Denník N

Nick Kyrgios sklamal prístupom, Shapovalov potešil nielen výhrou

Prvé kolo turnaja ATP Masters 1000 v Toronte prinieslo prekvapenie na úkor Nicka Kyrgiosa. Vyradil ho iba 17-ročný kanadský talent Denis Shapovalov. Prístupom k zápasu si však Kyrgios nič iné nezaslúžil a po zásluhe vypadol.

Priaznivci bieleho športu ho poznajú, často ich svojimi činmi pobavil. Pokiaľ sa veci dejú v rámci humoru, tak je všetko v poriadku. Nick Kyrgios ale svojím vystupovaním na kurte a prístupom vyvoláva u mnohých otázky. V nočnom dueli proti 17-ročnému talentovanému Denisovi Shapovalovi predviedol vo väčšine zápasu hanebné predstavenie.

Potenciálom by sa mohol štverať minimálne do najlepšej svetovej desiatky, lenže jeho ciele sú inde. Nick Kyrgios neuspel na turnaji Masters 1000 v Toronte proti mladej kanadskej nádeji. Prehral v troch setoch 6:7, 6:3, 3:6. Na prvý pohľad nijak zvláštna porážka. Zarážajúci je však spôsob, akým Kyrgios svojmu súperovi podľahol.

V prvom sete si obaja tenisti držali servis a tajničku musel rozlúsknuť až tajbrejk. V ňom sa Kyrgios prezentoval doslova neuveriteľnými počinmi. Prehrával 0:2 a pri vlastnom servise zariskoval z druhého podania natoľko, až spravil dvojchybu. Shapovalov si náskok nenechal ujsť a prvé dejstvo sa stalo jeho korisťou.

Stredný set pre seba získal Kyrgios v pomere 6:3. Stále kopil mnoho chýb, jeho koncentrácia bola na veľmi nízkom bode, niekedy doslova až dehonestujúca pre šport, v ktorom vládnu veličiny typu Djoković či Federer. Tretie dejstvo sa v ničom nelíšilo, iba dôležité body na začiatku pre seba získal Shapovalov. Stále bol lepším hráčom a Kyrgios nemal najmenší záujem vyhrať.

Čo si museli pomyslieť velikáni?

Roger Federer, Novak Djoković, Rafael Nadal atď. Obrovské osobnosti, a to nielen športové, ale aj ľudské, odohrali proti sebe alebo iným nespočetné množstvo zápasov. Pri záznamoch najlepších úderov z ich bitiek niekedy až neveríte, že sú niečoho takého naozaj schopní. Hráči, ktorí nikdy nevypustili úmyselne jedinú loptičku a vždy išli za výhrou, nech boli okolnosti hocijaké.

Ak sa pozerali na utkanie Kyrgiosa so Shapovalovom, museli sa sami seba pýtať, či je práve Kyrgios tým hráčom, ktorý má byť spolu s niekoľkými ďalšími v budúcnosti v čele rebríčka ATP. Ale kde. Omyl. 21-ročný rodák z Canberry nemá cieľ stať sa najlepším na svete. Aktuálna pozícia mu vyhovuje. Zahrá si turnaje, odnesie si odmenu, zabaví sa. Dokonca sám priznal, že nerobí všetko pre zlepšenie a určite neplánuje hrať dlhšie ako do tridsiatky.

Keby Kyrgios nemal dostatočné nadanie, tak by nik nemohol povedať ani slovo. Lenže do vena dostal veľké tenisové schopnosti a ak by k nemu pristupoval s plnou vážnosťou, mohol byť už teraz niekde inde. Ako však bolo spomenuté, on sám nechce byť najlepší, čo je rozhodne obrovská škoda. Na jeho tenis sa totiž v istých fázach pozerá skvele.

