Denník N

Nočníková kniha na cvičenie detskej pozornosti

Doteraz mám tento druh kníh mimoriadne rada a v nestrážených chvíľach si nimi sama listujem a hľadám a objavujem. Maľovanky pre dospelých ma neberú, ale toto môžem vždy. Strany plné chaosu, grimás a prapodivných aktivít vedia aj dospelého človeka udržať v sústredení niekoľko minút. U detí dokážu túto skvelú zručnosť postupne vybudovať.

Potrebujete, aby si dieťa na chvíľu sadlo a sedelo. Ak je vo veku okolo dvoch rokov, ideálnym miestom na chvíľkové sedenie je nočník, na ktorý si nie všetci sadajú ochotne. Lenže v dvoch rokoch už nemajú veľmi na výber. Ak nie na nočník, tak na normálny záchod sa už musia učiť chodiť, lebo plienky sú síce pohodlná, ale dosť finančne vyčerpávajúca investícia a dieťa je už, nakoniec, aj dosť zrelé na to, aby porozumelo, ako to v tomto smere chodí. Takže sa vráťme späť k pôvodnému zámeru – cieľom je udržať dieťa na mieste aspoň chvíľu, kým nespraví, čo treba. U kamošov na toto fungovala finta fň: nočníková kniha. To jest taká kniha, pri ktorej je vysoká šanca, že dieťa, ktoré ešte nevie čítať, v nej bude ochotné nielen listovať, ale s ňou aj pracovať (a zatiaľ spraví to, čo sme naznačili v úvode článku).

Paľko a Paťko s podtitulom Veľká oslava u tučniakov je kniha väčšieho formátu (mierne vyššia a širšia ako A4), s tuctom dvojstránok, na ktorých sa odvíja veľmi jednoduchý príbeh. Babička tučniačka oslavuje 90-te narodeniny, prišlo celé príbuzenstvo (desiatky a desiatky tučniakov), ktoré sa rozliezlo po celom dome a dvore a babička v tom zmätku úpenlivo hľadá svoj dúhový narodeninový kostým. Pomáha jej vnuk Paľko, jeho nový kamoš Paťko – krokodíl a popletená teta Esmeralda. Prítomný je ešte strýko Karol, ktorý, namiesto pomoci, žije v inej realite, v ktorej je lovcom levov na safari a tiež malý Paľkov upratovací vynález Čistilko, ktorý má podobu lienky so zmetákom namiesto úst. Títo hrdinovia sú prítomní na takmer každom obrázku a treba ich vždy všetkých nájsť, no nie sú jediní, ktorí vykazujú mierne absurdné a surreálne črty, vďaka čomu sa pri knihe zabavia aj rodičia. Ilustrácie sa len tak hemžia tučniakmi, ktorí v obývačke pasú ovce na telefónnej búdke, vnútri ktorej je sprcha alebo sypú odpad do prapodivného drviča, ktorý je napojený na bublinkovú kúpeľ v drevenej kadi, veľkej akurát pre jedného tučniaka dávajúceho si kávu.

Patko a Palko 2

Táto kniha nie je určená len pre najmenších. Chytí aj tých, ktorí už čítať vedia a potrebujete s nimi nenápadne pracovať na ich schopnostiach lepšie sa sústrediť. Na každej strane je v pár riadkoch opísané, kde sa práve nachádzame a ktorú časť kostýmu babička hľadá, takže to nie je len bohapusté blúdenie po obrázkoch. Isteže, starší ponachádzajú všetko skôr a piaty raz už budú presne vedieť, kto z hlavných postáv sa kde nachádza. Vtedy príde na rad rodičovská fantázia. Buď sa vymyslí nový príbeh alebo sa zadajú úlohy typu „nájdi najsrandovnejšieho tučniaka“ alebo sa hľadá spoločne na striedačku na každej stránke po päť tučniakov a podobne. Takto budú robiť Paľko a Paťko deťom spoločnosť aj niekoľko týždňov. A aj potom je dosť možné, že v knihe nájdete nové a nové prekvapenia.

Patko a Palko 3

Autori knihy, bratia Christian a Fabian Jeremiesovci, sú dvojčatá s rovnakými záujmami. Obaja vyštudovali tie isté školy a odvtedy pracujú ako ilustrátori vždy na tej istej knihe, ktorá je ich spoločným dielom. Rovnako aj Paľko a Paťko nemá jedného, ale dvoch autorov, ktorí ju poslali aj kráľovnej Alžbete II. pri príležitosti jej 90. narodenín. Z Buckinghamského paláca im dokonca aj prišla odpoveď, v ktorej stálo, že kráľovná bola dojatá ich vľúdnosťou a dobrotou a že im ďakuje aj za ich podporu v jej dlhom vládnutí. Podobne vďačne sa možno budú cítiť rodičia detí, ktoré Fabianova a Christianova 90 ročná babička tučniačka naučí nasmerovať svoju pozornosť na pár minút na jednu aktivitu.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Fragment. Foto: autorka

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie