Denník N

Bratislavské Pho-dniky

Kde všade a aké Phở môžete v Bratislave ochutnať?

Ak ste Slovák a žijete v Hanoji, môžete si síce rozložiť vatru z bambusového dreva a preskakovať ju, no len sotva si potom zájdete na bryndzové halušky. Ak je to celé naopak a vy ste Vietnamec žijúci v Bratislave, máte to o čosi ľahšie. Stále síce platí, že vaše ľudové jedlo najlepšie robí vaša mama, no inak pri ňom neexistuje “ingredienčná bariéra”, takže si vaše Phở Bò môžete vychutnať v podobe, ktorá má celkom blízko k originálu. A spolu s vami aj všetci ostatní.

Ak je vietnamská hovädzia polievka Phở Bò pripravená správne, jej základ tvorí bohatý vývar z hôvädzieho mäsa a kostí obohatený o charakteristické korenia a bylinky (zázvor, škorica, aníz, kardamon, koriander, feniklové semiačka a klinčeky). Dochutená dávkou citrónovej alebo limetkovej šťavy a čili papričkami, so širokými ryžovými rezancami, nakrájanou cibuľkou a s plátkami vareného hoväzdieho mäsa, je táto polievka všestranným sýtym jedlom, ktoré sa dá jesť v ktoromkoľvek čase. Aj ako raňajky, ako je to vo Vietname bežné.

Aj keď sa Phở Bò v istej vietnamskej dedine jedávalo oveľa skôr, k jeho masovej popularizácií došlo až začiatkom 20. storočia. Nasledujúce storočie sa s ním dokonca vo veľkom experimentovalo, vďaka čomu poznáme dnes nielen kuraciu verziu, ale aj drobné odlišnosti medzi severovietnamským a juhovietnamským Phở.

Európskym fenoménom tejto polievky je, že sa v chutných podobách vyskytuje aj v ošarpaných, nie príliš čistých a trochu nedôveryhodne posobiacich stánkoch a bistrách. Nie je nič výnimočné, že pri takomto vizuálne nevábnom stánku uvidíte sedieť výjav ako z Myazakiho filmov: pána v obleku a v kravate, ktorému v predklone, s vypúlenými očami a za hlasného sŕkania trčia rezance z úst až do misky.

Kde všade a aké Phở môžete v Bratislave ochutnať?

Phong Nam, Trhovisko Miletičova

Phong Nam, Trhovisko Miletičova
“Stánok” Phong Nam na Miletičke je lokálna legenda a zároveň najväčšia vizuálna výzva. Vyzerá veľmi podobne ako najhoršie slovenské krčmy a jednu takú má dokonca hneď vedľa seba. Napriek tomu tu kedykoľvek stretnete bratislavskú kreatívnu elitu nielen z neďalekej Cvernovky a kopec ďalších gurmánov, ktorí majú výzorom na hony ďaleko od robotníckej triedy. Okrem nich podnik uspokojuje dopyt miletičkových návštevníkov najmä po lacnom kung pao a fritovaných polotovaroch, takže si tu pri čakaní na jedlo môžete pokojne cibriť svoj sociálny rozhľad. Phở tu pôsobí v prvom rade veľmi “domáco”. V tmavom vývare plávajú celé kúsky zázvoru. Hovädzie mäso je tu skôr svetlejšie, no jeho chuť nie je až taká výrazná, ako na niektorých iných miestach. To však nevadí, pretože ešte viac než vďaka Phở je toto miesto preslávené svojimi juhovietnamskými rezancami Bún bò Nam Bộ, jednoznačne najlepším “street foodom”, aký v bratislave ochutnáte.
Cena: 3,80 €

Saigon, Špitálska

Saigon, Špitálska
Túto prevádzku väčšina Bratislavčanov pozná najmä pre jej nadmerne neatraktívne krikľavé a gýčové polepy výkladov. Vzhľad miesta potvrdzuje predtuchu, že tu v čase obeda ide na dračku najmä glutamanom nadržané kung-pao. Interiér ako z vyradeného katalógu Mobelixu za týmto faktom v ničom nezaostáva. Všetok dojem sa zmení v momente, keď si sŕknete z tunajšieho Phở. Polievka tu takmer ani nepôsobí exoticky a vyvarené korenia a bylinky sú v s jej plnou hovädzou chuťou v diskrétnej harmónií. Saigonské Phở je veľmi slušnou latkou kvality pre ďalšie objavovanie. Najmä vďaka obrovským kusom mäkučkej hovädziny, ktorou sa tu vôbec nešetrí.
Cena: 3,50 €

Pho Restaurant, Stará Vajnorská

Pho Restaurant, Stará Vajnorská
Atmosféra neomietnutého východobratislavského “China Townu” ešte zhustne, keď otvoríte dvere ho obrovskej tmavej jedálne a ovalí vás typický pach veľkoskladu s trvanlivými ázijskými potravinami. Tunajší výber jedál je rozšírený na bestofku z Thajska, Číny a dokonca Japonska, ďaleko najlepšie tu robia práve Phở. Charakteristické je vyváženou kombináciou byliniek a korenín a skvelými pevnými rezancami. Mäso je chutné, no o kúsok tuhšie a pozor si treba dávať na nadmerne šťipľavé papričky.
Cena: 3 €

Huy Vege, Kolárska

Huy Vege, Kolárska
Tento podnik pôsobí opäť trochu ponuro, za čo môže nielen interiér s nedostatkom denného svetla, ale aj obsluha, ktorá sa často tvári príliš vážne. Pôvodne vegetariánske bistro neodolalo vlne popularity vietnamských mäsitých jedál a dnes v ňom okrem obľúbenej hovädzej polievky nájdete aj Bún bò. Tunajšie Phở je aromatickejšie a mäsa doň dostanete pomenej. O to zvláštnejšie je, že napriek v podstate priemernej chuti tu stojí najviac. Možno preto, že je to najbližšie Phở od centra.
Cena: 4,50 €

Papaya, Námestie 1. mája

Papaya, Námestie 1. mája
Phở z Papaye je najluxusnejšie, aké si v Bratislave vychutnáte. Znamená to, že ho zjete v najpríjemnejšom a najčistejšom prostredí, uvarené skúseným kuchárom a s najkvalitnejšími ingrediencami vrátane mäkučkého a šťavnatého, dlho vareného kvalitného mäsa, s limetkou miesto citróna a kúskami zázvoru na dochutenie navyše. Vďaka tomuto všetkému je práve toto to Phở, ktoré spozná väčšina Bratislavčanov. Všetko vyššie vymenované ale samozrejme znamená, že toto Phở je presný opak takého, ktoré sa dá označiť slovom “domáce”. A býva dosť slané, občas až príliš.
Cena: 4,20 €

Saigon Dúbravka, Trhová

Saigon, Trhová
Vietnamská polievka sa pomaly dostáva do sortimentu prevádzok, ktoré doteraz svoju prevažne robotnícku klientelu uspokojovali najmä lacnou čínou a fritovaným slovenskom. Presnejšie povedané, tieto prevádzky začínajú Phở konečne aj predávať, pretože doteraz si ho tamojší vietnamský personál varil hlavne pre seba. Tmavý vývar na severnom predmestí Bratislavy chutí domácky a dedinsky, disponuje aj typickým pachom mäsa, polievka obsahuje aj fazuľové výhonky. Slabinou je ale práve to mäso. Pri prvej návšteve bolo tvrdé a nedovarené, druhý raz pochádzalo akoby z iného jedla, bolo takmer smažené a korenené.
Cena: 3,50 €

Pattaya, Košická

Pattaya, Košická
Ešte donedávna by som prisahal, že keď jedného dňa skončí svet po gigantickej nukleárnej kataklyzme, jediné, čo po ňom zostane, budú šváby a skanzen deväťdesiatok – reštika Geronimo na Košickej. Stalo sa neuveriteľné, Geronimo zanikol a miesto neho vzniklo ázijské bistro. Jedno z najmladších Phở tu podávajú spolu s výberom z thajskej a vietnamskej kuchyne. Masívne v ňom cítiť veľa cibule, hoväzdie mäso je opäť dusené, dochucované samostatne a trochu aj tuhé. Vývar je oproti iným svetlejší. Stretnete tu ale celkom milú obsluhu a možno sa vám stane aj to, že si k vám prisadne sympatický majiteľ a spýta sa vás, ako vám chutí.
Cena: 3,50 €

Mekong, Záporožská

Mekong, Záporožská
Petržalského zástupcu nájdete na malom námestí z novostavieb a tradične ide o Phở-dnik, kde okrem hovädzej polievky dostanete aj výber vietnamskej a ázijskej klasiky vrátane veľmi lacného sushi. Phở, ktoré mi prišlo na stôl, sa spočiatku zdalo byť dosť vodové. Vysvitlo, že guča ryžových rezancov sa v ňom ešte nestihla rozlepiť a leží v jednom kuse na dne. Pridajte k tomu vývar, ktorý vôbec nechutí hovädzo a máte provinčného kandidáta zo spodku rebríčka, ktorého sa oplatí dať, iba ak ste nablízku a hrozne musíte. Útechou je azda celko dobré varené mäso.
Cena: 3,30 €

Hoang Nam, Obchodná

Hoang Nam, Obchodná
Phở za podozrivo nízku cenu tu v prípade mojich dvoch návštev bolo spojené so samými sklamaniami. Prvýraz ho nemali vôbec, druhýraz mi až po naservírovaní oznámili, že nemajú citrón a ponúkli miesto neho ocot. Je to škoda, pretože tunajšia polievka vyzerá celkom lákavo, aj keď stojí príliš málo, čo uprostred mesta môže znamenať, že nie je pripravená úplne poctivo a úplne bez práškových pomôcok.
Cena: 3 €

Saigon, Rajská

Saigon, Rajská
Keď to striedate a ochutnáte v Bratislave veľmi veľa Phở, začne vám dochádzať, že tie najlepšie miesta sú skôr tie navštevovanejšie a známejšie. Menovec špitálskeho Saigonu pár metrov za rohom už patrí do katégórie “neskúsite, nič sa nestane”. Obsluha vám prinesie citrón až na druhé dodatočné vypýtanie, no pôsobí milo a usmievavo, takže jej to odpustíte. Po ochutnaní polievky, v ktorej celkom dobrý, zázvorom voňajúci vývar dopĺňajú mdlé rezance a tuhšie hovädzie, si poviete, že ako dobre, že už máte dotestované a môžete chodiť na svoje každodenné Phở do jedného z dvoch, troch najobľúbenejších bistier.
Cena: 3,50 €

Tajné miesto, Dimitrovka.
Jedno z najkultovejších, a podľa niektorých aj najlepšie Phở v Bratislave, dostanete na mieste, ktoré ani nie je oficiálne bistro, skôr jedáleň pre Vietnamcov z okolitej komunity. Funguje to tak, že vôjdete do správnych dverí, sadnete si na voľné miesto a kývnete na človeka. O chvíľu sa pred vami ocitne miska voňavej polievky, pretože pokiaľ viem, nič iné sa tu ani nevarí. Vy si sŕkate a počúvate vravu miestnych, či sledujete vietnamskú telenovelu v televízore. No a nakoniec sa odvďačíte a ani nepátrate po tom, kde ste to vlastne práve boli. Ale možno sa to vlastne ani vôbec nestalo, lebo aha, ani fotku odtiaľ žiadnu nemám.

Bonus:

Pho Vietnam Tuan&Lan, Slavíkova, Praha

Pho Vietnam Tuan&Lan, Slavíkova, Praha
Polievka do polystyrenovej misky a zašpinený stolček na stojáka si musíte utrieť sami. Celý čas pochybovačne upierate pohľad na diplom “Certificate of Excellence”, ktorý tento podnik získal vďaka pozitívnym recenziám užívateľov stránky Tripadvisor. No a potom ochutnáte. Chuť vývaru sa pomazná s jazykom a pripraví ho na pôžitok z fantastických kusov mäsa s nápadnou chuťou špiku. Najlepšie pražské Phở chutí ako orientálna obdoba Tafelspitzu z rakúsko-uhorského cisárskeho stola (so zavretými očami). Zlou správou je, že tá latka, ktorú ste si nosili v hlave po pravidelných návštevách najlepších bratislavských Phở-dnikov, je zrazu niekde úplne inde. Dobrou správou je, že sa bratislavské Phở stále má kam posúvať.

Dobrú chuť!

Teraz najčítanejšie