Denník N

Antikoncepcia smeráckeho zdravotníctva stojí veľké peniaze

Zlý čapík.
Zlý čapík.

Slovensko nie je veľká krajina na počet obyvateľov a teda ani na intelektuálne kapacity. Títo ľudia, ktorí pracovali na príprave verejného obstarávania sa v rovnakom čase nemohli venovať iným projektom vývoja slovenského zdravotníctva.

Vo vestníku verejného obstarávania sa nachádza dokument popisujúci PPP projekt na výstavbu Novej univerzitnej nemocnice. Dokument obsahuje plán, podľa ktorého v mesiacoch apríl-jún 2015 malo dôjsť k uzavretiu koncesnej zmluvy finančnému uzavretiu.

Dokument tohto projektu má 206 strán. Je to hutný kvalitný odborný dokument, ktorý obsahuje mnoho tabuliek, tvrdých dát vyzdrojovaných informácii.

A tento dokument skončil v koši. Alebo máte pocit, že koncesionár je už vybratý?

Slovensko nie je veľká krajina na počet obyvateľov a teda ani na intelektuálne kapacity. Títo ľudia, ktorí pracovali na príprave verejného obstarávania sa v rovnakom čase nemohli venovať iným projektom vývoja slovenského zdravotníctva.

Ľudia, ktorí sa ponorili na niekoľko mesiacov do tvorby podkladov pre priame oslovenie budúcich koncesionárov dostávali platy, používali kancelárske priestory a z našich daní sme im vytvorili vhodné pracovné podmienky. Všetko toto skončilo v koši.

Koľko takýchto projektov za posledných 8,5 roka vláda Smeru vyhodila do povetria? Peniaze sa spálili bez akéhokoľvek úžitku.

Dnes tu píšem o konceptuálnej práci odborníkov strany Smer. Oni viedli ministerstvo zdravotníctva.

Politici strany majú nejaké politickú víziu tejto krajiny. A podľa nej vyberajú riešenia. V zmysle zastupiteľskej demokracie sa na základe výsledkov volieb realizujú priania občanov. Hlas vo voľbách je vždy silný mandát na obhájenie akéhokoľvek riešenia, ktoré presadzuje víťazná strana.

Keď pôjdem do dôsledkov, rozhodnutie ani nemusí byť totálne racionálne, ak je v súlade s víťazným volebným programom, ktorý si vybrali voliči. Sme v slobodnej krajine a keď si slobodní voliči Smeru vyberú nejaké riešenie, nehrá úlohu jeho rentabilita. Ak prezentovala strana Smer ako svoju politickú líniu postavenie Novej univerzitnej nemocnice bez ohľadu na akúkoľvek finančnú zmysluplnosť, prečo dnes nebeží PPP projekt?

Prečo sa politici strany Smer boja realizovať svoju politickú líniu, ktorú im schválili voliči vo voľbách? Veď ich vyhrali!

Možno preto, že žiadna koncepcia pre zdravotníctvo v strane Smer neexistuje. Možno preto, že v strane Smer neexistuje vôbec žiadna koncepcia rozvoja Slovenska.

Rozhodnutie ako financovať výstavbu Novej univerzitnej nemocnice, to je čisto politické rozhodnutie. Neexistuje žiadna možnosť A/B testovania. Možno nejaké modelovanie. Možno nejaké podklady pre politické rozhodnutie. No tu už táto fáza dávno prešla. Už sa vyberá koncesionár, teda majiteľ tej nemocnice, ktorú si my, občania tohoto štátu, necháme ním postaviť, ním prevádzkovať a po 30 rokoch nám ju odovzdá.

Antikoncepčné rozhodnutia politikov strany Smer nás stoja zbytočné peniaze. Slovensko sa zmieta od jedného projektu po druhý, len a len na základe prieskumov verejnej mienky. A občas do toho spadne nejaký podnikateľský zámer vodičov týchto politických marionet.

Podľa informácii INECO, na poradcov bolo minutých viac ako 2 milióny eur. Možno je načase zmeniť vedenie tejto krajiny.

Pod čiarou: Môj postoj a riešenia k projektu Novej univerzitnej nemocnice v článku: Naozaj ideme v Bratislave platiť za tehly novej nemocnice?



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]