Denník N

Namiesto odpočinku životný úspech. New York aplauduje húževnatej Lotyške

Tenistka Anastasija Sevastovová dlhé roky bojovala nielen so súperkami, ale i zdravotnými problémami. A hoci najprv hodila flintu do žita, napokon sa rozhodla nepriazni osudu čeliť. Odmena na seba nenechala dlho čakať.

Rodáčka z prístavného mesta Liepāja na rozdiel od mnohých svojich rovesníčok nepútala oslnivou juniorskou kariérou, pozvoľna si však razila cestu nahor rebríčkom až do širšej svetovej špičky. V roku 2010, necelý mesiac po oslave 20. narodenín, získala ako prvá lotyšská tenistka v ére samostatnosti titul na okruhu WTA, keď nenašla premožiteľku v portugalskom Oeiras. Nasledujúcu sezónu začala viac než sľubne. Postupom do osemfinále Australian Open, kde ju zastavila až vtedajšia svetová jednotka Caroline Wozniacká, vytvorila svoje grandslamové maximum a po prvý raz sa ocitla medzi 50 najlepšími hráčkami planéty.

Plány prekazil chrbát

Vzápätí sa však o slovo prihlásilo zdravie. Vždy keď sa už zdalo, že boľavý chrbát sa konečne umúdril, nastalo kruté vytriezvenie. Do konca roka si Sevastovová pripísala na konto viac nezdarov než výhier a v nasledujúcom olympijskom ročníku sa o návrat na stratené priečky pokúšala márne. Po porážke od Slovenky Jany Čepelovej na turnaji v Miami pred tromi rokmi ohlásila v tom čase len 23-ročná pobaltská nádej koniec kariéry.

„Bolo to deprimujúce. Hneď ako som sa dostala do formy, som sa zakaždým opäť zranila. Rozhodla som sa skončiť a sledovať, ako na to moje telo zareaguje,“ naznačila s odstupom času možný návrat do súťažného diania.

Aj keď jedna z najlepších lotyšských tenistiek histórie zavesila raketu na klinec, nezaháľala. Usadila sa v Rakúsku, vyštudovala manažment, príležitostne si dožičila ľahší tréning na dvorci a odohrala aj niekoľko zápasov nemeckej Bundesligy. Vo svojom obľúbenom športe dokonca znovu našla stratenú radosť a začala premýšľať nad reštartom svojej súťažnej dráhy.

Intenzívnejšie sa začala pripravovať pod vedením rakúskeho trénera Ronalda Schmidta, ktorý stál aj za neúspešným návratom legendárneho Thomasa Mustera v rokoch 2010 – 2011. Na prvý pohľad riskantné spojenie sa však ukázalo ako vynikajúci krok.

Z egyptského letoviska cez Malorku až na grandslamové výslnie

Príležitosť Sevastovovej nastala vlani, keď získala voľnú kartu v hlavnej súťaži malého turnaja v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Kombinácia sebaistej útočnej hry, nepríjemného podania a skvelého pohybu slávila úspech a niekdajšia 36. hráčka sveta zaknihovala v prvých 32 zápasoch až 30 výhier. Na sklonku sezóny sa ocitla tesne pred bránami prvej stovky renkingu a bolo jasné, že ani zďaleka ešte nepovedala posledné slovo.

Spomedzi tohtoročných Lotyškiných výsledkov pred štartom US Open vyčnievali najmä finálové účasti na solídne obsadených podujatiach na Malorke či v Bukurešti. Naopak, lepší výsledok na podujatí veľkej štvorky stále neprichádzal. Jedinečnú šancu v podobe ľahkého žrebu vo Wimbledone totiž Schmidtova zverenkyňa nevyužila a prekvapivo sa porúčala už v prvom kole.

V areáli Flushing Meadows od nej len málokto očakával viac než druhé kolo, pretože po víťazstve nad Annou Karolínou Schmiedlovou si rakety skrížila s Garbiñe Muguruzovou, jednou z najväčších favoritiek turnaja. Lenže outsiderka sa nevzdala a po výborne zvládnutej koncovke prvého setu získala výhodu. V druhom dejstve dokonca viedla 5:1, súperke však dovolila znížiť na 5:4 a o senzačný triumf musela poriadne zabojovať.

„Za stavu 5:1 či 5:2 som začala až príliš premýšľať,“ povedala na margo takmer osudového výpadku. Zároveň však priznala, že od svojho návratu sa na kurte cíti uvoľnenejšie.

Odhodlanie, ale i strach z víťazstva

Po ďalšom úspechu proti Ukrajinke Bondarenkovej nastúpila Sevastovová na súboj o štvrťfinále proti objavu sezóny Johanne Kontovej z Veľkej Británie. A hoci nešlo o strhujúcu reklamu na tenis najvyššej úrovne, silný náboj duelu rozhodne nechýbal. Lotyšská nádej vložila do hry srdce, ako sa na zápas kariéry patrí. Súboj proti Muguruzovej však pre ňu zrejme nebol dostatočným mementom.

Čím bližšie k životnému triumfu bola, tým väčšmi prepadala emóciám, i tým negatívnym. Aj po takmer bezvýznamnej chybe sa v jej očiach zračil strach, nevyužité mečbaly ju dokonca rozplakali. Na prvý pohľad  pripomínala skôr ľahkú korisť než potenciálnu víťazku. Zo stavu 4:2 v druhom sete bolo razom 5:5. Čosi sa však zlomilo nielen v Lotyške, ale aj jej protivníčke. Tá v koncovke setu prejavila omnoho menšiu túžbu po výhre a kondične skvelo pripravenej súperke nestačila.

Akoby symbolicky môže Sevastovovej spanilú jazdu ukončiť tenistka, ktorá jej sen už raz zničila. O postup medzi štyri najlepšie si prekvapenie turnaja zahrá proti Caroline Wozniackej, úplne inej hráčke než Mugurzová či Kontová. Mimoriadne zaujímavá konfrontácia dvoch hráčok s odlišným poňatím hry sľubuje výnimočný zážitok.

Príbeh Anastasije Sevastovovej a jej nezlomnosti chytil za srdcia množstvo priaznivcov bieleho športu. Lotyšská hráčka vyslala do sveta jasný odkaz. Nepriazni osudu sa nikdy netreba podvoliť.

Teraz najčítanejšie