Denník N

Čo s prvou výplatou?

Skončili sa vám časy skúšok, písomiek, testov, semestrálnych projektov… už nedriete lavicu a nedýchate prach z kriedy? Ak máte to šťastie a pár eurové študentské brigády vystriedalo ozajstné zamestnanie, tak prichádza na rad otázka: „Čo s prvou výplatou?“

Ale jasné…, doprajte si tie špicové gélové nechty, ktoré ste vždy chceli a áno, kľudne aj ten brutálny mobil z vitríny… Výplata je celá vaša užívajte si ju! :)

No s druhou, treťou, … výplatou už pomaly kujte stratégiu boja. Boja proti nástrahám dospeláckeho života:

1) Dôchodok – nástraha číslo jedna

Nikto nepochybuje o tom, že vám v žilách pumpuje jasno červená farba a že na prvý sivý vlas si ešte hodne dlho počkáte. No dôchodok je prvou nástrahou, ktorá skôr, či neskôr príde. Ak ste počas školských čias občas mrkli očkom na demografický vývoj populácie, tak viete, že sa vám na dôchodky bude skladať oveľa menej vnúčencov ako sa skladá teraz vašej babke či dedkovi… Viete aj to, že dôchodky sú jedna veľká tikajúca bomba, ktorú každá socialistická, či menej socialistická vláda posúva na vedľajšiu koľaj, čím sa v sociálnej poisťovni tvorí čoraz väčší tlak, ktorý vyústi k znižovaniu dôchodkov, či oddaľovaniu dôchodkového veku. Ono to raz príde, matematika nepustí, čísla nepustia a mám taký zlý „ciťák“, že si to zlízne práve naša generácia…

  • 2. pilier – na zmiernenie dopadov demografie bol zriadený druhý dôchodkový pilier. Ak stihnete pobrať vašu prvú výplatu ešte pred 35. rokom života, tak do druhého dôchodkového piliera vstúpte. Dvere sú vám otvorené. Ale opatrne s výberom fondov, nie všetko čo je garantované a bliští sa to, je ozajstné zlato…
  • 3. pilier – „Ešte mu steká po brade mlieko a už ma tu otravuje!“ Áno, na mzdovú účtovníčku vo firme hneď z voleja otázkou: „Prispieva mi zamestnávateľ na tretí pilier?“ Ak je odpoveď kladná, tak využijte aj ten.
  • x-tý pilier – i keď oba hore spomenuté piliere na dôchodku pomôžu, tak nevystačia na udržanie kvalitného životného štandardu, na ktorý si časom kvôli pritekajúcim výplatám zvyknete. Bude to chcieť ešte niečo prisporiť…

2) Úrazy / Choroby – nástraha číslo dva

Strčiť teplomer do horúceho čaju v školských časoch znamenalo menej povinností. No už žijete v časoch, keď vaše účty za nájom, kúrenie či elektrinu… nevedia, že práve simulujete! Vhodne nastavené životné poistenie môže zmierniť finančné dopady nepríjemných úrazov a chorôb. Nevhodne zvolené práve naopak – môže vyprázdniť vašu peňaženku! Životné poistenie je na jedno malé diskusné okienko, no vypichnem len to naj-najdôležitejšie krytie rizík, ktoré pri jeho prípadnom zakúpení určite nevynechajte: trvalé následky úrazu a invalidita.

3) Bývanie – nástraha nummer drei

Tak ako vás časom omrzelo túliť sa k štyrom spolubývajúcim a ďalším trom prísteľkárom v izbe 1x1m, tak vás časom omrzí aj bývanie v podnájme. Vašu mrzutosť jednoznačne urýchli guľatejšie bruško s futbalistom dnuká. Ak ste už teraz rozhodnutí pokračovať v budovaní klanu, tak sa na to s prvou a každou následnou výplatou pripravte. Poslúžia trebárs sporiace schémy kolektívneho investovania, samozrejme nešité horúcou ihlou. Vďaka ním si v prípade budúcej pôžičky na dom/byt výrazne pomôžete.

4) Hocičo – nástraha štvrtá

To len aby som konkrétnosťou nešafáril… „Hocičo“ môže byť urvaté koleso vášho tátoša po zbesilej jazde tankodrómom (rozumej štandardne udržiavanej slovenskej vozovke). „Hocičo“ môže byť aj neutíchajúca túžba tiež vlastniť aspoň to isté „hocičo“, ktoré už vlastní sused alebo ešte lepšie „superhocičo“ alebo optimálne „últrasuperhocičo“, nech sused zírá! :D  Na „hocičo“ poslúži napríklad sporiaci účet k vášmu bežnému účtu, no nikdy nie rozpárany a znovuzašitý macko Pú či prázdne sklíčko od čalamády.

Rekapitulácia

S prvou výplatou si ošetrite dôchodok, zabezpečte sa proti nepriazni osudu, tvorte si rezervu na budúce riešenie bývania a neočakávane výdavky.

Konvenčných, nudných a odbornými termínmi prepchatých článkov je na webe požehnane. Viem to, niektoré som totiž sám napísal. V tomto blogu je informácii ako šafránu ale verím, že jeho čítanie vám zodvihne kútiky úst smerom nahor.


Ak ste v autorovi tohto blogu našli osobu, ktorá vám bude nápomocná pri zveľaďovaní osobných financií, tak ma kontaktujte, ak nie, tak „google search“ a šťastnú ruku pri výbere riešení. ;)

Ing. Marcel Onufer


Čítajte viac:

Teraz najčítanejšie