Denník N

Keď vám politika nedovolí konať správne

vystrašené dieťa

Nečinnosť niektorých ľudí na Slovensku ma nielen prekvapuje, ale aj hnevá. Namiesto činov v kauze resocializačného centra len politici jeden na druhého ukazujú prstom. Veď načo by aj niečo robili. Ide len o deti…

Keď som v sobotu ráno čítala blog poslankyne Bláhovej zo strany SaS, najskôr som tomu nemohla uveriť. Ako to, že polícia nekonala, ako to že nekonali súdy, ako to, že žiaden podnet matky nepadol na úrodnú pôdu? Následne vyšiel ďalší článok, bola odvysielaná takmer rok stará reportáž, zverejnili sa rozhovory s bývalými klientmi tohto centra.

Hoci sa popísalo za víkend všeličo, v jednom sa všetky články, rozhovory a reportáže zhodli. Niečo sa v to resocializačnom centre Čistý deň asi fakt deje. Niečo nepekné.

No príde pondelok, minister Richter, ombudsmanka Tomanová a pán premiér Fico. Vyjadrenia týchto troch ľudí ma presvedčili, že táto kauza má predpoklad byť jednou z tých ututlaných. Ministrovi Richterovi celé toto prišlo ako politikárčenie opozície. Načo by reagoval na to, že v tom zariadení zamestnanci mali sex s ešte neplnoletými dievčatami. Radšej poďme po sebe pokrikovať, lebo tento škandál nevytiahol na povrch nikto z koalície, ale opozičná poslankyňa. O pani Tomanovej sa vyjadrovať ani nebudem. O tej sa už popísalo dosť, nielen teraz ale aj prednedávnom pri kauze „obchodu s deťmi“. Prekvapuje ma len to, že tá pani je ešte stále v politike. Ale to nie je jediná osoba.

Za najsprávnejšie vyjadrenie ale považujem vyjadrenie premiéra Fica, ktorý povedal, že považuje postup kompetentých v tomto prípade za absolútne štandardný. V tomto prípade nepochybujem o tom, že premiér povedal pravdu a aj veril tomu čo povedal. Veď to, že sa na Slovensku nekoná, resp. iba na podnet strany Smer je už dávno známa vec. Smutné, ale je to pravda.

To by sme videli, čo by sa dialo, keby s kauzou prišla na verejnosť koaličná strana.

Moje oči tak momentálne upierajú zrak na jediný nástroj, ktorý s tým môže niečo urobiť. Médiá. Verím tomu, že médiá sa tejto kauzy nepustia tak ľahko a budú znepríjemňovať život osobám, ktoré sú zodpovedné za tento škandál. Ak by sa aj nepotvrdili všetky slová, ktoré doteraz zazneli v médiách od bývalých klientov, či zamestnancov, bez vetra sa ani lístok nepohne. Ak sa ale potvrdia, budem veľmi pozorne sledovať, ako štát zasiahne proti pedofilom a ľuďom, ktorí o tom vedeli a mlčali.

Teraz najčítanejšie