Denník N

Ligue 1 je po odchode Ibrahimovića slabšia, ale môže sa mierne vyrovnať

Koniec Ibru vo Francúzsku kvalitatívne oslabil Paris Saint-Germain, ale pre ostatné tímy by mohol znamenať šancu na viac bodov. Pre Monako či Lyon dokonca reálne titulové ambície.

Štyri sezóny bol najlepším futbalistom na francúzskych trávnikoch. V mužstve kouča Laurenta Blanca bol rozdielovým hráčom a často jazýčkom na váhach, ktorý dokázal vyrovnané zápasy prikloniť na stranu Paríža. Hoci má po tridsiatke, góly strieľal na požiadanie a brankárov prekonal 156-krát v 180 zápasoch. Vcelku riadne úchvatná bilancia, čo poviete? V lete sa však Zlatan Ibrahimović rozhodol PSG opustiť a zamieril do slávnejšieho a väčšieho Manchestru United, kde spojil sily s José Mourinhom.

Samotný odchod Ibru do Anglicka neoslabil iba milionárov z Parku Princov, ale aj celú ligu. Na druhej strane ju môže odchod švédskeho kanoniera istým spôsobom posilniť. Najvyššia súťaž 66-miliónovej krajiny ale prišla o osobnosť, ktorá ju robila silnejšou, atraktívnejšou a tiež populárnejšou. Teraz sa budú o tento honor snažiť pravdepodobne jeho niekdajší spoluhráči – Angel Di María, Blaise Matuidi alebo Edinson Cavani.

Náhrada za Zlatana sa nedostavila

Zlatan Ibrahimović na jar deklaroval, že jeho kariéra v drese PSG sa chýli ku koncu. Chcel vyskúšať novú výzvu, inú ligu. Ponuky mal nielen z kvalitnej Premier League, ale obrovské peniaze mu núkali aj čínski mecenáši, s ktorými by bežný smrteľník azda ani nevedel naložiť.

Ibrov odchod rozvíril vlnu správ a „zaručených“ informácií o jeho nástupcovi. PSG malo zaloviť v Lyone a pretiahnuť do svojich radov Alexandrea Lacazettea, špičkového ostrostrelca a odchovanca Les Gones. Niektoré médiá dokonca písali, že PSG sa zaujíma o Anthony Martiala z Manchestru United. Najdrahší tínedžer futbalových dejín prežil v Manchestri fantastický prvý rok, na scénu anglickej ligy vstúpil nebojácne a bez rešpektu a svet mierne pochopil, prečo boli zaňho ochotní zástupcovia Red Devils zaplatiť 50 miliónov eur.

Žiadna náhrada za kontroverzného rodáka z Malmö však neprišla a rolu prvého útočníka zatiaľ (a podľa všetkého aj natrvalo) dostal Edinson Cavani. Uruguajský zakončovateľ je však známy spaľovaním gólových príležitostí. Na jeden gól potrebuje mnoho šancí a ak v záverečných hodinách prestupového obdobia vedenie PSG neprivedie schopného strelca, tak by sa Parížania mohli ocitnúť v problémoch s koncovkou. Športový riaditeľ Patrick Kluivert ale povedal, že žiadne ďalšie nákupy už v ich podaní neuvidíme.

Útočník je jediná pozícia v tíme, pri ktorej zostávajú nejasnosti. Ostatné posty sú vyriešené. Kvalitu medzi tromi bielymi žrďami zabezpečuje Nemec Kevin Trapp, k ostrieľanej stopérskej dvojici Thiago Silva – David Luiz sa tlačí 21-ročný Presnel Kimpembe a o sile stredu poľa s menami ako Marco Verratti, Angel Di María, Blaise Matuidi alebo Grzegorz Krychowiak nemusíme hádam debatovať. Aby bolo jasné, Edinson Cavani je útočník s mimoriadnymi kvalitami. Veď v každej z doterajších troch sezón v PSG nastrieľal vždy 25 a viac gólov. Jeho časté zahadzovanie góloviek však môže napokon parížskemu klubu mierne ublížiť a ostatným tímom trochu pomôcť.

