Denník N

Potvory, čo si vymýšľajú týranie?

Približne pred týždňom zverejnil portál .týždeň videorozhovor s názvom „Slovensko – krajina týraných mužov“. Na prvý pohľad som si pomyslela, že musí ísť o nadsázku a snahu získať čo najviac pozretí. No na moje prekvapenie ma už v úvode „diskusie“ upozornili, že to myslia vážne. Na Slovensku sú vraj prevažne týraní muži a ženy si vraj tieto obvinenia veľmi často vymýšľajú. Podľa oficiálnych štatistík je to nezmysel, obeťami sú v 90% ženy. Ako teda k tomuto záveru moderátor Korda a hosť relácie advokátka Jitka Hasíková prišli?

Krajina týraných mužov bez otáznika

Eugen Korda: „Slovensko, krajina týraných mužov? S otáznikom alebo bez otáznika?“

Jitka Hasíková: „Je to bez otáznika, pre mňa to nie je otázka. Pre mňa je to vec, ktorú sledujem a ktorej sa venujem a dovolím si tvrdiť, že tam nepatrí otáznik. Ja to mám vyriešené, lebo sa veľmi často stretávam s tým, že ženy sa snažia nasimulovať, že sú týrané, alebo sú domnelo týrané.“

Potom pani advokátka Hasíková rozsiahlo popisuje, aké jednoduché je vymyslieť si týranie a aký je internet plný návodov, ktoré ženy šikovne pri podávaní trestného oznámenia na policajnej stanici využívajú proti partnerom, ktorým sa chcú pomstiť. Odhaliť podvod by mal znalec, lenže tí sú často podľa Hasíkovej nedostatočne kvalifikovaní.

31. augusta 2016 som sa v Žiline stretla so skúsenými odborníčkami z organizácie Náruč, ktoré sa pomoci  týraným ženám a deťom venujú už od roku 1997. Pýtala som sa, či sa stretávajú s ženami, ktoré si týranie vymýšľajú. Toto sa skutočne výnimočne stáva, no psychológ so skúsenosťami to podľa nich dokáže bez ťažkostí odhaliť.

Konflikt záujmov

Pani Hasíková je advokátkou, ktorá sa podľa svojej webovej stránky špecializuje aj na obhajobu mužov, ktorí boli obvinení z týrania blízkej alebo zverenej osoby. Znamená to asi toľko, že jej biznismodel závisí na tom, koľko získa klientov. A koľko získa klientov závisí zas od toho, ako veľmi ich dokáže presvedčiť, že dosiahne zrušenie obvinenia. .týždeň jej spravil dobrú reklamu.

Ste hráč, ktorý rozdal údery. Tvrdé a nekompromisné. Vaše videnie veci je spravodlivé, svet to vníma inak. Päsťou do tváre a tvárou k svetu. Kto vyhrá tento súboj ? Mojou úlohou ani snahou nie je súdiť Vás. Posudzujem zákonnosť a dodržiavanie zákonov. Máte právo na spravodlivý proces a ja mám právo ustrážiť spravodlivosť pre Vás. kde je hranica medzi útokom a obranou? Išlo o nutnú obranu alebo cielený útok? Poznať tento problém si vyžaduje čas. Ja som pripravená Vám ho poskytnúť. Budem Vás počúvať pozorne a sústredene. Ak Vy presvedčíte mňa, prečo by som ja nemala presvedčiť súd ?!, píše úspešná advokátka na webe, kde propaguje svoje služby.

Osobné skúsenosti verzus štatistika

Pani Hasíková pravdepodobne relativizuje násilie na ženách z úprimného presvedčenia. Verím, že naozaj počas výkonu svojej profesie stretla ženu, ktorá si týranie preukázateľne vymyslela, aby zo statusu týranej ženy získala prospech alebo sa partnerovi pomstila. Zaráža ma však, ako na základe niekoľkých prípadov dokáže bez záváhania spochybňovať skúsenosti mnohých žien, či generalizovať a spochybňovať štatistiky o týraných ženách.

„Každá piata žena na Slovensku by mala byť týraná. Zriadili sme nonstop linku pre týrané ženy. Už za prvé dni ju mali využiť stovky žien. Týranie sa na Slovensku šíri ako infekčná choroba. Čo sa deje? Je to naozaj tak? Majú slovenskí muži genetickú predispozíciu k týraniu alebo je problém v niečom inom? Odpoveď na otázku by sme mohli hľadať vo výhodách,  ktoré zákon týraným ženám poskytuje, ale aj v samotnom  systéme zisťovania syndrómu týranej ženy,“ píše na blogu s viac ako 20 000 prečítaniami advokátka.

