Denník N

Podnikanie „na Bašternáka“ – tentoraz vila Stoneline

Heslo Náš človek sa po jednej z káuz dostalo aj do parlamentu. Foto N – Vladimír Šimíček
Heslo Náš človek sa po jednej z káuz dostalo aj do parlamentu. Foto N – Vladimír Šimíček

Ani najnovšie aktivity Ladislava Bašternáka nevzbudzujú veľa dôvery. Opäť sa týkajú luxusných nehnuteľností na kopci pod bratislavským Slavínom – asi 100 metrov od komplexu Bonaparte.

Ladislav Bašternák ako fyzická osoba v júni 2013 kúpil za 850-tisíc eur od Dušana S. pozemky na Hummelovej ulici – aj s domom. Starší dom chcel strhnúť a postaviť nový –  s názvom vila Stoneline. Bašternák povybavoval povolenia na búranie staršieho domu, stavebné povolenie na stavbu vily. Potiaľ je to málo zaujímavý príbeh.

No v auguste 2015 sa začali diať veci. Päť dní potom ako sa povolenie na stavebné a búracie práce stalo právoplatným, Bašternák oznámil stavebnému úradu, že ide stavať ako fyzická osoba. A v ten istý deň spomínané nehnuteľnosti Bašternák predal firme LTB Rent, s. r. o. – za 850-tisíc eur.

Firmu LTB Rent v tom čase vlastnil Bašternák ako jediný spoločník. Platbu za predaj v zmluve upravil tak, že jeho firma mu za nehnuteľnosť mala zaplatiť do augusta 2025 (nejde o preklep).

Avšak už 17. novembra tieto pozemky a stavbu vlastnila spoločnosť Balax, s. r. o. Opäť išlo o firmu, ktorú vlastní Bašternák ako jediný majiteľ.

Zápis v obchodnom registri z 1. februára tohto roku hovorí, že LTB Rent zmenila majiteľa. Zlúčila sa s Relco, s. r. o., ktorá je výsledkom zlúčenia 22 firiem…
Spoločnosť Relco vlastní pán Amélio Malva Laurent Bilot – Magé z Villeurbanne (predmestie francúzskeho Lyonu). Najnovšia zverejnená účtovná závierka firmy Relco, s. r. o. pochádza z roku 2009.

Škatule hýbte sa

Nehnuteľnosti na Hummelovej 2 v priebehu troch mesiacov mali minimálne troch majiteľov. Zďaleka nie je bežné, keď jedna osoba predá nehnuteľnosť svojej firme a tá ju v podstate bezprostredne (vzhľadom na čas obvyklý pre prevod v katastri nehnuteľností) posunie ďalšej firme s rovnakým majiteľom. Všetko stojí námahu, čas a poplatky.

Ako sa robievali podvody

Scenár, pri ktorom sa nehnuteľnosť presúva medzi dvoma spriaznenými firmami, pričom predávajúca firma „zmizne“, je známy. V minulosti by upútal pozornosť daniarov kvôli možnému podvodu s DPH. Išlo o primitívny podvod „na hulváta“.

Pri takých podvodoch si kupujúca firma od štátu vypýtala DPH (byrokraticky povedané „uplatnila daň na vstupe“), pričom predávajúca firma DPH štátu neodviedla a rýchlo zmenila majiteľa (najlepšie ešte pred termínom na podanie daňového priznania k DPH). Štát teda vrátil firme daň, ktorú však nezinkasoval.

Novým majiteľom bol zvyčajne biely kôň z cudzej krajiny, ktorý niesol „riziko“ ťažko vynútiteľných dôsledkov za „opomenutie“ zaplatiť daň. Pôvodný majiteľ (konateľ) sa spokojne mohol tváriť, že s neodvedenou daňou nemá nič spoločné, lebo zaplatenie dane už nijako nemohol ovplyvniť.

Podvod dnes?

Samozrejme, z verejných informácií sa nedá dozvedieť, či si po obchode s LTB Rent spoločnosť Balax  uplatnila odpočet DPH. A zatiaľ sa nedá zistiť ani to, či firma LTB Rent z predaja nehnuteľností odviedla štátu DPH. Od roku 2014 navyše daňová správa sfunkčnila systém tzv. kontrolných výkazov, ktorý by mal účinne znemožniť tento typ DPH podvodov.

Znepokojivým faktom je však to, že firma Relco ako právny nástupca LTB Rent je evidovaná ako daňový dlžník s daňovým nedoplatkom 1 843 129,43 eur.

Ak by sa na tomto nedoplatku nejako podieľala nezaplatená DPH firmy LTB Rent, mohlo by to spochybniť jednak systém kontrolných výkazov, prípadne snahu finančnej správy využiť tento systém na kontrolu Bašternákových firiem. Aliancia Fair-play preto podá podania, aby tento obchod (resp. sériu obchodov) daňová správa a iné orgány prešetrili.

Aj pri málo dôveryhodnom vedení finančnej správy, ministerstva vnútra a prokuratúry veríme, že to má zmysel.

Peter Kunder

Ak chcete mať najčerstvejšie informácie o našej práci, sledujte facebookovú stránku Aliancie Fair-play. Môžete nás aj veľmi jednoducho finančne podporiť a podieľať sa tak na lepšej verejnej kontrole. Ďakujeme.

Darujte

Ďakujeme všetkým darcom, ktorí nás podporujú priamo alebo cez 2 percentá z daní.

Teraz najčítanejšie