rok, že časť toho výnosu je ožieraná poplatkami a časť podmienená pravidelnými vkladmi. Že účet stavebného sporenia nie je vedený bez poplatku a aj to, že kúpa stavebného sporenia nie je zadarmo. Tiež nespomenie, že sa podmienky pre získanie štátnej prémie za posledné roky rapídne sťažili a ak nechce tak ani nespomenie, že vaše vklady v ňom sú viazané na pár rokov… Jednoducho povie to, čo preváži jazýček váh a donúti vás povedať to známe: „Kde sa mám podpísať?“

Ak vám ukazuje investovanie, tak kľudne aj s 10%-ntným výnosom. Však načo by otáľal, že fond bol založený na konci globálnej krízy, čo významne skresľuje jeho historickú výkonnosť… Riziko? Hádam si nebudete kaziť tak krásnu chvíľku nepríjemnými frázami… Tiež ani 5% nákupný a 3,5% správcovský poplatok neprejdú jeho filtrom „dôležitých info“ a neuzrú svetlo sveta. A tomu najmenej podstivému predajcovi akosi vypadne, aby vám čo i len spomenul, že vlastne to investovanie o ktorom sa práve bavíte dokonca ani nie je investovaním ale poistením a že by ste to nemali kupovať, pretože sa prvých 24 mesačných vkladov zvykne vypariť v kolotoči poplatkov.

Aj jeho ruka zvykne dostávať kŕč zrovna pri kreslení grafu a čuduj sa svetu, vždy tá maľba pripomína strmý výstup na Mt. Everest nakreslený hokejkovým ťahom. Ten vždy vyznieva krajšie ako mierne rastúci poplatkami a infláciou ožieraný kopček hintam za dedinou…

Nuž drahí čitatelia musíte rátať s tým, že nekupujete iba hrozienka ale kupujete celý koláč… a aj keď sa vám pekár dušuje, že predáva hrozienkový koláč, tak nemusíte v ňom nájsť hrozienka a pri tom najhoršom prípade to nemusí byť koláč vôbec. Svet je plný predajcov hokejkových sporení, smaltovaných hrncov, či nekonečných voňaviek. A už vonkoncom nie každého zabolí chrbtová kosť pri páde… a obzvlášť nie, ak spadne pri vystupovaní z perleťovo čierneho Bentley čalúneného kožou z vorvaňa kúpeného za vaše peniaze.

Preto čítajte zmluvné podmienky, pred stretnutím s finančným poradcom si pripravte otázky a prebehnite si info na internete a bez toho aby,  ste poznali detaily zmlúv, nič nepodpisuje… Finančný poradca je tu pre vás, nie vy pre neho.

Ing. Marcel Onufer


Čítajte viac:

Teraz najčítanejšie