Denník N

Jesenná edícia Ligy majstrov zažije emotívne návraty hráčov na staré miesta

Je možné, že sa dočkáme sĺz či vrúcnych privítaní od fanúšikov smerom k navrátilcom. V hlavných úlohách Guardiola či ter Stegen

Futbal, či celkovo šport nie je iba o víťazstvách a úspechoch. Často prináša aj emotívne príbehy a modré nebesá nádhernej loptovej hry zelených pažití boli milosrdné aj pri včerajšom žrebe Ligy majstrov. Ruky Ruuda van Nistelrooya či Thierry Henryho rozhodli o zaujímavom zložení skupín a nudiť sa rozhodne nebudeme.

Guardiola zavíta po druhýkrát na známe miesto

Keď sa prvý raz bývalý výborný defenzívny záložník Pep Guardiola vrátil na Nou Camp ako tréner Bayernu Mníchov, aby odkoučoval semifinálové zápolenie, utŕžil nezabudnuteľnú prehru. Kým v štvrťfinále LM dokázal zmazať dvojgólové manko na FC Porto a v domácej odvete ho rozniesol 6:1, semifinálová bitka s Barcelonou až taká úspešná nebola.

Bavorčanov, no najmä Jeromea Boatenga, zahanbil Lionel Messi. Isto si pamätáte jeho pamätný gól, pri ktorom si posadil nemeckého stopéra a následne nezadržateľne preloboval brankára Neuera. Mníchovčania napokon prehrali v Katalánsku 0:3, hoci do 75. minúty svietil na tabuli bezgólový stav.

Tento návrat na slávny štadión v Barcelone tak Guardiolovi absolútne nevyšiel. V odvete sa síce jeho tím všemožne snažil, no zmohol sa iba na nepostupovú výhru 3:2. Len pre pripomenutie, Barcelona dokráčala až na samotný vrchol, vo finále triumfovala 3:1 nad Juventusom Turín, čím mierne znechutila náladu do Ameriky odchádzajúcemu Andrea Pirlovi.

19. októbra sa vráti na Nou Camp ako manažér Manchestru City a nebude jediný. Spolu s ním sa na známom mieste ocitne aj Claudio Bravo, ktorý včera spečatil prestup k Citizens práve z Barcelony. Dostane Guardiola od Blaugranas opäť horkú pilulku alebo sa mu podarí niečo, čo nie je až takým bežným javom? Tým je pravdaže trojbodová lúpež skoro 100-tisícového futbalového chrámu.

guardiola alaba

Uvidíme opäť ter Stegena v slzách?

Na jar 2014 sa ozvala FC Barcelona. Marc-André ter Stegen stál pred veľkou výzvou. Odmietne veľkoklub a zostane v menšom Mönchengladbachu alebo neodolá a upíše sa španielskemu gigantovi? Ponuky tohto typu sa však neodmietajú – ter Stegen prestúpil na konci sezóny 2013/14 k Messimu a spol.

Jeho rozlúčka s materským klubom bola úžasná. Neubránil sa slzám, veď členom Gladbachu bol od štyroch rokov. Predral sa cez všetky kategórie, až sa stal neohrozenou brankárskou jednotkou. V Bundeslige si spravil meno perfektnými zákrokmi, bol druhým najmladším brankárom v lige s aspoň 100 štartmi na konte a tretí v historickej tabuľke brankárov Gladbachu s aspoň 100 vystúpeniami v jednom slede.

Pri poslednom domácom zápase sa s fanúšikmi lúčil vo veľkom štýle, zaspieval si obľúbené chorále, jadro priaznivcov Borussie ho vzalo medzi seba. Jednoducho rozlúčka, ako má byť. V klube naňho nemá nikto krivé slovo. Túžbu odísť do slávneho veľkoklubu musel snáď každý pochopiť.

Ak by sa raz rozhodol vrátiť do mužstva, ktoré ho pripravilo na vrcholový futbal, ani jeden fanúšik by sa určite nehneval. A čo jeho návrat 28. septembra do Borussia-Parku? Pripravia mu skvelí diváci emotívne privítanie a možno aj slzy? Ter Stegen by sa mal stať po odchode Claudia Brava číslom jeden v barcelonskej svätyni. Tento zápas si teda rozhodne nenechajte ujsť.

Domov sa vráti aj CR7

Kariéra Cristiana Ronalda je úspešná, pomerne dosť dlhá a prehupla sa do svojej druhej polovice. Väčšina z nás tiež vie, kde sa Ronaldo začal vypracúvať v skvelého futbalistu. Od dvanástich rokov pôsobil v Sportingu Lisabon. Už ako mládežník si pripísal rekord v rámci klubových štruktúr. Ako jediný v dejinách Sportingu hral v jednej sezóne za tímy U16, U17, U18, B-tím a dokonca aj za seniorské mužstvo v najvyššej portugalskej súťaži.

Na Estádio José Alvalade sa už v jednom prípade vrátil. Na jeseň 2007 hral v 50-tisícovom portugalskom chráme duel skupinovej fázy Ligy majstrov v drese Manchestru United. Zhodou okolností, vo svojej najlepšej sezóne na Britských Ostrovoch. Zápas rozhodol jediný gól a môžete trikrát hádať, kto bol strelcom? Správne, bol to Cristiano Ronaldo.

22. novembra 2016 sa na lisabonský štadión vráti znova. V prvom prípade neplakal a navyše domácich divákov zarmútil víťazným zásahom. Dá sa očakávať, že k podobným situáciám príde znova (gól a žiadne slzy). Možno však budeme svedkami presného opaku a v mnohých momentoch dosť emotívne správajúci sa Cristiano Ronaldo vypustí nejakú tú slzu. Nebolo by to u neho po prvýkrát. Na slzy sme v jeho podaní zvyknutí.

Teraz najčítanejšie

Ondrej Herceg

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher.