Denník N

Napíšeme cez www.slovensko.sk na úrad elektronicky (možno)

Vaše správy zaslané štátnym inštitúciám vám dátová schánka na štátnom webe www.slovensko.sk pekne chronologicky sumarizuje. Nečakajte však od nej, že z nej niečo jednoducho vybavíte. Také ľahké to nebude. Tlačítka ako “napísať správu”, či “odoslať správu” sa v nej nenachádzajú.

Hlava 22 v podaní www.slovensko.sk vám nedovolí robiť veci jednoducho a užívateľsky komfortne, kedže sa dajú robiť komplikovane a neprehľadne. Veď ako inak by štát obhájil tú miliardu eur vrazenú do štátneho IT? Hm?

Formuláre

Ak teda chcete štátu napísať, musíte si nájsť príslušný formulár priamo na webe www.slovensko.sk. Po prihlásení sa vám zobrazí úvodná stránka. Tá zatiaľ vyzerá prehľadne, kategorizovane a tvári sa, že vám chce pomôcť. Obludnosť Hlavy 22 sa však ešte len ukáže. Ak chcete niečo elektronicky poslať štátnej inštitúcii, musíte sa vyzbrojiť trpezlivosťou, pevnými nervami a zmeniť kvalifikáciu. Musíte byť detektív. A treba mať výkonnú myšku, pretože sa naklikáte… z hlavnej stránky na ďalšiu… klik, klik… z jednej podstránky na inú… klik, klik, klik… a zase späť na úvodnú… klik… skúsime to znovu… klik, klik… teraz trochu inak… klik, klik, klik… Kde do čerta je ten elektronický formulár?!

Ak vám napadne kacírska myšlienka, že si pomôžete tým krásnym vyhľadávačom na úvodnej stránke, tak ste zjavne zabudli, s kým máte tú česť. Hlave 22 nikto neprejde cez rozum! Vaše vyhľadávanie pravdepodobne skončí tak, že vám vyhľadávač nájde niekoľko desiatok nepodstatných podstránok, ktoré hľadanú problematiku okrajovo spomínajú. Ako prvý odkaz vo vyhľadávači však bude hrdá tlačová správa. Tá vám oznámi, že už aj vami hľadaný formulár je dostupný na tomto webe. Samozrejme bez bližšieho prelinkovania.

Grafika

Web www.slovensko.sk má určitú grafiku, systém a logiku. Čím hlbšie sa však preklikávate v snahe objaviť odosielací formulár, tým viac sa grafika a prehľadnosť zhoršuje. Formuláre jednotlivých úradov sú na stránku www.slovensko.sk totiž iba prilepené z ich pôvodných miest, ktoré si spravujú jednotlivé inštitúcie sami. A preto formuláre pre súdy, živnostenský úrad, úrady práce či políciu sú výzorom, farebnosťou aj logikou usporiadania rôznorodé a majú ďaleko od relatívne minimalistického dizajnu z úvodnej stránky.

Každopádne, k želanému formuláru sa časom určite dostanete. Elektronický formulár bude vizuálom niečo na štýl klasického formulára v papierovej forme, ktorý sekretárka preťukala do wordu a brigádnik z IT oddelenia ho nejako dal na web. Podľa toho, ktorej štátnej inštitúcii píšete, buď formulár priamo podpíšete ZEPom a ďalším kliknutím odošlete, alebo si ho vyexportujete ako XML súbor do svojho počítača, tento súbor podpíšete ZEPom a následne začnete hľadať špeciálny odosielací formulár, ktorý slúži len na odoslanie vyexportovaného hlavného formulára.

V čom je teda hlavná výhoda eGovernmentu?

Bežné vybavovanie na úradoch poznáte. Začnete tým, že si vezmete pol dňa dovolenky. Vyberiete sa na úrad, kde nemáte kde zaparkovať. Splašene blúdite po budove s formulármi od dverí k dverám. Pred dverami na chodbe vydýchaný vzduch a dlhé rady čakajúcich občanov. Za dverami dve úradníčky pri káve preberajú posledný diel Búrlivého vína. Konečne ste dnu. Úradníčka vás pozdraví ťažkým povzdychom a prevrátením očí. Dokonca na vás po chvíli aj prehovorí. Formulár je zle vypísaný, chýba vám kolok a ešte päť iných potvrdení. Po niekoľkých produktívne strávených hodinách odchádzate z úradu s dobrým pocitom, ako ste zase nič nevybavili.

A vtom je práve výhoda elektronickej komunikácie so štátom. Straty hodín vášho času, možnosť riadne si zanadávať a pritom nič nevybaviť, vám prináša eGovernment priamo do pohodlia vašej obývačky. Sláva webu www.slovensko.sk!

 

Prečítajte si aj predchádzajúce časti tejto série:

Bojujeme s prístupom na www.slovensko.sk

Konečne v dátovej schránke na www.slovensko.sk

 

Teraz najčítanejšie

Marcela Bošková

Daňová poradkyňa v spoločnosti A&T solutions. Píšem o témach, ktoré sa ma profesne týkajú. Tu, na blogoch denníka N, v trochu odľahčenej forme. Odborne na blogu mojej firmy. Zároveň sa moje príspevky objavujú aj v Hospodárskych novinách, pre ktoré píšem ako externý daňový expert.