Denník N

Rada, múdrosť, Božia vôľa

Verona Šikulová, Mária Bruneau a Michal Patarák v prvom poprázdninovom komentári

Nedeľa 4. september 2016 Kniha Múdrosti – Múd 9, 13-18

Kto môže pochopiť, čo chce Pán?

Kto z ľudí môže poznať Božie úmysly? Alebo kto môže pochopiť, čo chce Pán? Nesmelé sú totiž myšlienky smrteľníkov a naše plány neisté. Lebo dušu zaťažuje krehké telo a pozemský príbytok ťaží myseľ mnohými starosťami.

My ťažko chápeme veci na zemi, s námahou nájdeme, čo je na dosah.

Kto by teda vyskúmal, čo je na nebi? Kto by poznal tvoju vôľu, keby si mu ty nedal múdrosť a nezoslal z výšin svojho ducha svätého?

Len tak sa vyrovnali cesty ľudí na zemi, len tak sa ľudia dozvedeli, čo sa páči tebe; teda múdrosť ich zachránila.

 

Geometrický problém

Michal Patarák

Sú ľudia, ktorí žijú v predstave, že Božia vôľa je niečo, čo by mali každodenne hľadať i v tých najtriviálnejších záležitostiach, ako je váhanie v tom, čo si obliecť alebo s kým stráviť večer.

Akoby bol Boh iba večne zaneprázdneným organizátorom nášho harmonogramu, a nie Otcom.

Sú ľudia, ktorí si myslia, že to, čo od nich Boh chce, je radikálne odlišné od vnútorných túžob, ktoré v sebe už dlhšie objavujú a v spoločnosti ktorých chvíľkami s nádejou snívajú o svojej budúcnosti.

Akoby Boh držal v rukách plán, ktorého sa každý z nás musí striktne držať. Akoby bol neviditeľným sadistom, čo rád ruší naše sny a akoby cesta za šťastím bola namáhavým putovaním k pokladu, presne zaznačenému niekde na božskej mape.

A sú ľudia, ktorí celkom isto vedia, čo je Božou vôľou.

Akoby bola nejakým geometrickým útvarom, ktorý sa dá na milimeter zmerať. Našou úlohou by potom bolo len presne skopírovať všetky jeho uhly a strany do svojich mizerných papierových zošitov.

Lokalizácia múdrosti

Mária Bruneau

Na múdrosť nie sme predisponovaní. Minimálne preto, že máme na starosti všetko ostatné.
Ale ak by sme náhodou chceli viac, ako si dokážeme zabezpečiť, existuje táto kniha múdrosti.

Ak to chceme počuť, už dávno vieme, že si ju (múdrosť) nemôžeme len tak svojvoľne naštudovať. Stačí ochorieť alebo sa dostať do situácie prirodzenej odkázanosti a zrazu neexistuje žiadna slávna viera vo svoje kompetencie.
Stačí minimálny zásah počasia alebo len suseda a celý náš svet sa točí okolo niečoho mimovoľného; málo je pod našou kontrolou.
Stačilo by nebyť tou bunkou, ktorou sme raz boli, byť ňou v iných GPS súradniciach a boli by sme iným človekom. Čo by ostalo z našich názorov?

„Tak sa vyrovnali cesty ľudí na zemi, múdrosť ich zachránila.“
Málokedy sa s ňou stretneme, keď ju ani nevieme lokalizovať. Keď vnímame, že sa na nás pozerá, múdrosť je na dosah.

veronka profil roundHniezdo

Verona Šikulová

Bola som sa modliť v kostole novénu. Dve sestričky s gitarami džemovali „kerá horší tá“, asi farárove kamošky, a vedľa mňa babka smrdkala šťancami, a tak som tú svoju hlavu skláňala až kdesi do výstrihu, a ozaj, organistka ťahala ako líška keď sa líška. Doma som však pozberala naše jablká spod stromu, a postavila na polievku, jablká na štrúdľu, moje krásne jablká, jedno bolo také veľké, ako z rozprávky, a niektoré boli zase malé ako na vianočný stromček. Dievčatká medzitým našli na dvore vajko, v ktorom bolo malé vtáča, pochovali ho, potom sa však chceli na neho pozrieť odznova, hrabali, hrabali a vtáčika ani vajíčka niet, prišla som však ja, urobila na dvore poriadky, zvýšila hlas, a teraz si spievajú a robia vtáčkom hniezda. Strčia ich potom do kríkov, aby sa vtáčik prekvapil, že už si hniezdo nemusí robiť, že už ho má.

Naše dni, zošraubované z chcem a musím, zo sobôt a štvrtkov, zo slov, z myšlienok, zo smútkov a radosti, z modlitieb aj prosieb, z večerov a rán aj rán, nejako často nám z nich vypadáva Boh, zavše aj z modlitby, a do neba je po radu ďaleko, napokon, zavše aj k susedom, či do vedľajšej izby ešte ďalej, odpoveď na otázku je však obyčajne sformulovaná skôr a jednoznačne, len obyčajne sa zle pýtame, a takmer vždy aj neskoro a na nesprávnych miestach, možno si to stačí neškrabať. Z vlastnej skúsenosti viem, že tá strašná spleť starostí, ktorá utvára náš život, je v skutočnosti hniezdo. A človek ako vtáča odrazu zistí, že už si hniezdo nemusí robiť, že už ho má!

 

Pokračovať v debate ste vítaní na Facebooku:

Nenechali ste si uniknúť seriál komentárovliturgickým čítaniam. Používame v ňom tradične na mieru vypočítané úryvky z Biblie pre aktuálny deň a hovorovo ich tlmočíme pre každého, kto nesrší práve fundovanou teológiou a azda by sa aj rád trochu vyznal. Môžu to byť kľúče k súkromným alebo celospoločenským problémom, aj ak znejú značne zákulisne, lebo nie sú bežne dostupné nezainteresovaným alebo majú chronicky nepríťažlivú reputáciu. Touto iniciatívou oprašujeme tisícročné texty, aby sme zistili, čo v nich toľkí pred nami videli, vidieť mohli alebo vidieť chceli. Keď aj rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti, či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie vo všetkých sférach základom nesprávneho spracovania informácií. A neživiť nedorozumenia je predsa prvým predpokladom skutočných riešení.  
 
Autori
Mária Bruneau, pôvodne servisná manažérka v IBM, má tri deti (jedno s Downovým syndrómom), píše, žije vo východnom Francúzsku.
Michal Patarák, psychiater vo Fakultnej nemocnici F.D.Roosevelta, má tri deti, píše, prednáša, žije na strednom Slovensku.
Verona Šikulová, spisovateľka, pracuje v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, má dve deti, píše, moderuje, žije v Malých Karpatoch.
A ako bonus komentáre hostí z alebo mimo fachu.

Teraz najčítanejšie

Prepočuli sme Božie slovo

Seriál aktuálneho, domácky tlmočeného Božieho slova a spoločenských tém s ním súvisiacich: jedna epizóda mesačne. Ponúkame rôzne uhly pohľadu. Keď rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie príčinou nesprávneho spracovania informácií. Touto iniciatívou podporujeme vzájomnú interpretáciu. Naším úmyslom je neživiť nedorozumenia, a preto dešifrovať, debatovať a porozumieť si.