Pani Hasíková pracuje s číslami a faktami naozaj voľne. Krízovú linku MALI v prvých dňoch využiť stovky žien? No nie, stovky žien ju naozaj využilo, za necelé 2 mesiace fungovania zaznamenala takmer 1000 hovorov. Pani Hasíková dezinterpretuje aj výsledky o každej piatej žene. Každá piata žena je štatistika o tom, koľko žien zažilo násilie v EÚ, nie na Slovensku. U nás je to horšie, ide o každú štvrtú. A neznamená to ani, že každá 4. žena je týraná, ale že každá 4. žena na Slovensku RAZ ZA ŽIVOT zažila domáce násilie. Zistil to prvý reprezentatívny prieskum realizovaný Medzinárodným centrom pre štúdium rodiny v r. 2002.

Bez oponenta

Stáva sa každému z nás, že sa necháme uniesť osobnou skúsenosťou a predčasne zovšeobecňujeme. Tomu sa dá vyhnúť, ak naše myšlienky sleduje niekto ďalší, kto sa v téme vyzná. V prvom odstavci som slovo diskusia dala do úvodzoviek preto, že skutočná diskusia neprebehla. Pani advokátka Hasíková totiž nemala oponenta. Rozhovoru by pomohol pohľad pracovníka, ktorý sa týraným ženám venuje. Najviac diskusii chýbali relevantné čísla a štatistiky spomínané vyššie, ktoré by pani advokátku zo skresleného úsudku usvedčili.

„Samozrejme, že sú týrané ženy. Ale niekedy nás, vy potvory, viete dostať do takého stavu, že by sme vás najradšej zabili. Je to tak?“ (otázka moderátora)

Ani moderátor Korda pani Hasíkovej nestačil klásť tie správne otázky, možno práve kvôli svojej osobnej skúsenosti, keď sa neprávosti diali v jeho okolí skôr mužom. Diskusiu otvoril nasledujúcou vetou: „Ja mám takého kamaráta, fotografa, novinára, ktorý sa rozviedol, a z toho manželstva má veľmi peknú dcéru… Má veľký problém stretávať sa s tou dcérkou, lebo mu tá manželka robí veľké obštrukcie, dlhé roky, dlhé roky mu ničí život. A ja som si myslel, že to je výnimka.“

Protiprávne bránenie otcovi v stretávaní sa s deťmi sa naozaj často deje a s tým treba niečo nepochybne robiť. Nespôsobujú ho len bývalé partnerky, ale aj tradicionalistický slovenský súdny systém. No v prípadoch násilia na ženách sa nedá spoliehať na jednostranné dojmy. Že sa nám údajný násilník vždy pozdravil a javí sa nám šarmantný? Nemali by sme sa pochabo hrať na vševedov, ale nechať vždy na odborníkovi, aby posúdil, či došlo k týraniu a striedavá starostlivosť nie je vhodná. Ak sa na všetkých znalcov nemôžeme spoľahnúť, nie je inej cesty ako robiť všetko preto, aby boli dostatočne fundovaní a dôveryhodní.

Spochybňovanie nikomu nepomáha

Týranie je náročné preukázať, deje sa roky mimo očí verejnosti. Ak je žena týraná, za tento fakt sa zvykne hanbiť a dlho si ho nedokáže pripustiť, čo vedie až k tragédiám. Je veľmi kontraproduktívne, ak takéto ženy odrádzame od vyhľadania pomoci vypúšťaním en bloc záverov o ich falošnosti do verejného priestoru.

Relevantným prínosom pani Hasíkovej je aspoň to, že tiež stretla slovenských znalcov a policajtov, ktorí preukázateľne neboli na riešenie násilia na ženách dostatočne pripravení. V tom s ňou súhlasím nielen ja (odporúčam vám status Adama Valčeka z 25.8.). Škoda, že namiesto toho, aby sa v súzvuku s relevantnými organizáciami bojujúcimi proti násiliu na ženách vyjadrovala za ich lepší tréning, sa radšej vo verejných vystúpeniach venuje zahmlievaniu štatistík a vnášaniu pochybností do utrpenia obetí, ktoré žijú s tyranom.

Teraz najčítanejšie