Denník N

Slovenský sen: Byť materiálne na západe a mentálne v komunizme

Zdroj: wikimedia.org
Zdroj: wikimedia.org

Anketa homofób roka núti človeka spýtať sa, či takéto výroky vôbec patria do modernej krajiny. Slovensko by totiž rado bolo modernou a pokrokovou krajinou, ale zdá sa, že samo pokrok nechce spraviť.

Anketa homofób roka opäť zaujala kontroverznou odozvou. Ja si síce myslím, že kampaň, ktorá by ocenila ľudí za ich zásluhy pre menšiny, by bola lepšia, ale o tom hovoriť nebudem. Zaujala ma iná vec. V súvislosti s migráciou hovoríme, čo patrí a čo nepatrí do západného sveta. Patria výroky kandidátov na homofóba roka do rozvinutého západného sveta?

Myslím si, že ak sa spýtate 10 Slovákov, či by chceli žiť, zarábať a mať dôchodky ako v Rakúsku, 9 z nich odpovie, že áno. A keď sa ich spýtate, či by chceli registrované partnerstvá ako v Rakúsku? Aká bude odpoveď?

A tu niekde je ten problém. Slovensko by chcelo byť vyspelé a na úrovni západu, ale samo nechce dospieť. 35 rokov po tom, čo sa moja mama rozviedla (a to vtedy nebolo ľahké), vyšiel šlabikár, ktorý vyobrazoval rozvedenú mamu s dieťaťom. V dobe, kedy polovica manželstiev končí rozvodom, sa proti tomuto šlabikáru zdvihla vlna odporu a šlabikár bol zakázaný. Stále hovoríme, aké je školstvo zastaralé a  treba ho modernizovať. Akonáhle však spravíme mravčí krok k modernizácii, už je zle a cúvame späť. A sme tam, kde sme boli. Staré, zlé, ale zmeniť to nechceme.

Slováci chcú zmenu a chcú mať lepší život. Chcú mať západnú životnú úroveň, no jedni nechcú EÚ, NATO, iní zas homosexuálov a nedajbože ich pochody. Ironicky práve tie pochody, kam sa ľudia prídu spoločne zabaviť, dvíhajú niektorým žlč viac, než také pochody, kde účastníci hádžu kamene do rodiny s dieťaťom, či násilím narušia cyklistické preteky a spravia medzinárodnú blamáž.

Žiadni homosexuáli, ani EÚ, ani NATO nie sú problémom našej krajiny. Problém je v nás. Chceme zmenu, ale nevieme začať od seba. Radi by sme žili v 21. storočí, ale naše mysle ostávajú v komunizme. Chceme výhody moderného sveta, ale zdráhame sa pre ne niečo spraviť a niečo za ne dať.

Môže byť krajina moderná, bez toho aby myslela moderne? Bez toho, aby mala moderné hodnoty? Bez toho, aby v nej všetci mali šancu na dobrý a plnohodnotný život? Môžeme tu mať 21. storočie so všetkými jeho výdobytkami, demokraciu, slobodu, absenciu korupcie, bez toho aby sa aj myslenie Slovákov hýbalo týmto smerom? Zmena neprichádza zvonka, ale zvnútra. Lepšie časy prídu, keď my sami budeme súčasťou pokroku. Dokým ostane naše myslenie v komunizme, bude komunizmus aj navôkol nás. V politike, školstve, aj kdekoľvek inde. Až keď naberieme odvahu opustiť mentálny svet minulosti, vtedy sa môžeme mať konečne lepšie.

Teraz najčítanejšie