Denník N

Ste leniví? Hacknite internet a skúste to „na Murpha“

Dokážeme využiť internet v boji proti vlastnej lenivosti? Nie, toto nebude blog o prechádzkach s Pokémon Go. Skúste to radšej ako špeciálne jednotky.

Poznáte Murpha? Že nie? Nevadí, ani ja ho osobne nepoznám. A už ani nespoznám. Murph je mŕtvy. Zoznámil som sa s ním, keď som cez víkend ležal s mobilom na gauči a nechutne prokrastinoval.

Ten typ krízy pravdepodobne poznáte. Nič sa vám nechce. Všetky povinnosti odkladáte. Od rána sa len váľate v posteli, alebo márnite čas na facebooku. Ten, kto mal trénovať na súťaž, netrénuje. Ten, kto mal chudnúť, priberá. Na konci dňa ostane len znechutenie zo seba samého a blbý pocit zo zabitého času.

Fanatik v deväťkilovej veste

Na Murpha som natrafil, keď som surfovanie na internetových diskusiách použil ako trápnu výhovorku, prečo nepôjdem behať hneď, ale až o hodinu. Istý chlapík na Quore položil pomerne banálnu otázku, ako získať kondičku ako príslušník špeciálnych jednotiek Navy Seals. Niekto ďalší mu poradil, nech vyskúša „Murphovu výzvu“. To zas bude patriotická motivačná chu…ina, vravím si v duchu, ale čítam ďalej.

Príbeh znel nejako takto: Člen Navy Seals Michael Murphy sa potreboval udržiavať vo forme, aby bol schopný okamžitého nasadenia. Vymyslel preto špeciálny tréningový systém, ktorý opakoval každý deň. Spočíval v behu na jednu míľu, 100 zhyboch na hrazde, 200 klikoch, 300 drepoch a míľovom behu naspäť. To všetko robil navlečený v deväťkilovej nepriestrelnej veste (tu som si pomyslel: „debil“). Murph síce v roku 2005 zahynul v Afganistane, ale jeho tréning ho prežil a doteraz koluje medzi fanúšikmi cross-fitu.

„Zaujímavé,“ zívol som nahlas a do piatich minút na Murpha zabudol. V tú lenivú sobotu by ma zrejme ani sto Murphov nezachránilo. Ďalej som klikal na rôzne absurdné témy, aby som neskoro večer pri otázke „Aké sú riziká, keď necháte psa spať vo vašej posteli?“ konečne vypol internet. Tréning sa, samozrejme, nekonal. Jediný pohyb predstavovala krátka prechádzka do supermarketu.

Nezmeníte seba? Tak zmeňte šport

Našťastie sa ukázalo, že víkendová kríza bola len prechodná. Už o týždeň som o piatej ráno veselo bežal v parku a premýšľal, ako nabudúce s návalmi lenivosti vybabrať.

Najskôr som potreboval vyriešiť problém so stratenou motiváciou. Bolo mi jasné, že bez dlhodobejšej výzvy je ťažké každý deň podávať výkony iba tak, pre radosť. Nedávno mi totiž padol plán s horskou expedíciou do Bolívie, a vedel som, že najbližšiu bežeckú súťaž zvládnem aj s polovičnou formou. Potreboval som nový impulz, vyskúšať iný typ pohybu, stanoviť si métu, cieľ, na ktorý sa dá upnúť. Svoje tiež pridal tréningový stereotyp – už roky behávam tie isté trasy s tými istými ľuďmi a opakujem rovnaké cvičenia na rovnakých miestach. Komu by z toho nepreplo?

Na siedmom kilometri som si spomenul na článok o Murphovi a všetko začalo do seba parádne zapadať. Spestriť si každodenné tréningy Murphovou výzvou? A prečo nie? Bolo to dostatočne šibnuté, aby ma to bavilo (Ježiš, 100 zhybov???), dostatočne intenzívne, aby sa mi to nezunovalo (Murpha treba zvládnuť do 75 minút) a dostatočne ambiciózne, aby ma to nasieralo (ten Rambo to dával každý deň,  jeden pokus zvládnem aj ja…).

Nevypínajte internet, pomôže vám

Bol tu však ešte jeden problém a ten predstavoval podstatne tvrdší oriešok: Ako sa v slabej chvíli odstrihnúť od internetu? Nie, sťažím si to: Ako využiť internet v boji proti vlastnej lenivosti? Ako dosiahnem, aby som nabudúce namiesto tréningu nehľadal napríklad lacné letenky? Spoliehať sa v tomto iba sám na seba by bolo naivné. Potreboval som „virtuálneho trénera“, najlepšie hneď niekoľko trénerov, ktorí ma prefackajú, kedykoľvek namiesto tréningu zapnem internet. A čo takto komunity na sociálnych sieťach? Akiste ste už počuli starý vtip, že Slováci sú národom (hokejových, futbalových, doplň podľa uváženia…) trénerov. Medzi kamošmi na facebooku ich mám tiež habadej. Bingo!

A preto vlastne píšem tento blog a zakladám stránku na facebooku: Verejne oznamujem, že idem(e) dať Murpha. Do 40 dní od publikovania blogu. Odteraz, kedykoľvek zablúdim na internet, tento záväzok tam bude vždy svietiť, spolu s ironickými alebo povzbudivými odkazmi od kamošov.

Vyskúšajte to sami. Nemusíte zrovna trénovať na Murpha, dajte si inú výzvu. Ak plánujete nejaký náročnejší podnik a viete, že začiatky budú ťažké, dajte si verejný záväzok a povedzte o tom čo najviac ľuďom. Založte podpornú skupinu na internete. Uvidíte, o čo ľahšie budete napredovať. Váš cieľ zrazu bude „oficiálny“ a vy namiesto vylihovania budete musieť pridávať statusy o progrese, odpovedať na podpichovačky kamarátov, atď.  Hanba zo zlyhania bude páliť viac ako hľadanie výhovoriek.

A ak by ste tiež mali problém s motiváciou a chceli si vyskúšať Murpha so mnou, pridajte sa sem na stránku. Pozvite aj svojich priateľov, nech vás podržia alebo skritizujú. Pošlite vlastné fotky alebo videá z tréningu, rád ich tam uverejním. Mal by to zvládnuť každý zdravý, priemerne trénovaný človek. Ak máte pochybnosti, že mesiac je na tréning málo, na tomto webe visí jednoduchý návod, ako sa dá na Murpha za tri týždne zodpovedne pripraviť.

A prečo celá tá snaha okolo trošky pohybu? A prečo nie? Ako sociálny experiment na overenie hypotézy to stačí. Možno Murpha nakoniec nedám a verejne sa strápnim, ale ak ho kvôli tomuto blogu dá niekto iný, stálo to za to. Tak čo, kto prvý napíše víťazný status? Veľa šťastia!


Pozn 1: Murph trénoval s 9 kg vestou, ja však mám rozum a bude mi stačiť, ak výzvu absolvujem aj bez podobných výstredností. Tým však rozhodne nechcem odradiť prípadných sadomasochistov – pokojne si na nohy priviažte hoci aj nákovy ak vám to urobí radosť. Máte môj rešpekt…

Pozn 2: V USA sú takzvané Hero workout days, kam spadá aj Murph, bežne robené s cieľom uctiť si padlých vojakov. Je to na vás, ale ja osobne do športu politiku nemiešam. Stačí mi obyčajná radosť z pohybu. Neriešim, za čo Murph bojoval a umrel, ale snáď tomu veril. To nie je podstatné, vy si bojujte za vlastné ciele.

Murphova výzva

Teraz najčítanejšie