Denník N

Iný Harry Potter

Nechce sa vám čakať na oficiálne pokračovanie HP ságy? Skúste Metódy racionality.

Už o pár dní by mala výjsť knižná podoba divadelnej hry o ďalších osudoch najpopulárnejšieho britského čarodejníka v muklovskom svete. Ak sa už nemôžete dočkať anglického originálu či slovenského prekladu (plánovaného až o pol roka), skúste najpopulárnejšiu fanfiction. Predstavovali ste si, aké by to bolo, keby sa Harry nedostal do Chrabromilu? Alebo mal úplne iných priateľov? Čo všetko by sa zmenilo?

Na tému HP vzniklo a vzniká stovky fanfiction poviedok, básní, dlhších i kratších pokračovaní tohto podmanivého sveta. (Trochu to pripomína náboženstvo, kde existuje pár kánonických textov, a potom nespočet komentárov a pokusov o vysvetlenie toho, čo v kánonickom texte nebolo (napr. apokryfy o Ježišovom detstve). )

Metódy racionality (Harry Potter and Methods of Rationality, v skratke HPMOR) sa odlišujú od mnohých iných HP fanfiction svojou komplexnosťou (dohromady majú cez 700 tisíc slov) i svojím úspechom (patrí medzi najčítanejšie). Nevytrhujú len pár epizód z magického sveta, naopak, prerozprávajú celý príbeh úplne od začiatku. Samozrejme, s pozmenením dôležitých okolností.

Autorom je Eliezer Yudkowsky, výskumník v oblasti umelej inteligencie a popularizátor vedy. Zákonitosti Rowlingovej sveta používa na spopularizovanie vedy. A preto Harry nemá strýka Vernona ani bratranca Dudleyho. Teta Petunia nie je protivná, ale milá pani, ktorá sa vydala oxfordského profesora Verresa-Evansa. Harry tak vyrastá v láskyplnom prostredí, dokonca sa plným menom volá Harry James Potter-Verres-Evans. Avšak skutočnosť, že jeho otec je profesorom biochémie a ich dom je zaplnený knihami do poslednej škáročky, znamená, že Harry je výnimočne vedecky zrelý aj ako 10-ročný. Ako veľmi? No predstavte si Sheldona ako dostane list z Rokfortu.

Od samého začiatku teda pristupuje ku všetkým magickým veciam prísne zdržanlivo. Veď ako mágia koreluje s princípmi vedy? Je skeptický či miesto ako Rokfort vôbec existuje. Prichádza teda profesorka McGonnagalová, aby Harrymu i jeho rodine dokázala, že mágia existuje. Keď profesorka poruší svojou premenou v mačku zákon zachovania energie, Harrymu to vyrazí dych. No zaumieňuje si, že toto musí preskúmať, prísť tomu na koreň. Nie aby sa stal Temným Pánom. Ale niečím iným. A na to potrebuje iných priateľov i inú fakultu. Nedal som na úvod spoiler-alert, takže ďalej vyzrádzať nebudem. Prečítajte si :)

Na HPMOR je skvelé, že línia príbehu sa drží Rowlingovej predlohy, kým Harryho nové rozhodnutia a črty nezmenia smerovanie udalostí. (S výnimkou profesora Quirella, ktorého hodiny sú čitateľským vrcholom príbehu.) Mínusom sú občas pridlhé dialógy na úkor deja, avšak presne ony slúžia na popularizovanie vedeckých teórií, a to je presne to, o čo Yudkowskému šlo. V súčasnosti je na svete už 6 dielov HPMOR, no nedajte sa pomýliť, diel nerovná sa školský rok, naopak, prvý diel pokrýva len Harryho prvý týždeň na Rokforte.

Napriek tomu je HPMOR pútavým čítaním, ja osobne som prvý diel zmákol za 2 dni i s prestávkami. Ak vás bavila originál séria, ste vedeckým fandom a chcete sa okrem iného dozvedieť, prečo Dumbledore kúpil komplet Tolkienových diel, prečítajte si HPMOR.

Originál je zdarma dostupný tu, český preklad prvých dvoch dielov tu.

 

Teraz najčítanejšie