Denník N

Mali sme ich na priedomí, aj tak boli vzdialení

Naozaj neformálne stretnutie, také, aké majú mocní najradšej, bez pachute zodpovednosti.

Priznávam, že politické špičky EÚ naplnili stanovený program do poslednej bodky. Jedli, pili, potárali. Ich neochota, či neschopnosť, čo len pomenovať zásadné problémy s načrtnutím okamžitých východísk, ale aj tých, do blízkej, aj vzdialenejšej budúcnosti, je fatálna. Žijú a pohybujú sa vo svojom svete, svete odtrhnutom od každodennej reality svojich spoluobčanov, za umelo vytvorenou clonou, ktorá ich chráni od čoraz silnejšie znejúcich hlasov zdola, že robotu, ktorú robia, nerobia dobre. Akoby si vôbec neuvedomovali, že neriešené problémy sa budú len nabaľovať, k nim sa budú pridružovať nové, až to prerastie únosnú hranicu a najviac si to „odskáču“ bežní ľudia, nie oni. Tak ako vždy v dejinách.

Nedokážem pochopiť, aký je problém uzatvoriť vonkajšiu hranicu Schengenu, čo je nevyhnutný predpoklad na upokojenie a zvládnutie situácie, pokiaľ ide o pútnikov. Pre núdznych už mal byť dávno pripravený a fungujúci režim ich prijímania, bez nezmyselných kvót, v možnostiach jednotlivých členských krajín.

Prijímať vlastné pravidlá a zároveň nemať žiadne škrupule ich porušovať, nie je ani demokratické, vonkoncom nie liberálne, ale výsostne socialistické. Nie je kríza EÚ, len súčasní politickí predstavitelia dokráčali svojich osobnostných maxím. Už sa len strácajú v seba obletovaní. Preto sa v EÚ výborne, ako kapry v rybníku, cítia aj naši politici. Môžu rôzne tárať na všetky strany, vidieť sa v autoritatívnom spôsobe vládnutia, ale aj sa nechať bozkávať, včera Junckerom. Na margo V4, mali by sa prestať stavať do pózy spravodlivých, nenáleží im to. Minimálne Orbán s Ficom, čoby zakuklený predvoj ruského „cára“. Vnímať Rusko viac ako obchodného partnera je veľmi nebezpečné, pokiaľ tam budú vládnuť Putinovi podobné persóny. A že budú ešte dlhé roky, nie je žiadna pochybnosť. Úroveň národa nepustí. Týka sa to aj nás, ešteže nás je málo a sme členmi NATO a EÚ.

K ekonomicky nezodpovedne sa správajúcim krajinám je nevyhnutné pristúpiť ako k bežným ľuďom, keď si neplnia svoje záväzky. Systém je aktívny vo všetkých členských krajinách. Nezmyselné ústupky, nič neriešia, len zväčšujú prepad, s postupným, čoraz negatívnejším vplyvom na celý trh spoločenstva, nielen jeho stabilitu, rast, ale aj konkurencie schopnosť.

Nepriama podpora korupcie zo strany EÚ je zjavná, až priehľadná. Mechanizmy kontroly využívania poskytnutých dotácií, sú natoľko benevolentné, že sa oplatí ich porušovanie. Tu mám na mysli našu krajinku.

Myslím si, že je čas precizovať predovšetkým základný fundament spoločnej Európy, a tým je voľný trh, a voľný pohyb jeho obyvateľov a kapitálu. Pri takto vnímanom spolunažívaní, sa časom dosiahne miera vnútornej dôvery natoľko, že prijatie spoločnej meny vo všetkých jej členských krajinách bude vecou prestíže, nie súčasných obáv z ďalšieho vývoja. Treba však upustiť od zbytočných, nezmyselných nariadení a jalových doporučení. Aj politik môže byť prínosom a tvorivým človekom, keď chce a nie je zo seba „posratý“. Už len tým, že bude dodržiavať prijaté pravidlá hry.

 

Teraz najčítanejšie