Denník N

Minister Plavčan sa vykašlal na stredoškolákov

Nový školský rok 2016/2017 sa začne bez zmien, ktoré by žiakom stredných škôl pomohli. Robí si z nás minister a jeho ľudia srandu? Dokedy budeme čakať, kým si niekto uvedomí, že my nie sme „druhá koľaj“?

ŠTUDENT – Aliancia stredoškolákov v novembri 2015 spustila petíciu za 4 požiadavky stredoškolákov:

zrušenie viazanosti výučných listov na maturitnú skúšku

slobodný výber úrovne maturity z cudzieho jazyka

odpolitizovanie voľby riaditeľov škôl

zníženie odvodov pre žiakov a študentov počas prázdnin

Za tento čas sa nám podarilo vyzbierať skoro 30 000 podpisov žiakov stredných škôl za naše požiadavky. Prešli sme Slovensko, diskutovali sme, zbierali sme skúsenosti a hľadali sme podporu. Dali sme čas novej vláde. S ministrom školstva sme stretli päťkrát a o to viac ma mrzí, že sme nestáli ani len za „plán úloh do konca kalendárneho roku“.

Na naše požiadavky týkajúce sa školstva nikto nepotrebuje státisíce eur. Stačilo by len dodržať slovo, mať víziu a predovšetkým mať reálny záujem pre zmenu.  My sme dostali verejný prísľub pracovnej skupiny, ktorá sa od 14. apríla nepodarila ani raz zvolať. Ďalší prísľub, že nás nikto nebude ignorovať prišiel 10. mája na programovej konferencii Aliancie stredoškolákov v Bratislave.

A čo zatiaľ minister? Ten hrá mŕtveho chrobáka a viac ako dva týždne je „nezvestný“. Neodpisujú mi na emaily a ignorujú moje telefonáty. Ak si niekto myslí, že reformu školstva dokáže spraviť bez toho, aby vedel čo chcú žiaci a študenti, tak sa mýli.

Dnes je odkaz žiakom stredných škôl jasný. Nový školský rok začne bez akýchkoľvek nových pozitívnych zmien pre nás a vyučovací proces bude taký ako doteraz . Bude to ten istý vyučovací proces, ktorý nás učí pre svet, ktorý už dávno neexistuje. Bude nám dávať stále veľké množstvo informácií, rozvoj vlastnej osobnosti a zodpovednosti za svoju budúcnosť bude v úzadí.  Neohodnotení učitelia, odignorovaní žiaci a starý školský systém.

Pán minister Plavčan ma sklamal. Dôveroval som mu a videl som jeho úprimnú snahu nám pomôcť.

Ako majú mladí ľudia dôverovať politikom, keď oni nevedia vypočuť ich základné požiadavky?

Na koho, ak nie na žiaka majú byť orientované zmeny v školstve?

Aký signál vyslal týmto rezort školstva mladým ľuďom?

PREČO?

Nás, mladých ľudí učia, ako politika nefungujekrivia náš pohľad na fungovanie spoločnosti. To však nedovolíme.  Budeme pokračovať v našej aktívnej práci, budeme sa zjednocovať v snahe v našej krajine niečo konečne zmeniť.

To je náš odkaz Vám, pán minister. Stále máte šancu to napraviť. Svoj prvý školský rok, ste však premeškali.

 

Teraz najčítanejšie

Braňo Gigac

Mám 23 rokov a som najmladším poslancom mesta Prievidza. Vediem občiansku iniciatívu Lepšia Prievidza a prievidzskú demokratickú opozíciu v zastupiteľstve. Venujem sa školstvu, problémom samospráv a boju za transparentné procesy.