Denník N

Karpina, slovenský Chahrlie Hebdo, vystúpi dnes večer!

Lebka. Miesta Mesta. Foto: Adam Berka
Lebka. Miesta Mesta. Foto: Adam Berka

Je známe, že koncert skupiny Karpina príde vždy v čase, kedy si to vývoj spoločnosti svojim spôsobom pýta. Doslova si o to koleduje.

Amigos,

dnes 20. februára 2015 v Bratislave opäť po rokoch vystúpi legendárna skupina Karpina. Tak, ako sa šírili nahrávky skupiny Rage Against The Machine na audiokazetách naprieč L.A. v 90. rokoch, to isté sa dialo s kazetami Karpiny naprieč Slovenskom. Skupina Karpina je stelesnením konceptuálneho punku. Neúcta k nedotknuteľnosti a posvätnosti všetkých tabu, ktoré nás zväzujú je ich doménou. Sranda z cirkví, menšín, známych osobností, hudobných kolegov, politiky, vládnych strán, showbiznisu, príbuzných, sexu, dediny aj smrti, to je Karpina. Ak je niečo, z čoho sa dá spraviť si srandu, tak si z toho skupina Karpina srandu spraví, v tom tkvie ich najväčšia sila a zároveň morálne ospravedlnenie pred tým, čo konajú. Sú fér ku všetkým, robia si srandu zo všetkých rovnako. A poriadne.

Koncerty Karpiny patrili od nepamäti k legendárnym udalostiam, o ktorých sa roky rozprávalo. Každý z ich koncertov je do dnešných dní unikát. Každý vyvoláva otázku, „kde si vtedy bol, ak nie na koncerte Karpiny?“ Medzi najznámejšie sa radí koncert zo študentského klubu Elam, odkiaľ pochádza pravdepodobne najrozšírenejšia nahrávka tejto kapely, z ktorej som jednu kópiu na audiokazete mal aj ja.

A je tiež známe, že koncert skupiny Karpina príde vždy v čase, kedy si to situácia v spoločnosti svojim spôsobom pýta. Tak, ako konferencia biskupov múti hlavy svojim ovciam prostredníctvom pastierskych listov, tak vždy, raz za pár rokov, kedy pohár súdnosti pretečie, prichádza skupina Karpina s poslaním. S poslaním poriadne to natrieť všetkým farizejom ale aj ich obetiam, z radov ľudí, ktorí boli svojim bizarným spôsobom za posledné roky najaktívnejší.

V klube Elam to bol Freddie Mercury a Monserat Caballe z otváracieho ceremoniálu na Olympijských hrách v Barcelone ’92. Na legendárnej nahrávke sa nachádzajú skladby o známom bezdomovcovi Palovi Lászlovi, ktorý prežil všetky kotrmelce aj pády, zahrali paródiu s názvom Spomienky na Kiripolec (originál: Spomienky na Amsterdam od Fera Grigláka zo skupiny Fermáta), nenechali len tak Maťa Ďurindu. A mnoho ďalších úsmevných hitov. Neskôr sa popasovali s bujnejúcim Mečiarizmom na Slovensku, s čím dodnes úzko súvisí aj téma dediny. Známa skladby o mŕtvej starej mame, Hirošime alebo koncentračnom tábore, patria tiež do ich pestrého repertoáru. Ako sa istého času vyjadrili, nosné témy skupiny Karpina sú dve, sex a smrť. Medzi moje obľúbené skladby však patria nevinnejšie kúsky, parodujúce českú pesničkárku Anetu Langerovú v skladbách „voda živá“ a „křídla motílí“ – môžem len doporučiť. Šlo o otváracie pesničky pamätného Nervykvasu 2006, na ktorom údajne vystúpila aj známa bratislavská kapela Hamburger Klezmer Band, a musím priznať, že väčší výbuch smiechu som na úvod akéhokoľvek koncertu, nielen v spoločnosti pankáčov do dnešných dní nezažil. Bol to silný a neopakovateľný zážitok, na ktorý veľmi rád spomínam.

Píše sa rok 2015 a máme za sebou referendum Aliancie za Rodinu. Máme na stole tému adopcie detí homosexuálnymi pármi. Ešte horúce sú spomienky na pedofilného farára. K tomu arabský svet spolu s Ruskom a Ukrainou vedia priliať olej do ohňa. Dnes zavítam do klubu MMC na Karpatskej ulici znovu po rokoch a budem sa tešiť na všetkých ľudí slobodnej mysle, ktorých tam stretnem. Či pôjde o pankáčov alebo skinheadov, akademicky vzdelaných intelektuálov, jazzmanov alebo chalanov od lopaty. O 20:00 sa to rozbieha. Verím, že sa vidíme!

Adam Berka
člen skupiny Podkrowňje Chaľany, Karate Duo a Šport Klub 90

Teraz najčítanejšie

Adam Berka

Architekt, vydavateľ a mestský poslanec. V roku 2012 rozbehol 82 Bøok & Design Shõp, kníhkupectvo zamerané na architektúru, dizajn, umenie a ilustráciu (www.82.sk). Architektúru vyštudoval v Bratislave a Ahmedabáde. Dlhoročný a komplikovaný vzťah k Bratislave, ho stojí veľa úsilia, no podľa jeho vlastných slov, nemenil by. Založil projekty Miesta Mesta alebo Bratislava Budúcnosti. Je autorom ilustrovanej knihy o živote M. R. Štefánika: Štefánik - Muž činu.