Denník N

Zlatá Éra Slobody Pohybu

EU demokratizovala medzištátny pohyb. Toto bolo kedysi privilégium rezervované len pre Elitu.

Birds-Flying

Naším najväčším ziskom z členstva v Európskej únii je slobodný pohyb. Poznáme štyri slobody, ktoré sprostredkujú slobodný pohyb tovarov, kapitálu, služieb a osôb. Dávajú všetkým občanom právo cestovať, žiť a pracovať kdekoľvek sa im páči. Vzhľadom k devastácii, následkom Druhej svetovej vojny, ich účel bol ako ekonomický, tak aj sociálny. Európske krajiny stavajúce sa späť na nohy potrebovali pracovnú silu. Sloboda pohybu uľahčila presun prácechtivých ľudí z krajín s vysokou nezamestnanosťou do krajín s množstvom voľných pracovných miest.  To pomohlo naplniť dopyt, znížiť nezamestnanosť a nakopnúť ekonomický rozvoj. Zároveň tu však bol aj vyšší záujem. Rada Európy chcela zakoreniť hlbší zmysel pre bratskú spolupatričnosť medzi európskymi národmi. Medzinarodne kontakty pomohli rozvinut pochopenie medzi ľuďmi. Upustilo sa od vojnových atentátov a prehĺbila sa dôvera, aby Európania už nikdy nezdvihli  zbrane jeden proti druhému.

Po vysokej škole, pred kariérou

timthumb

To, či využívamee našu slobodu pohybu ostáva na osobných preferenciách. Či už sa chceme vykoreniť a odísť za životom v inej krajine kvôli štúdiám, peniazom alebo slnečnému počasiu, pravdou ostáva, že väčšina z nás to nerobí. Sme naviazaní na pôdu, ktorú naši rodičia a starí rodičia nazývali domovom. Zároveň však krátkodobá mobilita získava na popularite. Mladí ľudia sú v EU najmobilnejšou časťou populácie.  Zatiaľ nepripútaní kariérou alebo rodinou, naplno využívajú svoje supranacionálne pasy. Po 12 rokoch presedených v triede, ďalších štyroch v prednáškových sálach univerzít, niet sa čomu čudovať. Tieto vtáčatká sú nedočkavé roztiahnuť krídla pri hľadaní nového dobrodružstva. Odkladajú vstup na profesionálny trh práce aby mohli vycestovať, začínajúc novú fázu ich osobného a neformálneho učenia.

Demokratizácia pohybu

Travel with passport and map

Zakladajúci otcovia Európskej únie demokratizovali pohyb pre obyvateľov tohto kontinentu. Kedysi privilégium rezervované len pre Elitu. Slobodné cestovanie sa sprístupnilo všetkým. Tradične, bohatstvo vždy otváralo dvere.  Vyššie triedy cestovali ľahko. Neskôr sa dôležitými ukazovateľmi prístupu stali pasy. Občania „krajín prvého sveta“ ako Amerika, Austrália, Nemecko, Británia a Francúzsko mali zelenú pri sťahovaní naprieč hranicami. Ďalšie v poradí boli národy, ktoré dostali „oranžovú“.  Pohyb Slovákov, Čechov a Poliakov bol obmedzený, hoci pochádzali z industrializovaných krajín. Dovolenkové víza sa dali získať ešte pomerne ľahko, pracovné povolenia však boli o poznanie zložitejšie. Po schválení Slováci museli  podstúpiť imigračný proces, vrátane  vyšetrenia na tuberkulózu. Nič nezvyčajné až do vstupu do EU, kedy takéto obmedzenia boli zrušené.

Hranice sú len čiarami v piesku

line ii

Poslednú tretinu tvoria rozvojové národy, krajiny, ktoré majú v imigračnom procese červenú. Afričania, ktorí chcú cestovať do Európy sa stretávajú z mnohými prekážkami pred vstupom do Schengenu. Dovolenkové víza nie sú samozrejmosťou. Pracovné alebo študijné povolenia môžu byť vzdialeným snom.  Napriek tomu, pravidlá a zákony nedokážu vždy zadržať ľudské presuny. V Amerike dnes žije viac ako 11 miliónov ilegálnych migrantov. Európa, na rozdiel od krajín „nového sveta“, leží v blízkosti rozdielnych kultúr. Nedávna Sýrska utečenecká kríza zmenila naše chápanie hraníc. Tvrdo kritizovaná iniciatíva maďarského predsedu vlády Viktora Orbána  postaviť plot, ukazuje zúfalý pokus o udržanie kontroly.  Podobnú oceľovú stenu ťahajúcu sa do mora možno vidieť medzi Mexikom a Spojenými Štátmi. Nakoniec, veď národné hranice sú len čiarami v piesku…

Zlatá éra Európy

brexit

Vo svetle referenda v Spojenom kráľovstve, sa sloboda pohybu opäť stala populárnou témou v médiách. Bol odchod druhej najsilnejšej ekonomiky v EU výsledkom imigrácie? Po roku 2004, sa viac ako milión obyvateľov východnej Európy presťahovalo do Británie. Dobre sa integrovali na trhu práce, s dosiahnutím o 10% vyššej priemernej zamestnanosti ako domorodá populácia.. Tento prílev bol zároveň výzvou pre Britskú spoločnosť. Deti Slovákov, Poliakov, či Litovčanov sa potrebovali integrovať do škôl. Mnohé ani nehovorili po Anglicky. Aj keď po dvanástich rokoch sú už obyvatelia európskej osmičky vítaní, niektorí ľudia sa cítia vystrašení, či Spojené kráľovstvo dokáže absorbovať ďalšiu značnú vlnu imigrantov. Nedávne hlasovanie o Brexite prezrádza preferenciu izolácie. Odchod Británie otriasol celou EU ako aj budúcnosťou presunov populácie cez kontinent.

Je mobilita ľudským právom?

ryanair

História dokazuje, že EU ako najväčší svetový obchodný trh nesmierne profitoval. Globálne ekonomiky čelia nedostatku pracovnej sily na vrcholných a na spodných priečkach trhu práce. Ide o zamestnania, ktoré buď nemôže robiť hocikto, alebo nechce robiť hocikto. Migranti obsadzujú miesta, ktoré lokálni považujú za „špinavé“.  Na druhej strane, migranti obsadzujú aj pracovné miesta, na ktoré lokálnym chýba špecifická kvalifikácia. Zamestnania s nízkou vyžadovanou kvalifikáciou umožňujú vytváranie postov s vysokou kvalifikáciou. Keby nám nemal kto priniesť kávu, vyčistiť toalety, postrážiť deti či postarať sa o starých rodičov, ako by sme si našli čas vymýšľať a inovovať? Sloboda pohybu mobilizovala najsilnejšie európske mozgy ako aj tvrdo pracujúce ruky. V Rakúsku, sú práve migranti z EU, najlepšie zarábajúci obyvatelia. Prichádzajú do Viedne podávať výkony vo vedomostne najnáročnejších povolaniach. Podobne tak v UK tvoria migranti z EU až 10% pracovnej sily v hotelierskych službách.

Od zlých džobov k veľkému poučeniu

Hotel-maid with towels

Sloboda pohybu robí rozhodnutie „zdvihnúť sa a odísť“ oveľa menej riskantným. Mobilita sa stáva okamžitou záležitosťou, jednoduchou ako chytiť vlak do Košíc. Globálne mestá ako Londýn sú vzdialené len „na klik“ myšou. Z Bratislavy do Anglicka odchádza hneď niekoľko letov denne. Každé lietadlo je transportérom, prepravujúcim mozgy a telá z a na rôzne trhy práce. Stále veľa Slovákov radšej pracuje v zahraničí v zamestnaniach s nízkou požadovanou kvalifikáciou, akoby sa mali trápiť tým, že ich vysokoškolský titul ostáva nevyužitý. Je dôležité pripomenúť, že nie sú v zahraničí kvôli budovaniu kariéry – toto si chcú nechať na doma. Sú tam kvôli spoznaniu inej krajiny, ale tiež kvôli spoznaniu seba samého. Uvidia nový svet, hovoria cudzím jazykom, objavia novú kultúru. Slováci v zahraničí sú spojovacím mostom. Zvyšujú úroveň dôvery medzi našou krajinou a svetom.

self

 

Teraz najčítanejšie

Zuzana Palovic

Mojou vášňou je objavovať. Nadväzovať kontakt s novými kultúrami a ľuďmi si užívam najviac na svete. Naša planéta je malá a ja milujem keď mi to život pripomenie. Rodená Bratislavčanka, vyrastala som v Kanade, no Slovensko je pre mňa spojené s domovom. Som dieťa emigrantov, strávila som väčšinu života znovunapájaním sa na moju rodnú zem. Som srdcom cestovateľka a venujem sa akademickému výskumu ľudskej migrácie. Mojím objektom záujmu je ľudská transformácia a kolektívna premena. Tento blog je venovaný tým, ktorí odišli, podstúpili premenu a vrátili sa, aby zdieľali svoje príbehy so Slovenskom.