Denník N

Čo prezrádza naša obuv o nás ?

zdroj:internet
zdroj:internet

Nie je bota ako bota. Voľba obuvi o nás prezradí pár dôležitých informácií, dokonca by som povedala, že niekoľko dôležitých informácii. Ak máte chuť vyberte si svoj obľubený pár bot, obzrite si ich a poďme na to.

Dnes som si krátila čakanie s pozorovaním nôh, resp obuvi vstupujúcich do budovy fakulty, vlastne z miesta kde som stála, na balkóne prvého poschodia, som najprv zazrela len nohy až za niekoľko sekúnd ich majiteľa. Po pár minútach to začala byť veľmi príjemná zábavka. Skúšala som uhádnuť, či sa jedná o zamestnanca alebo o študenta. Lem nohavíc naznačil, či je človek oblečený elegantne alebo športovejšie. Bolo pre mňa prekvapujúce, ako som na základe boty vytušila, kto bude majiteľom bôt. Profesor, na ktorého som čakala, mal presne takú obuv, ktorú by som mu v duchu priradila.

  [bigheader]Psychológia[/bigheader]
Téme obuvi sa bližšie venovali aj odborníci, ktorí zistili, že respondenti boli schopní s veľkou presnosťou určit pohlavie, vek, príjem, politické presvedčenie, či je extrovert alebo introvert a ďalšie emocionálne  a povahové charakteristiky osobnosti.
Voľba obuvi prezradí o nás pár dôležitých informácii, či už sme si toho vedomí alebo nie. Samozrejme, nie vždy si máme obuv, ktorá nás vystihuje, alebo obľubujeme. Platí však to, že obuv je zároveň symbolom.
Čoraz častejším fenoménom sú dámske boty, ktoré su extra nekomfortné, často až  s deformujúcim vplyvom pre chodidlo, a predsa vyhľadávané.
Obuv može byť farebná a výrazná, drahá alebo lacná,  lesknúca sa čistotou alebo zanedbaná.
Puntičkári mali boty v perfektnom stave, hoci neboli nové.
Extroverti mali obuv žiarivej farby.
Ĺudia s vysokým príjmom mali drahú obuv.

Tieto charakteristiky sú celkom jednoduché, ale obuv o nás napovie aj o niečo viac. Napríklad praktická a funkčná obuv patrila ľudom, s ktorými sa ľahko vychádza. Nízke čižmy (nejedná sa o zimnú obuv ale skôr westernovú- boots)  patrili všeobecne ľudom, ktorí mali agresívnejšiu povahu. Nepohodlnú obuv nosili ľudia, ktorí boli mali pokojnú povahu.  ľudia, ktorí mali strach z odmietnutia mali bezchybné alebo nové boty.
 [bigheader]Mytológia[/bigheader]
 
V rozprávkach sa téma boty tiež vyskytuje. Kto by už nepoznal Popolušku, alebo Sedemmíľové čižmy. Okrídlené sandále Herma, ktoré sú symbolom rýchlosti. Obuv je symbolom nadprirodzených schopností a jej majiteľ sa stáva výnimočným a dokáže naplniť úlohu, ku ktorej bol povolaný. V prípade Popolušky črievička bola dokonca jej osudom, vďaka nej ju princ našiel.
 [bigheader]Lingvistika – antropologia[/bigheader]
Takmer  v každom jazyku je príslovie, že nesúď niekoho, kým si nechodil v jeho botách.
V angličtine je ešte jedna  populárna fráza „fill someone’s shoes“,  do slovenčiny by sme to preložili, ako vyrovnať sa niekomu v nejakej úlohe alebo v role, byť schopný niekoho suplovať.
Niektorý z nás máme desiatky párov, kým iní jeden, či dva páry obľúbených. Myslím, že časom máme už svoj obľúbeny štýl a zmeny sú len jemné. Sú boty, ktoré by sme si nikdy neobuli a sú aj také, ktoré sa nám páčia ale nemáme odvahu na ne, zdajú sa nám príliš expresívne. Podobne ako s povahovými  vlastnosťami. Platia tieto charakteristiky aj na vás a a vašich blízkych?

Teraz najčítanejšie