Denník N

Prečo sa Kaliňák nemusí obávať polície

Funguje to asi takto. V januári podáte na Kaliňáka trestné oznámenie. A v auguste sa vás polícia spýta, či by ste k nemu prípadne nechceli ešte niečo doplniť. Aby to mohli náležite prešetriť. Lebo zatiaľ ešte ani nerozhodli, či vôbec začne trestné stíhanie. A táto „kozmická rýchlosť“ určite nijako nesúvisí s tým, že je Kaliňák ministrom vnútra.

Január 2016: Trestné oznámenie

Koncom januára 2016 uverejnil týždenník Trend článok Xénie Makarovej a Zuzany Petkovej Špičky Smeru sa ocitli v kauze DPH. V článku sa opisuje vyšetrovanie rozsiahlych podvodov s DPH za najmenej 75 miliónov eur (kauza Chovanec). Článok sa opiera o informácie, ktoré vyzerajú ako vyšetrovací spis. Hlavný aktér podvodov Milan Chovanec v nich spomína prepojenia na vysokých predstaviteľov strany SMER – SD a vlád Roberta Fica: ministrov Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka a ďalších smeráckych potentátov Stanislava Kubánka a Jozefa Bučeka. Ľudia zo Smeru sa mali podieľať na krytí podvodov, vybavovaní vecí na daňových úradoch a polícii a spomínajú sa aj provízie v prospech strany.

Na základe informácií obsiahnutých v tomto článku sme spolu s Ivanom Kuhnom a Jakubom Nedobom podali 28. januára 2016 trestné oznámenie.

Február – júl 2016: Nič

Polroka sa neudialo nič. Teda vlastne udialo. Prebehli voľby, vznikla tretia Ficova vláda, Kaliňák sa stal tretíkrát ministrom vnútra, Počiatek odišiel z politiky, vypukla ďalšia veľká kauza podvodov s DPH (kauza Bašternák), prevalilo sa, že Kaliňák mal s jej hlavným aktérom obchodný vzťah a Fico býva v jeho byte. Ale ohľadom nášho trestného oznámenia nič nové.

August 2016: A nemáte ešte niečo?

Až po viac ako šiestich mesiacoch sa konečne niečo deje. Teda vlastne ešte ani nie. Polícia mi minulý týždeň doručila výzvu na doplnenie trestného oznámenia. Vraj z dôvodu náležitého zistenia skutkového stavu ma vyzývajú, že pokiaľ disponujem aj inými relevantnými a konkrétnymi informáciami resp. písomnými podkladmi, ktoré preukazujú protizákonné konanie vyššie uvedených osôb v súvislosti s kauzou podvodov na DPH skupiny okolo Milana Chovanca, aby som tieto písomne, resp. osobne uviedol a doplnil tak trestné oznámenie. Z toho je zrejmé, že zatiaľ polícia ešte ani nerozhodla, či začne trestné stíhanie. Za 6 mesiacov. Čo tam po tom, že o začatí trestného stíhania by mala polícia rozhodnúť do 30 dní?

Z textu nášho trestného oznámenia je navyše úplne zrejmé, že naše podozrenia vychádzajú len z toho, čo sme si prečítali v článku, ktorý sme priložili k trestnému oznámeniu. Takže žiadnymi ďalšími informáciami nedisponujeme. Môže nimi disponovať redakcia Trendu. A najmä samotní vyšetrovatelia kauzy Chovanec, lebo článok vychádzal pravdepodobne z vyšetrovacieho spisu.

Drobnosti policajných majstrov

Je to síce formalita, ale v tomto kontexte vyznieva trochu komicky, keď ma vyšetrovateľ vyzýva na doplnenie informácií a zároveň ma poučuje, žeby som mohol spáchať trestný čin krivého obvinenia alebo ohovárania. Čiže aj by som mal doplniť, ale mám si dať bacha, aby som náhodou toho Kaliňáka krivo neobvinil alebo dokonca neohováral.

Ďalšou zaujímavou drobnosťou je skutočnosť, že kým my sme v januári trestné oznámenie adresovali na Generálnu prokuratúru SR a na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA), Národnú protikorupčnú jednotku, keďže najvážnejšie podozrenia sa týkajú možnej korupcie vysokých štátnych predstaviteľov, výzvu na doplnenie trestného oznámenia som dostal síce z NAKA, ale z Národnej jednotky finančnej polície. Lebo veď načo by protikorupčná jednotka prešetrovala podozrenia korupcie, keď tu máme aj finančnú políciu?

Dať to na Kaliňáka

Odhliadnuc od týchto nepodstatných drobností je zarážajúca najmä rýchlosť konania polície voči šéfovi vlastného rezortu. Keď si Filip Rybanič, asistent poslanca Jozefa Rajtára, pozrel Kaliňákov účet v Tatrabanke a polícia sa o tom dozvedela, začala trestné stíhanie, zadržala ho a obvinila v priebehu niekoľkých hodín. Keď sa niečo použiteľné, hoci zrejme úplne vyfabrikované, našlo na prokurátora Vasiľa Špirku, ktorý dozoroval vyšetrovanie kauzy okolo Kaliňáka a Bašternáka, polícia na začatie trestného stíhania a vznesenie obvinenia potrebovala len zopár dní.

Avšak keď ide o trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka, podané na základe informácií zverejnených v médiách, tak si ho polícia v priebehu šiestich mesiacov dokáže akurát posúvať a spýtať sa oznamovateľa, či k tomu nemá ešte niečo, hoci je úplne zrejmé, že nemá, a že potrebnými informáciami pravdepodobne disponuje samotná polícia.

Rovnosť pred zákonom ako vyšitá. Takému „vyšetrovaniu“ by sa mohlo tiež začať hovoriť „dať to na Kaliňáka“. Ak doteraz ktokoľvek pochyboval, či polícia dokáže objektívne a dôsledne vyšetriť kauzy, v ktorých je hlavným podozrivým minister vnútra, tak už žiadne obavy mať nemusí. Teraz je to už úplne jasné.

***
OKS: Kauza Kaliňák – Chovanec: Polícia za 6 mesiacov ani nerozhodla, či začne trestné stíhanie

Teraz najčítanejšie