Denník N

Ruský olympijský koktejl

Na prekvapenie, vôbec neobsahuje vodku: zatiaľ čo mužská verzia je z whisky, dámske pitie je zriedené vermutom. Anabolické steroidy sa totiž rozpúšťajú oveľa lepšie v alkohole, ako vode.

Nuž, vyše stovka ruských „športovcov“ si na tejto olympiáde veru nezasúťaží. Vďačia za to Dr. Grigorijovi Rodčenkovi, bývalému šéfovi moskovského antidopingového laboratória, ktorý sa rozhodol prehovoriť o neuveriteľných praktikách ruského štátneho (!) dopingového programu. A že ide o osobu najpovolanejšiu hovorí v prvom rade skutočnosť, že milý doktor je AUTOROM zakázaného koktejlu, vďaka ktorému ruskí „športovci“ získavali na ostatnej olympiáde v Soči medaily ako na bežiacom páse bez toho, aby boli odhalení a usvedčení. Exemplárny príklad situácie, kedy je cap záhradníkom. A čože to teda pán Rodčenko namiešal?

Anabolické steroidy sú syntetické molekuly, ktoré svojim farmakologickým účinkom napodobňujú efekt fyziologického testosterónu, čo mnohí chrapúnski športovci a športovkyne zneužívajú. Vzhľadom na svoje lipofilné vlastnosti sa však anaboliká zle rozpúšťajú vo vode, preto sa mnohé z nich musia aplikovať injekčne vo forme olejových emulzií. Čo je však nielen nepríjemné, ale najmä nepohodlné. Nehovoriac o tom, že detekcia ich metabolitov v telesných tekutinách je po takejto aplikácii možná pomerne dlhý čas a nešportoví podvodníci sa tým pádom musia cielene a dlhodobo vyhýbať ne/plánovanej antidopingovej kontrole. Takéto správanie je však, samozrejme, extrémne podozrivé (a príslušne sankcionované) a predmetná situácia je dlhodobo neudržateľná. Preto sa hľadajú rôzne triky, ako dopovať pokiaľ možno čo najmenej nápadne. A kto by už len bol v tejto činnosti vynaliezavejší, ak nie samotný antidopingový riaditeľ, všakáno?

Grigorij Rodčenko teda nelenil a vymyslel koktejl troch anabolických steroidov – Turinabolu, Oxandrolonu a Methasteronu – ktorý príznačne nazval „Vojvodkyňa“ (po známom ruskom miešanom nápoji). Pričom doktorova  inovácia spočívala v ich rozpustení v príslušnom alkohole (Chivas Regal pre „športovcov“ a Vermouth pre „športovkyne“), ktorý je pre inkriminované zlúčeniny podstatne lepším rozpúšťadlom, ako voda. Rus však optimalizoval nielen zloženie, ale aj aplikáciu – podvodníci koktejl totiž nevypili, „iba“ si ním dôkladne vypláchli ústnu dutinu a vďaka bohatému prekrveniu lícnej sliznice sa tak rozpustené anaboliká veľmi rýchlo dostali do krvného obehu. Zabili tým dve muchy jednou ranou: jednak koncentrácia steroidov bola dostatočná na prejavenie sa ich anabolických účinkov, a zároveň pri takomto spôsobe dopovania bolo telo „čisté“ už v priebehu 3-5 dní. Čo je, samozrejme, úplné terno v porovnaní s injekčnou aplikáciou.

A vedľajšie nežiaduce účinky novej metódy? Nuž, prakticky rovnaké ako pri štandardnom spôsobe, ale za tie zlaté medaily pre Rusko a Putina to predsa stojí, či nie?

 

(Ilustračné foto: http://static-12.sinclairstoryline.com/resources/media/398e4888-0a5f-4866-a6c5-34ff17acdad5-large16x9_russiadopingscandalmgn.jpg?1462652974874)

Teraz najčítanejšie