Denník N

Šumne: Záchranári niesli chlapca na vozíku na výlete 860 schodov

Vitajte v Šumne. Len nedávno, na začiatku leta…Sedem členov Tatranskej horskej služby, dobrovoľníkov, zdvihlo do rúk chlapca aj spolu s vozíkom a prešlo s ním exkurziu Belianskej jaskyne a 860 schodov. Nikto o tom nevedel, nehovoril, nenapísal, nič za to nedostali. A to nebolo všetko.

Ťažko sa dýcha vo svete zloby. A temnota nás zhltne do útroby. Takto si ja veršujem niekedy, keď čítam o korupcii, nenávisti… A popri hneve kričím: dooosť!  Pome sa baviť aj o niečom peknom. Pre radosť….Lenže, čítanosť robí svoje. A s každým pozitívnym textom umrie jedno mačiatko.

I tak otváram na svojom blogu rubriku ŠUMNE. Pretože vďaka práci  aj veľa pekného viem. Prečo ŠUMNE?

  1. Šumne je pekne, to tu chýba.
  2. Šumne je východniarsky, Dobrý anjel sídli na východe. A môj prízvuk ste už počuli?
  3. Šumne je šum-ne: prejavy dobra, ktoré nesprevádzal žiaden šum. Len sa tak stali. Bez kamier a svedkov.

Len nedávno, na začiatku leta…Sedem členov Tatranskej horskej služby – dobrovoľníkov zdvihlo do rúk chlapca aj spolu s vozíkom a prešlo s ním exkurziu Belianskej jaskyne a 860 schodov. Nikto o tom nevedel, nehovoril, nenapísal, nič za to nedostali. A to nebolo všetko. A nebyť listu jeho mamy, s ktorou sme v kontakte, pretože im pomáhame finančne, ani sa o tom nikto nedozvie.

IMG_8521

Ako sa blížil školský výlet, teraz tesne pred prázdninami, Dávid bol stále smutnejší. Hranice, ktoré zmaže bezbariérová trieda sa ukážu v plnej hrubosti pri výlete do Tatier. Dávid neuvidí žiadnu Beliansku jaskyňu ani Studenovodské vodopády. A vlastne by ani na výlet nemal ísť.  Predstavte si, ako vaši spolužiaci už pár dní hovoria, čo si zbalia, koľko si vezmú vreckového a ako ho rozbijú na prvej pumpe. A vy nič..

Ale mamy sú mamy! Tá Dávidova našla na internete telefónne číslo na dobrovoľný zbor horskej služby. A skúsila sa opýtať, či ich nenapadá aspoň drobné a čiastočné riešenie, ktoré by aj za úhradu umožnilo chlapcovi do jaskyne nahliadnuť.

Pán Švorc, veliteľ Tatranskej horskej služby – dobrovoľný zbor, v ten istý okamih sľúbil, že Dávid jaskyňu uvidí. Ešte nevedel ale ako. No nikto z jeho ľudí nezaváhal. Našli sa siedmi. Jeden si vzal dovolenku, druhý si vymenil pracovné povinnosti s kolegom a iný sa dostavil rovno z nočnej. Chlapi! Táto skupina horskej služby je tvorená dobrovoľníkmi. Žiadna odmena. A na ľudskosť predsa neexistuje cenník.
Dávid to nemá v živote jednoduché. A možno mu aj nebolo všetko jedno a asi ani jeho mame, keď zistili, že v jaskyni je 860 schodov. Ale chlapi napli svaly a absolvovali s ním celú prehliadku. S transportom ľudí majú skúsenosti, Dávid ostal celý čas na vozíku, bolo to pre neho pohodlnejšie. A bol šťastný. Aj spolužiaci. Veď videli záchranárov v akcii… Paráda.

IMG_8519

Sedem chlapov doprialo v ťažkom teréne chlapcovi to, čo suseda nedopraje ujovi bez nôh, ani keď nemusí slamku preložiť…Pocit, že niekomu záleží na tom, aby žil, ako zdraví. Nakoniec sa dobrovoľní záchranári rozhodli s Dávidom absolvovať celý školský výlet a tak videl aj Studenovodské vodopády a Rainerovu chatu. Nemusia chodiť do posilovne, lebo najlepšiou telocvičňou je pre nich príroda.

IMG_8525

V horách je koncentrácia dobrých ľudí veľká. Aj tábory pre deti nám robia chatári na ich horských chatách. Všetko také začne telefonátom: „chceli by sme týždeň deti hostiť a urobiť im program.“ A my „dodáme deti“. Rovnako s lyžiarskymi školami, horolezcami…A čo pritom chýba? Šum, ne!

Vitajte v ŠUMNE.  Dnes na horách a zajtra niekde inde. Možno nájdete inšpiráciu. Možno nádej. Len nezhasínajte.

Autor  foto : Michal Legutky, člen THS-DZ

Teraz najčítanejšie