Denník N

Novela infozákona môže zatiahnuť rolety

Stane sa niečo, čo som doteraz považoval za takmer nemožné. Pochválim novelu zákona, ktorá prichádza počas vlády SMER-u. Ale neľakajte sa, tento malý zázrak si autori novely zákona vykompenzovali jedným veľmi zlým návrhom. Ak by bol SMER ochotný škodlivú pasáž z novely zákona vypustiť je tu šanca, že budeme mať ešte lepší infozákon, ako doteraz. V opačnom prípade bude lepšie, ak novela schválená nebude. A to sa ešte návrh dá vylepšiť. Najprv pochvala.

V navrhovanej novele je naozaj viacero vylepšení. Oceňujem najmä presné zadefinovanie informácie. Super je centralizácia všetkých zmlúv, vrátane zmlúv samospráv. Najviac ocenenia hodná je zmena, ktorá sa týka automatického zverejňovania informácií samosprávami. Doterajšiu vágnu vetu v zákone nahrádza presný zoznam informácií, ktoré musia byť na webe zavesené samosprávami automaticky (napríklad údaje o osobách, ktoré samospráva vymenovala do štatutárnych, riadiacich alebo kontrolných orgánov, protokoly o kontrolách, protesty prokurátora voči nariadeniam atď.). Tu urobili autori novely dobrý krok správnym smerom ale zároveň tu ostáva ešte veľký priestor na zlepšovanie.

A teraz to najhoršie. Novela má v sebe jednu negatívnu zmenu a to zásadnú. Ide o úpravu, ktorá môže v obciach a mestách zatiahnuť rolety. Trvalo desaťročie, kým sa podarilo dostať na internet objednávky a faktúry obcí a miest. Prvé faktúry sa začali na internete objavovať v roku 2005 v jednej samospráve. Dnes ich automaticky zverejňujú všetky.

Predložená novela infozákona môže spôsobiť, že časť objednávok a faktúr sa už na internet nedostane. Ide o nasledovné doplnenie súčasného zákona v časti, ktorá hovorí o objednávkach a faktúrach (§5b sa dopĺňa odsekom 5):

„Vláda Slovenskej republiky môže nariadením ustanoviť, že obce a právnické osoby založené alebo zriadené obcou nie sú povinné zverejňovať údaje o objednávkach tovarov, služieb a prác a údaje o faktúrach za tovary, služby a práce a to podľa ich hodnoty.“

Znamená to, že zverejňovanie faktúr a objednávok obcami bude povinné od hodnoty, ktorú určí vláda vyhláškou. Táto zmena sa týka iba obcí a miest a pritom sú to práve obce a mestá, kto objednávky a následne faktúry používa skutočne vo veľkom! Ak by hodnota bola vyhláškou stanovená vysoko, zmizlo by z internetu a teda z očí veľa zaujímavých transakcií. Objednávkami sa riešia nákupy tovarov a služieb aj v (desať)tisícoch eur. A nastavovať hodnotu na niekoľko eur vláda nebude, pretože by táto zmena v zákone nemala žiadny zmysel. Všetko nasvedčuje tomu, že za týmto návrhom je snaha samospráv zatiahnuť rolety, nech občania nevidia všetko. Skrytím objednávok sa skryjú aj druhé strany vzťahov a bude ťažšie zistiť, že napríklad starosta nakupuje od rodinného príslušníka.

Ak chceme otvorené a transparentné vládnutie, musia byť automaticky zverejňované všetky objednávky a faktúry.

 

Teraz najčítanejšie