Denník N

Typické zvuky dediny (aj slovenskej)

Žiť na vidieku znamená pre mňa hlavne možnosť skutočne sa zrelaxovať po rušnom dni v práci – až na brechot susedovho psa, vychutnať si súkromie – až na stratenú anonymitu, keďže každý pozná každého, ale aj nadýchať sa čerstvého vzduchu – ak zrovna niekto nezakuruje uhlím do pece a mohol by som pokračovať. Takže vždy nájdeme k niečomu dobrému aj niečo zlé. Paralela, porovnanie mesto vs. vidiek je téma stará a nebudem ju rozvádzať. Každému vyhovuje niečo iné a podmienky sú variabilné, preto je odpovedať na túto otázku ťažké. Skôr ma zaujali konkrétne zvuky, ktoré samotný vidiek prináša. V takom meste je tých zvukov veľa, je to skôr taký zhluk zvukov a hluk ako individuálne zvuky. Na sladkom vidieku niekedy počuť aj ako sneh padá na strechu.

Nech už sú zvuky dediny akékoľvek, nie je možné ich striktne deliť na rušivé a príjemné. Niekomu vadí aj kikiríkanie kohúta či spev slávika pod oknom.

Keďže som vyrastal súčasne v meste aj na vidieku a v súčasnosti žijem na vidieku, je mi ľahšie porovnať a vyselektovať typické zvuky dediny. Mne osobne väčšina zvukov nevadí, hlavne tie, ktoré vytvára príroda. Človek býva rušivý. Niekedy nie je prvkom prírody, vidieku. V rámci modernizácie je ten rušivý vplyv stále markantnejší. Zvuk prechádzajúcich automobilov, kosačiek na trávu, či hlasného rádia u suseda na záhrade.

1. Okružná píla – cirkulár a motorová píla

 

Ide zima, plyn ide hore, treba napíliť drevo. Niektoré dediny vlastne ani plyn nemajú, takže drevo je veľmi častým palivom. Veľmi častý zvuk hlavne na jeseň a v neskoré leto. Keď si tak ležíte na jesennom slnku na záhrade a čítate si obľúbený román, môže byť tento zvuk nepríjemný. Avšak dakedy ma zvuk cirkulárky z diaľky uspáva. Horšie je to s otravnou motorovou pílou. Ľudia ju používajú už oveľa častejšie. Cirkulár je drahší, ťažký a nebezpečnejší. Do motorovky nalejete benzín, olej a idete. Pílite drievko a uši susedom. Ale čo už, plyn ide hore a dreva je na mraky.

2. Ranné kikiríkanie kohúta

Pre mňa bol v detstve kohút akýmsi vykúpením z nočnej mory, ktorú mi spôsobovali komáre. Prečo ? Kohúty vždy ohlasujú ranné brieždenie, to je v lete okolo 4-5. hodine a komáre idú spať. Alebo ma napadol aj vtip a ten pozná odpoveď. „Prečo kohút kikiríka tak zavčasu ráno? Lebo keď sa zobudia sliepky, už musí držať zobák!“.

3. Brechot psa

Nuž pes. Brechať musí, veď si stráži teritórium. Na vidieku má psa takmer každý. Aj ten, čo nevie, že ho vlastne má. Potom to tak vyzerá, nevychovaný pes breše na každý zvuk v lese či na pokojne si kráčajúceho človeka. Závisí od rasy a od výchovy psa. Najviac brešú väčšie a temperamentné plemená. Ja patrím do kategórie, ktorú brechot psov ruší. Kedysi som čítal aj v nejakej diskusii o spore susedov ohľadom brechotu psa. Niekedy je nájsť kompromis ťažké a nemôže za to pes ani majiteľ.

4. Zvonky na ovciach

Ráno si kľudne spíte a z lúk sa tiahnu stáda oviec a s nimi krásne zvuky zvonov pripomínajúce salaš, žinčicu a Slovensko. Produkcia mliečnych výrobkov už nie je tak silné odvetvie Slovenska, našťastie salaše stále fungujú a s nimi oštiepky, žinčica a iné chutné produkty. Nevinné ovečky a ich zvončeky mi nevadia a rád sa započúvam do ich zvoncov.

5. Traktor

Traktor si spájam s obdobím oberačiek, keď sme sa spolu s naloženými vreciami plnými hrozna viezli šťastní dolu do dediny. Na vidieku je traktor nenahraditeľným pomocníkom a dodnes sa „zetory“ premávajú po poliach. Avšak ako naše poľnohospodárstvo upadalo a väčšina JRD sa rušila, stáva sa tento zvuk trošku vzácnejším. Nech žije poľnohospodárstvo. Urýchli žatvu, upevníš mier !

6. Kostolné zvony

Kresťanské dediny, symbol kresťanstva, kostol, kostolné zvony. Či už odbíjanie hodín na kostolnej veži alebo zvolávanie veriacich na svätú omšu. Nádherne sa zaspáva, keď zvon odbíja polnoc. Pozastavíme sa, keď zvonia pri pohrebe. Zamrazí nás, keď zvuk počujeme v horrore v strašidelnej scéne. Ale ostaňme na vidieku. Zvuk kostolného zvona je každopádne príjemný a dopĺňa idylku vidieka.

7. Motorová kosačka na trávu


Príde jar, tráva raší a každý si zútulňuje svoj zelený koberec. Osobne uznávam menej kazivé, menej hlučné elektrické kosačky. Motorové kosačky dokážu zvýšiť hladinu decibelov obce aj o niekoľko desiatok percent. Avšak pochopím kosenie podvečer v pracovný deň či sobotu. Ale v nedeľu a ráno ? Nebláznite. Ľudia, koste kosami, ropa raz aj tak dojde.

8. Svrček


Nepochybne príjemný zvuk. Určite príjemnejší ako cikády. Okrem svrčka počuť po slovenskom vidieku aj iný hmyz ako kobylky či koníky. V príjemnom rytme svrlikania sa príjemne zaspáva a človek sa cíti bezpečne v objatí matky prírody. Škoda, že s príchodom chladných dní sa už o koncerty na lúkach nemá kto postarať.

9. Bonus – Komár

Bez komentára. No kto ich má rád ? Jedine tak pesnička od OBD – Komáre je ok.

Teraz najčítanejšie