Denník N

Je Sam Allardyce správnym mužom pre Anglicko?

Viacerí sa tešia, ale prečo práve Big Sam? Nemalo sa Anglicko poobzerať po mladšom trénerovi?

Po neúspešnom vystúpení a vypadnutí s Islandom na Eure 2016 sa rozhodla Anglická futbalová asociácia konať. Kritizovaného manažéra Roya Hodgsona poslala k vode a na jeho miesto bol angažovaný skúsený pragmatik Sam Allardyce. Je to však správny krok od vrchných mužov anglického futbalu?

Skúsení pozorovatelia Premier League určite Big Sama poznajú. Trénoval Newcastle United, Blackburn Rovers, štyri roky pôsobil vo West Hame United a v uplynulej sezóne vytiahol z problémov Sunderland, aby mu napokon zaistil záchranu v najvyššej súťaži. U fanúšikov je obľúbený, navyše, rád sa zabáva, čo sme mohli vidieť po skončení posledného ročníka. Vtedy bol zachytený, ako si užíva na nejakej party.

Ale poďme k veci a pozrime sa na to, čo sleduje Albion jeho vymenovaním za reprezentačného manažéra. Je prekvapením, že v anglických médiách (najmä Sky Sports) len ťažko uvidíte negatívnu reakciu. Všetci sa z tejto správy tešia a nevedia sa dočkať prvého súťažného zápasu pod vedením skúseného manažéra. Lenže, všetko má svoje háčiky a spojenie Allardyce – Anglicko nie je výnimkou.

Veľký Sam nikdy netrénoval špičkové mužstvo a nehral o titul. Na túto pozíciu nie je zvyknutý a taktiež nebol pod takým obrovským tlakom. Vo svete futbalu neexistuje mnoho ťažších pozícií ako trénovať anglický národný tím. Three Lions čakajú na úspech od roku 1966, keď uspeli na domácom Mundiale (aj to vieme, akým spôsobom) a že by ich mal práve Allardyce dotiahnuť k ďalšiemu?

Sam Allardyce určite nie je zlý tréner. Je to odborník, ktorý sa do futbalu určite vyzná, čo dokázal počas manažérskej kariéry. Trebárs aj v minulej sezóne, kedy práve vďaka nemu Sunderland nezostúpil a zahrá si v Premier League minimálne ďalší rok. Vštepil mu svoju filozofiu, hráči plnili jeho pokyny a výsledkom bolo umiestnenie nad čiarou.

Pravdou je, že Allardyce nepatrí k moderným manažérom. Vyznáva defenzívny štýl hry a nie je isté, či práve toto Rooney a spol. potrebujú. Pod Royom Hodgsonom však hra nemala ani hlavu, ani pätu, preto určite uvidíme v hre Anglicka istý posun, o tom sa netreba baviť. A čo tlak, ktorý bude na 61-ročného manažéra vyvíjaný?

West Ham, Sunderland, Newcastle či Blackburn – nikde nečelil Allardyce tlaku v podobe veľkých výsledkov. S anglickým národným mužstvom to bude úplne inak. Nebude sa od neho čakať iba postup na záverečný turnaj. Bude sa čakať, že na ňom pôjde čo najďalej, bude hrať pekný futbal, ktorý podporí úspešnými výsledkami. Takejto výzve ešte nikdy predtým nečelil.

Je vhodné položiť si otázku, prečo sa Anglická FA nepozrela na mladšie alternatívy. Trénerov, ktorí vyznávajú moderný štýl, zakladajúci sa na ofenzívnom poňatí hry. Mať pod palcom veľký a hrdý Albion je predsa cťou a väčšina by nad takouto ponukou minimálne uvažovala.

Dá sa očakávať, že Anglicko pod Allardyceom posunie krivku výkonnosti na vyššiu úroveň a spraví aj víťaznú šnúru. Pokiaľ ju dokázalo dosiahnuť pod Hodgsonom, tak s Big Samom by sa mu to malo podariť tiež. Stále však existuje mnoho otáznikov, ktoré budú vyriešené až priamo na trávniku. Do akej miery sa zlepšia výkony pod týmto manažérom, uvidíme o pár týždňov.

Možno sú ale všetky obavy zbytočné a Allardyce dovedie Albion tam, kam naozaj patrí. Má systém, určité skúsenosti (aj keď tím najvyššej úrovne nikdy netrénoval) a svoju jasnú víziu. Prvý súťažný zápas ho čaká práve proti slovenským reprezentantom 4. septembra 2016 v Trnave. Umlčí všetkých kritikov už v prvom stretnutí?

Teraz najčítanejšie

Ondrej Herceg

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher.