Denník N

Občan Chodorkovskij: príbeh jedného oligarchu

Dokumentárny film Občan Chodorkovskij ukazuje vzostup najbohatšieho muža Ruska 90-tych rokov a jeho následný pád po nástupe Vladimíra Putina k moci. Na osude  Chodorkovského môže divák zároveň vidieť aj postupný prerod a vývin ruskej politiky po tom, ako sa Vladimír Putin stal v roku 2001 prvýkrát prezidentom.

Príbeh Michajla Chodorkovského je totiž podobný príbehu celej krajiny. A ten je v dnešnej dobe a osobite pre krajiny Strednej Európy zvlášť dôležitý. Pozrieť si ho môžete už čoskoro na festivale Jeden svet.

Od politiky ruky preč

Počas divokých 90-tych rokov a zúrivého privatizovania dovtedy štátnych majetkov prišlo veľa Rusov šikovne či podvodne k nesmiernemu bohatstvu. Tí najvplyvnejší kontrolovali strategické podniky. Chodorkovského ropná firma Yukos sa stala najúspešnejšou v postsovietskom Rusku a jej vlastník nesmierne zbohatol. Nový prezident dal krátko po nástupe do úradu ruským oligarchom jasne najavo, ako si predstavuje ich vzájomný vzťah. V krátkosti: môžete zarábať, ale budete poslúchať. Tým, ktorí pristúpili na tento návrh, nastali zlaté časy. Z Ruska sa postupne stal mafiánsky štát, kde je vláda prepojená s oligarchami a organizovaným zločinom.

Oponenti nového režimu to však nemali ľahké a mnohí z nich prišli pre svoj kritický postoj o život. Medzi najznámejšie prípady patrí napríklad právnik Sergej Magnitsky, ktorý sa vyjadril proti obrovskej korupcii v krajine a zomrel vo väzení; zavraždená novinárka Anna Politkovská, opozičný politik Boris Nemcov, ktorý kritizoval ruskú intervenciu na Ukrajine, či bývalý tajný agent Alexander Litvinenko, ktorého niekto otrávil rádioaktívnou látkou v centre Londýna a indície siahajú až do najvyšších kruhov ruskej politiky. Všetci spomenutí boli predstaviteľmi občianskeho sektoru, politickej opozície alebo žurnalisti.

Tí z oligarchov, ktorí s Putinovými novými podmienkami nesúhlasili, prišli postupom času o majetok. Tu prichádza na scénu Chodorkovskij. V čase, keď sa Putin snažil dostať zbohatlíkov pod kontrolu, Chodorkovskij založil iniciatívu Open Russia na podporu nezávislej žurnalistiky a občianskej spoločnosti. No už dva roky po Putinovom nástupe k moci ho odsúdili za údajné neplatenie daní  a poslali do väzenia na Sibíri. Jeho firma Yukos postupne prešla pod štátnu kontrolu.

Do duše ruského národa

Dokumentárny film Občan Chodorkovskij švajčiarskeho režiséra Erica Bergkrauta poskytuje nielen krátky náhľad do histórie toho, ako sa formovalo dnešné putinovské Rusko. Ukazuje aj to, ako sa nádeje o zblížení sa Ruska so Západom postupne pretvorili na dnešnú neistotu a nervózne vyčkávanie ďalšieho kroku.

1987e25afabcd5dc464c70c6a2a6cb2c0d234ff1-1

Po protestoch v Moskve v zime 2012, keď sa Putin z postu premiéra vrátil do prezidentského kresla, vláda postupne potlačila svoju opozíciu aj občiansky sektor. Nasledovala anexia Krymu,a vojna na Ukrajine, ekonomické sankcie západných krajín. Ceny ropy, od ktorej je ruská ekonomika závislá, výrazne klesli. V Rusku všetci buď spia, alebo siahajú po sekere, pripomenie vo filme ruské príslovie Chodorkovského mama a zamýšľa sa, čo sa stane, ak ceny náhle klesnú a ľud by hladoval.

Predovšetkým v dnešnej dobe a hlavne pre krajiny strednej Európy je dôležité poznať a pochopiť charakter súčasného ruského režimu. Občan Chodorkovskij na festivale Jeden svet je výborným začiatkom.

Autorka: Daniela Kellerová

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.