Denník N

Peniaze alebo charakter?

Je smiešne ako sa všetci ženú za vysokoškolskými titulmi. V podstate sa ženú za niečím, čo už nemá žiadnu hodnotu. Je toho ako maku a nie je to vzácne. Vzdelanie devalvovalo.

Keď moja staršia sesternica skončila vysokú školu, tak to bolo niečo veľké, lebo bola prvý vysokoškolsky vzdelaný človek v našej rodine. Všetci sme boli na ňu pyšní. Dnes každý člen mojej širšej rodiny (okrem jedného) mladší odo mňa má alebo robí vysokú školu alebo plánuje na nej študovať.

V súčasnosti nie je normálne študovať preto, že to človeka baví, že má skutočne ambície niečo vytvoriť.  Preto, že chce vynájsť liek proti rakovine. Študuje sa kvôli imaginárnej prestíži titulu a peniazom. A popri tom sa všetci čudujú, že to v štáte takto vyzerá. Ľudia nemajú vzťah k svojmu odboru. V tom lepšom prípade si s nezáujmom odkrútia svojich osem hodín v práci, v tom horšom aj niečo zbabrú. Tí, ktorí to myslia so štúdiom skutočne vážne, väčšinou odchádzajú do zahraničia. Nie len kvôli vyšším platom, ale aj kvôli tomu, že tu sa uprednostňujú tí z rodiny, priatelia. V zahraničí je záujem o kvalitu. Naozaj si vážia dosiahnuté výsledky a vášeň pre prácu, pre odbor. Tu sa na vás ešte budú pozerať s úškľabkom na tvári ako na blázna, keď im poviete, že štúdium milujete a veríte vo význam práce vo svojom odbore. Keď skutočne chcete niečo zlepšiť alebo vynájsť, tak ste rojko. Prípadne akceptujú, že vízie sú v poriadku, ale na prvom mieste sú peniaze.

Dnes jednoducho titul musí byť. Miestami mi je fakt na vracanie, keď čítam o tých tisíckach magistrov a inžinierov. Ako sa nám podarilo za nejakých 20 rokov tak zdehonestovať vzdelanie? Kedysi boli farár a učiteľ ako jediní dvaja vysokoškolsky vzdelaní ľudia na dedine vnímaní s veľkou úctou.

Všetci volajú po peniazoch a po tom, čo ich prinesie ešte viac. Po zlepšovaní technológií a vrážaní väčšieho množstva peňazí do prírodných vied. No tadiaľ cesta nevedie. Peňazí máme viac ako mali naši predkovia, ale charakteru pomenej. Úcta sa vytráca, vytráca sa kultúra, rozum.
Viac peňazí by malo putovať do humanitných vied, aby ľudia prestali byť svine. Kvôli tomu, aby sa naučili vážiť si jeden druhého a správať sa k sebe s úctou. Aby si uvedomili, že keď budú myslieť len na seba a na svoj blahobyt, tak na svete dobre nebude a štát nebude fungovať. Aby si uvedomili, že keď ich deti budú študovať kvôli titulu, tak budú aj pracovať kvôli peniazom. Nevynájdu liek proti rakovine, nezlepšia dôchodkový systém. Úradníčka na daňovom ich vybaví s nechuťou a v podstate so žiadnou pomocou, keďže nič nevie, lebo tam sedí len kvôli peniazom a kvôli strýkovi a je to bývala kaderníčka s titulom Bc.

Vysokoškolský titul bol kedysi aj záväzok. Vysokoškolské vzdelanie bolo niečo extra a čakalo sa, že ľudia, ktorí ho dosiahli dajú spoločnosti niečo extra. Dnes sa už na to zabudlo.  Vzdelanie devalvovalo, devalvuje kultúra a udržať charakter bude bez nich veľmi ťažké. Bez charakteru sme len krvilačné zvieratá.

Teraz najčítanejšie