Shapovalov ukázal, že niekedy môže byť absolútna špička

Pred zápasom sa kanadskému talentu nedávali v stávkových kanceláriách šance. Kurzy sa pohybovali na hranici 11. Od prvej loptičky ale Shapovalov prejavil ohromný talent a niektorými údermi na kurte pripomínal napríklad aj Federera (s tým rozdielom, že je ľavák).

V hre 17-ročného Kanaďana sa síce objavovalo množstvo zbytočných chybičiek, ale v takom veku zanechal ohromný dojem a pripísal si prvú výhru na ATP turnaji. Minulý týždeň mu radosť pokazil Slovák Lukáš Lacko vo Washingtone. V hre Shapovalova sme mohli spozorovať päť základných aspektov, ktorými by sa mohol v budúcich rokoch vyštverať vysoko a trebárs byť aj najlepší.

Je ľavákom, čo je neuveriteľná výhoda. Má skvelé podanie a dáva mu veľkú rotáciu, čím si prakticky otvára cestu k víťaznému úderu. V niektorých momentoch naozaj pripomínal Rafaela Nadala. Rotovaný ľavácky servis von z dvorca, na ktorý nie je odpoveď. Ak sa súperovi takéto podanie podarí vrátiť, tak je to viac-menej jedno, pretože potom je celý dvorec otvorený a podávajúci by si mal bez problémov pripísať víťazný úder.

Prekvapil aj agresívnou, útočnou hrou. V tomto pripomínal švajčiarskeho elegána Rogera Federera. Vo väčšine výmen sa snažil o ofenzívne pojatie a ich rýchle ukončovanie. Potešil tiež prístupom, v tomto sa s ním Nick Kyrgios nemôže zrovnávať. Ale tak, každý má iné ciele a sny.

Výhra nad Kyrgiosom by mala byť iba prvá z mnohých ďalších, ktoré Shapovalov na okruhu ATP dosiahne. Určite tohto chlapca sledujte, nebudete ľutovať. No a čo bude s Kyrgiosom, ukážu ďalšie mesiace a roky. Rozhodne by však mal niečo zmeniť a uvedomiť si, aké má obrovské šťastie, že si môže zarábať športom, v ktorom je navyše talentovaný. Pokiaľ mu bude tenis vynášať, tak sa s ním situácia len sotva otočí k lepšiemu.

Možno by pomohlo varovanie ATP

Na zápas sa isto-iste pozerali aj niektorí vrchní predstavitelia ATP. Domáci mladík Shapovalov bol lákadlom a chceli vidieť, či z neho vyrastie budúca svetová jednotka. No späť k nespratnému austrálskemu chlapcovi. Pohľad na Kyrgiosa pri zápasoch je jasný a zreteľný. Aj slepý by azda videl, že k nim nepristupuje s plnou vážnosťou. Alebo ako si teda vysvetliť každé jedno pririskované druhé podanie? Nečudo, že spáchal 18 dvojchýb.

Je neisté, či chce takto pokračovať Kyrgios aj naďalej. V prípade, že nemá v úmysle od svojho lajdáckeho prístupu upustiť, tak by sa mala o jeho osobu zaujímať samotná ATP. Najskôr upozornenie a potom prípadne pokuta a vážne pohrozenie. Ak by chcel chcel oponovať tým, že jeho herné pojatie je útočné a príliš riskantné, s tým by iba sotva u činovníkov uspel.

Keď si dal Kyrgios na hlavu čelenku a na ľavú ruku si navliekol biely rukáv, to sa dalo považovať, že chce ľudí pobaviť a možno išiel po vzore LeBrona Jamesa, ktorý nosí takýto rukáv na pravej ruke. Ale nepekný a lajdácky prístup sa jednoducho nedá odpustiť. Tým dehonestuje nielen seba, ale aj tenis ako taký. A taktiež austrálsky tenis. V časoch slávy bojovníka Lleytona Hewitta by sa niečo takéto nedialo. Bývalá svetová jednotka vždy pristupovala k tenisu s plnou vážnosťou a dávala doň všetko.

Teraz najčítanejšie

Ondrej Herceg

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher.