Denník N

Ako v štátnom IT predbehnúť Estóncov

Prestavte si svet, kde cez mobilnú aplikáciu budete vedieť vybaviť čokoľvek na úradoch. Už vás nikto nedonúti ísť niekam len podpísať tlačivo. Vyberiete si aplikáciu, ktorá to vie najlepšie a tú použijete. Tam smerujeme.

Keď hovoríme o štátnych IT projektoch, väčšina z nás si predstaví niečo veľmi drahé, komplikované a tak trochu zbytočné. Projekty, ktorých spustenie trvá roky a pridaná hodnota pre občana je veľmi otázna. Kvalita služby sa totiž nedá dobre odmerať počtom elektronických služieb ani najnižšou cenou vo verejnom obstaravaní. Štát ako keby stále nechápal, čo občania očakávajú. Najskôr preto, lebo sa ich ani veľmi nepýta, a potom preto, lebo nemá motiváciu. Kým v komercii sa boj o zákazníka začína spustením projektu, v štátnom IT sa po spustení už málokedy niečo zmení. Ak je človek nespokojný s bankou, môže sa zdvihnúť a ísť inam, ale kam má ísť občan, ak sa mu nepáči ako (ne)fungujú služby katastra alebo Sociálnej poisťovne?

Štátne IT ako otvorená platforma

Klúčom k lepším službám je konkurencia. Aby takáto konkurencia vznikla, je potrebné, aby sa štátne IT systémy otvorili vonkajšiemu svetu. Služby potom môžu vytvárať komerčné firmy, nadšenci, študenti alebo hocikto iný.

Prečo by sme elektronický občiansky preukaz nemohli používať aj ako kartu do práce, do autobusu, vlaku alebo do knižnice? Alebo prečo by sme nemohli podávať daňové priznanie cez aplikáciu, ktorá sama zozbiera dáta a odovzdá priznanie za nás? Prečo by firmu nemohol za nás založiť niekto iný? V papierovom svete sa to predsa deje bežne.

Prečo by nemohla existovať lepšia schránka na úradné dokumenty ako je tá na www.slovensko.sk? Prečo ju nemôže spraviť súkromná firma na vlastné náklady? A prečo by si za to nemohli vlastne aj vypýtať peniaze? Nikto nikoho nenúti si to kúpiť.

Prečo toto nevieme spraviť z mobilu? Prestavte si svet, kde cez mobilnú aplikáciu budete vedieť vybaviť čokoľvek na úradoch. Už vás nikto nedonúti ísť niekam len podpísať tlačivo. Vyberiete si aplikáciu, ktorá to vie najlepšie a tú použijete. Tam smerujeme.

Myslíme si, že štát by sa nemal snažiť všetko vymyslieť do posledného detailu. Štát by mal vytvárať podmienky, aby lepšie služby mohli vznikať na trhu a ľudia si zvolia, ktorá služba im vyhovuje najviac. Tento trend v zahraničí volajú “štát ako platforma”government as a platform.

Open data a API

Aby mohli takéto služby a inovácie vznikať, potrebujeme oveľa lepší prístup k štátnym dátam (tzv. open data) a k elektronickým službám (tzv. Open API).

O sprístupnenie otvorených dát verejnosti vedieme boje, ktoré začali dávno pred vznikom Slovensko.Digital. Viac-menej úspešne sa postupne darí sprístupňovať verejné dáta, a vzniklo už množstvo užitočných projektov, ktoré ich využívajú. Napríklad otvorenezmluvy.sk, otvorenesudy.sk, finstat.sk, foaf.sk a ďalšie. V neposlednom rade je to aj vďaka tomu, ze si agendu open data osvojili aj na európskej úrovni.

Prístup k dátam je jedna vec, otvorený prístup k elektronickým službám je však dnes ešte len v plienkach. Preto túto kľúčovu myšlienku  presadzujeme na všetkých možných frontoch – v národnej koncepcii informatizácie verejnej správy, taktiež pripravujeme standard pre Open API a snažíme sa ju začleniť do iniciatívy partnerstva pre otvorené vládnutie (OGP), ktorá dnes združuje už 70 krajín sveta.

Ekosystem.Slovensko.Digital

Predstavy a plány teda máme a presadzujeme ich. Od vzniku Slovensko.Digital však dostávame aj otázku, prečo to štátne IT sami rovno nerobíme, keď o ňom toľko mudrujeme. Challenge accepted! A tak vznikli volby.digital, preto sme pomáhali Slovenskému Národnému Divadlu a aktuálne pomáhame mestu Trenčín. Aby sme ukázali, že sa to dá. A preto dnes spúšťame Ekosystem.Slovensko.Digital – platformu na tvorbu nových štátnych služieb.

Nájdete na nej zverejnené štátne dáta tak, ako si predstavujeme, že by sa mali zverejňovať. Je tam otvorené API tak, ako si predstavujeme, že by sa malo robiť. Používame otvorený softvér, ktorý nás na licenciách nestál ani euro, nekúpili sme ani jednu krabicu hardvéru, ale si ho prenajali. Spúšťame verejnú evidenciu podnetov, kde môže ktokoľvek nahlásiť chybu alebo požiadavku. Nestálo nás to ani euro.
Na úvod zverejňujeme dve naše služby, ktoré môže používať hocikto, ak ma záujem. Postupne budeme pridávať ďalšie dáta a služby pre občanov a urobíme všetko preto, aby sa do tohto plánu zapojilo čo najviac šikovných ľudí. Na školách, vo firmách aj mimo nich. Lebo aspoň takto by to malo fungovat aj v štátnom IT. Dá sa to.

Ján Suchal a Ján Hargaš, Slovensko.Digital

Ak sa vám páči, čo robíme, budeme radi ak nás podporíte finančne alebo svojim časom.

Teraz najčítanejšie

Slovensko.Digital

Slovensko.Digital je iniciatíva IT špecialistov, ktorá vznikla v novembri 2015 a venuje sa informatizácii verejnej správy. Upozorňujeme na neefektívnosť štátnych IT projektov a zároveň prichádzame s návrhmi a pozitívnymi príkladmi toho, ako by štátne IT mohlo fungovať.