Edinson-Cavani-Wallpaper-Funny-Accident

Útok Lyonu či Monaka?

Hráči PSG napli v Ligue 1 siete súperov dovedna 102-krát, pričom 38 z nich dal Zlatan Ibrahimović. Fazóna takéhoto typu sa nedá nahradiť lúsknutím prsta a to sa určite v istej fáze sezóny prejaví. Možno nevyrovnanými výkonmi, slabšou gólovou produkciou a viacerými stratami bodov v zápasoch, ktoré by sa v minulých sezónach pod Zlatanovou taktovkou skončili triumfom PSG.

Šancu na atak teda akiste pocítia „tí druhí“ – AS Monako či Olympique Lyon. V minulých ročníkoch ale bolo zoskupenie Saint-Germain dominantné natoľko, že ani výborné výkony Monaka v sezóne 2013/14 nestačili na jeho zosadenie z trónu. Vtedy získali Kniežatá 80 bodov a na majstra strácali deväť bodov, s PSG uhrali dve remízy 1:1 a pri jednej mieril presne práve Zlatan. Je vysoko pravdepodobné, že teraz by mohol byť bodový rozdiel ešte menší a ktovie, možno si po rokoch vychutnáme v Ligue 1 skutočný súboj o titul.A

Aby si niekto nemyslel, že úlohou tohto článku je presvedčiť o útoku Lyonu, Monaka či niekoho iného, kto by zabezpečil ukončenie štvorročnej nadvlády Nassera Al-Khelaifiho a jeho PSG. Fanúšikovia a pozorovatelia francúzskej najvyššej súťaže však možno budú súhlasiť, že liga by sa mohla na špici tabuľky stať vyrovnanejšou. Veď nakoniec sme to videli už v nedeľu 28. augusta 2016, keď si Monako doma poradilo so šampiónom ostatných štyroch ročníkov 3:1. Ktovie, možno je to začiatok a ešte sa dočkáme niekoľkých takýchto porážok.

Môžu Kniežatá alebo Les Gones ohroziť nadvládu Paríža?

Titulové ambície sú krásna vec. K ich naplneniu je však potrebné postaviť dostatočne kvalitný káder na to, aby dokázal konkurovať tým najlepším. Inými slovami, aby sa dokázali zoči-voči postaviť PSG a ich stále hviezdnemu kádru. Majú Monačania či Lyončania reálnu šancu na niečo také?

Oba tímy hrajú celkom odlišne. Monaco sa pod Leonardom Jardimom, 42-ročným Portugalčanom, sústredí najmä na bezchybnú defenzívu. V posledných dvoch sezónach boli v ich podaní často k videniu chudunké výhry 1:0. To je ale presne štýl, aký venezuelský tréner praktikuje.

Ku kľúčovým hráčom mužstva bude patriť útočník Valére Germain, v strede dvaja Portugalčania Bernardo Silva a skúsený Joao Moutinho. Nová pozícia defenzívneho záložníka (pôvodne pravý bek) vyhovuje Brazílčanovi Fabinhovi, dohromady dal už štyri góly, z toho dva v Ligue 1

Herné poňatie Lyonu je zase presne opačné. Držiteľ siedmich ligových titulov, ktoré získal sedemkrát za sebou v rozmedzí 2001 – 2008, hrá útočným štýlom. V ofenzíve sa spolieha na mimoriadne kvality svojho odchovanca Lacazettea. V srdci zostavy sa spoliehajú na Tolissa, Valbuenu či Fekira. Do obrany dorazila kvalita v podobe kamerunského stopéra Nikolasa N’Koloua. Na ambíciách tímu zo stredovýchodnej časti Francúzska by nemala nič zmeniť ani sobotná neočakávaná porážka 2:4 u nováčika z Dijonu.

Tak čo, stavíte si na Monako či Lyon? Alebo sa z titulu bude tešiť po piatykrát v jednom slede milionársky klub z Paríža?

Teraz najčítanejšie

Ondrej Herceg

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher.