Denník N

Ficov podnikateľ roka

ilustračné foto: TASR
ilustračné foto: TASR

Ministrom hospodárstva by mal byť človek, ktorý podnikaniu rozumie.

Ministrom hospodárstva by mal byť človek, ktorý podnikaniu rozumie. Popri ministrovi financií je to druhý najdôležitejší člen vlády, ktorý zodpovedá za stav podnikateľského prostredia na Slovensku. A ako rozumie podnikaniu minister Pavol Pavlis? Tu sú dve odpovede:

1; Minister hospodárstva sa snaží verejnosť presvedčiť, že keď v minulosti podnikal, na bankový účet jeho Port Service a.s. nemohol nikto poslať peniaze, iba on sám. Toto má byť dôvod, prečo spred 9 rokov eviduje firma pôžičku 600-tisíc korún. Tie jej mal poskytnúť pán Pavlis na zaplatenie súdneho poplatku, vďaka čomu môže štát prísť o milióny eur. Minister dnes tvrdí, že v skutočnosti to boli peniaze nových majiteľov, ktorým spoločnosť predal. Prečo ich potom neposlali na účet firmy sami? Pavol Pavlis to vysvetľuje tým, že ešte nemali prístupové práva k účtu. To ale predsa s prijímaním platieb na účet firmy nemá nič spoločné… Keď človek nerozumie základom bankovníctva, ťažko môže z pozície ministra vytvárať dobré podnikateľské prostredie…

2; Dôvod, prečo sa Port Service rozhodla súdiť so štátom, je jej vylúčenie z privatizačnej súťaže. Pred vyše desiatimi rokmi vyčíslila firma  ušlý zisk na 18 miliónov €. Hocí súd ešte právoplatne nerozhodol, podnikateľ Pavol Pavlis sa so spoločníkmi pred deviatimi rokmi rozhodol firmu predať za smiešnych 6-tisíc € (podľa účtovnej závierky 2006 pôvodnej materskej spoločnosti Port Service Bratislava za sumu 190tisíc Sk – s.101, riadok 30). Neznámi Antilčania (?) na ostrove Curacao sa tak zrejme môžu tešiť na ohromnú návratnosť: vďaka úrokom z omeškania sa suma šplhá už k 60 miliónom €, teda 10tisíc-násobok pôvodnej investície! Zisk 1 milión %! Tomu sa hovorí podnikateľ roka!

Môže byť takto nekompetentný podnikateľ ministrom hospodárstva?

Samozrejme, existuje aj možnosť B: že je to celé inak. Že rozprávka o účte, ktorý neprijíma cudzie platby, je vymyslená. A teda že pôžičku dal firme Port Service naozaj Pavol Pavlis osobne. A v skutočnosti ju predal iba naoko. A antilská schránka je len kamufláž, pričom reálni majitelia sa nezmenili. Len to ako minister hospodárstva nemôže priznať. Videl som všetky jeho verejné reakcie k tejto kauze. Čakal som, či tam bude reakcia bežného podnikateľa (odhliadnuc od podstaty sporu) – niečo v zmysle „viete, aký som na seba naštvaný, že som firmu, čo teraz zrejme zarobí 60 miliónov, predal za smiešnych 6-tisíc (nejakým Antilčanom)?“ Ale – nič. Ticho. Ani raz.

Každopádne, morálne by bol variant B ešte horší – pretože by znamenal, že minister nie je nekompetetntný podnikateľ, ale niekto, kto si vymyslí čokoľvek, aby mohol obrať štát o 60 mil. €. Každopádne, nech už platí variant A alebo variant B, takýto človek by nemal byť už ani deň ministrom.

Teraz najčítanejšie