Denník N

Prázdninový útlm detí a čo s ním robiť

Vedeli ste, že deti počas leta stratia až 2,6 mesiaca matematických a 3 mesiace jazykových zručností, ktoré získali počas školského roku? A viete, že len 4 až 6 prečítaných kníh stačí na to, aby ku žiadnej strate nedošlo? Vyhrajte teraz tri knihy, ktoré takýmto stratám pomôžu zabrániť.

Prázdninový útlm (z anglického summer slide alebo summer learning loss, viac o ňom tu) je fenomén, o ktorom sa na Slovensku veľmi nehovorí a sama som sa o ňom dozvedela len nedávno vďaka blogu Čítajme si spolu.

Štúdie o prázdninovom útlme pochádzajú najmä z USA, ale nie je dôvod domnievať sa, že k tomuto fenoménu u slovenských detí nedochádza. A aj keď osobne verím, že prázdniny sú výborné na oddýchnutie si od školy, nemali by byť časom na oddýchnutie si od učenia sa. Leto ponúka skvelý priestor učiť sa prirodzene, inou formou, s nadšením a najmä s rodičmi. Zároveň je to možnosť, ako pravidelnejšie a cielenejšie siahnuť po knihách, ak si niektorí rodičia a ich deti tento návyk zatiaľ nevybudovali.

Výborná aktivita Prečítané leto si dala za cieľ povzbudiť rodičov, aby počas prázdnin zabránili prázdninovému útlmu a zároveň ho zmysluplne využiť na čas strávený so svojimi deťmi. Aj keď ešte nemám školákov, ale len škôlkara a takmer škôlkarku, rozhodla som sa do Prečítaného leta zapojiť. Knihy síce čítame každý deň, ale hľadať v nich konkrétne témy a robiť s nimi spojené aktivity oživilo naše dni.

Každý týždeň má určenú inú tému – od témy o vode, cez hrady, počasie, cestovanie až po zvieratá či tému o zmene. V téme o hradoch môžete čítať o drakoch, princeznách a rytieroch (odporúčam Kdo si prdnul u dvora), navštíviť niektorý hrad vo vašej blízkosti a z krabíc si doma vyrobiť svoj vlastný. V téme o zvieratách môžete zájsť do útulku venčiť psov, urobiť hotel pre hmyz a siahnuť po osvedčených knihách, napr. O psíčkovi a mačičke. V téme o počasí si môžete vyrobiť vlastný mrak, meteostanicu a siahnuť po knihách od Rotraut Susanne Bernerová Potulky jarou, letom, jeseňouzimou.

Pridajte sa do Facebook skupiny Prečítané leto, kde nájdete tipy na knihy aj aktivity ku každému týždňu. Stiahnite si farebnú mapu Prečítaného leta aj mapu na vyfarbovanie. A ak sa vám mapy aj celá grafika projektu páčia, jeho autori budú radi, ak im prispejete, keďže to všetko robia vo voľnom čase a zadarmo.

Aj keď sú do konca leta už len tri týždne, neváhajte a zapojte sa do Prečítaného leta. Garantujem vám, že nebudete ľutovať a z aktivít a čítania sa budú tešiť nielen vaše deti ale aj vy.

Súťaž

Aby som vás navnadila, môžete vyhrať knihu Fyzika na dvore – 100 zábavných pokusov pre každého alebo knihu Múr (Ako som vyrastal za železnou oponou) alebo knihu Silný jako medvěď. Stačí vyplniť tento formulár. Ak sa nechcete spoliehať na štastenu, knihu Fyzika na dvore si môžete kúpiť tu alebo priamo v eshope vydavateľstva Albatros Media, ktoré knihu do súťaže poskytlo. Knihu Múr do súťaže poskytla Viki z blogu Čítajme si spolu a môžete si ju kúpiť tu. Knihu Silný jako medvěď poskytla do súťaže Alžbetka z blogu Malý pampúch a kúpite ju tu. Okrem toho odporúčam aj knihu Malý vedec. Súťaž prebieha do 31.8.2016.

Aktualizácia 1.9.2016: Vyhrali emaily jitka…[email protected], do…[email protected] a marina.k…[email protected]

Zdroj obrázkov: Čítajme si spolu.

Precitane leto 1 Precitane leto 2 Fyzika na dvore l42781 Screen Shot 2016-08-15 at 23.40.28

Teraz najčítanejšie