Denník N

Zbytočné rokovanie s ministrom Plavčanom. Nevzdáme sa.

Fotka z aprílového rokovania s ministrom školstva, po ktorom zostali nesplnené sľuby.
Fotka z aprílového rokovania s ministrom školstva, po ktorom zostali nesplnené sľuby.

Viac ako pred mesiacom som napísal kritický blog na adresu ministra Plavčana. Opäť však prišli len nesplnené sľuby a 30 000 stredoškolákov čaká už skoro 11 mesiacov na riešenie ich základných problémov. Koľko stredoškolákov musí prestať chodiť do školy, aby sa splnili ich požiadavky?

Ako mladý aktívny človek sa snažím hľadať vhodné cesty, trpezlivo a systematicky. Cítime s mojím tímom v Aliancii stredoškolákov veľkú zodpovednosť za našich spolužiakov z celého Slovenska. Som presvedčený, že mi neprináleží vzdať sa a skloniť hlavu, len preto,  že to je na Slovensku zvykom. Práve naopak, musíme za svoje ciele bojovať.

Nie s veľkými očakávaniami , som písal blog , v ktorom som ministrovi pripomenul nesplnené sľuby.  Prešlo pár dní, článku na blogu sa chopili médiá  a minister začal hasiť situáciu.  Uskutočnilo sa neformálne rokovanie, z ktorého vyšiel morálny záväzok ministra Plavčana.  Dohodli sme sa na spoločnom podpise memoranda , v ktorom sa ministerstvo zaviaže presadiť dve požiadavky stredoškolákov, ktoré sú výlučne v jeho kompetencii.

8. septembra som navštívil Národnú radu SR, pretože poslanci SaS a OĽaNO-NOVA splnili svoj prísľub, ktorí dali stredoškolákom. Predložili návrh na odpolitizovanie voľby riaditeľov škôl, ktorý bol súčasťou našej petície. V ten istý deň bola i hodina otázok a zúčastnil sa jej aj minister Plavčan.

Po 24 dňoch sa nám minister ozval a 26. septembra prebehlo spoločné rokovanie.

Asi sa nikdy nedokážem odosobniť od toho, čo robím viac ako 10 rokov. Posledné rokovanie s ministrom vo mne opäť utvrdilo nedôveru v správu nášho štátu. Že nestačí už pre potrebné zmeny 30 000 žiakov, ale že rozhodujú záujmy strán a úradníkov. Úradníkov, ktorí robia v školstve desiatky rokov a teraz mu chcú ponúknuť „reformu“. Komické.

Aliancia stredoškolákov od svojho vzniku vo februári 2015 sa snaží zastupovať a hájiť záujmy žiakov stredných škôl vo vzťahu k zodpovedným v našej krajine. Dnes naša aktívna skoro dvojročná snaha, petícia s 30 000 podpismi, desiatky rokovaní, diskusií a pracovných stretnutí – vyšla navnivoč. Dostali sme pozvanie do pracovnej skupiny pre Národný program výchovy a vzdelávania, ktorý je už napísaný, čím naša spolupráca môže byť len typu – pripíšeme alebo nepripíšeme. Naše dohodnuté memorandum zrazu dohodnuté nebolo a štátni úradníci nám ho zhodili zo stola. Podľa vlastných slov ministra Plavčana sa máme prebiť. A my Štefánikovsky odpovedáme:  My sa prebijeme, lebo my sa prebiť chceme.

 

Kladieme však otázky..

Aký odkaz dávajú kompetentní a zodpovední ľudia v našej krajine mladým ľuďom?

Ako máme dôverovať vo správu našej krajiny?

Kedy pochopia, že my nie sme deti?

 

Niekto tu hovorí o radikalizácií mladých ľudí. Úprimne, čo iné im ostáva? Politici na najvyšších štátnych postoch ukazujú, ako ich nezaujímajú názory žiakov a ako ignorujú potrebu reformy vzdelávania.  Nechceme ohromné veci. Chceme, aby prostredie v ktorom študujeme bolo lepšie. Chceme, aby naši učitelia boli šťastní a aby naši rodičia, boli na nás hrdí. Položme si otázku , dá sa to dnes?

My nie sme politici. My sme mladí ľudia, ktorí chcú v tejto krajine doštudovať, pracovať a žiť.   Aby mladí ľudia ostávali na Slovensku a nemuseli utekať do zahraničia.

 My tu chceme zostať!

 

Teraz najčítanejšie

Braňo Gigac

Mám 23 rokov a som najmladším poslancom mesta Prievidza. Vediem občiansku iniciatívu Lepšia Prievidza a prievidzskú demokratickú opozíciu v zastupiteľstve. Venujem sa školstvu, problémom samospráv a boju za transparentné procesy.