Denník N

Veriaci o zákaze interrupcií

pre stromy nevidia les

V Poľsku sa pred pár dnami rozvinulo červené súkno a politický toreadori predvádzajú svoje umenie.  Arénou je ulica, toreadorami vládny poslanci a červeným súknom návrh novely zákona o interrupciách.  Toto veľmi nevydarené predstavenie vyvoláva po uliciach už aj európskych miest vášne, polemiku a odpor podobne ako tradičná korida v Španielsku.

Zatiaľ čo si nad vyhláseniami niektorých polobláznov (ktorý zdá sa majú stále väčší priestor v médiach!) spokojne uchlipkávam z rannej kávy (ranný rituál musí byť), rozmýšľam nad niečím iným. Áno, dalo by sa ešte dlho a záludne písať o tejto neveselej téme. Dá sa zachádzať do extrémnych krajností vyvolávajúcich emócie, rozpisovať detailne rôzne pohľady lekárov, duchovných a rodičov a pitvať sa a pitvať vo všetkých možných aj nemožných diskusiách ale je to nepodstatné!

Ochrana života – nepodstatná ?

Nie, ochrana života samozrejme podstatná je, neopodstatnená sa mi zdá forma boja, za jeho ochranu. Neklamme si! Neexistuje taký netvor ktorý by šíril akú si zvrátenú ideológiu interrupcií a tešil by sa z každej narastajúcej krivky počtu vykonaných zákrokov. Nikto umelé prerušenie tehotenstva nepovažuje za šťastnú vec a už vôbec nie za bežný štandardný lekársky zákrok. Nikto sa z toho neteší a tomuto rozhodnutiu predchádzajú mnohé preplakané dni a bezsenné noci. Dôvodom že niekto podstúpi tento závažný zákrok, nie je že by sa z toho tešil alebo ho podstúpi len preto že je legálny. Dôvody sú iné a nimi sa nikto, ani politici ani verejnosť nezaoberá. 

  • Mladý pár sa dozvie že čakajú potomka. Na základe predbežných testov je vysoká pravdepodobnosť že dieťa bude od narodenia ťažko zdravotne postihnuté čo samozrejme bude mať ďalekosiahle následky na mladomanželov, okrem iných najmä ekonomický. Žena na materskej o 200 eurách odkázaná na chodenia po úradoch a zháňania najrôznejších vymyslených pečiatok potupne prosiaca o daľších pár desiatok eur naviac za starostlivosť. Manžel ktorého príjem dovtedy stačil na celkom slušní život, cítiac sa byť niekde v strednej triede, rýchlo zistí že jeho plat dokopy s manželkiným nestačí ani na bežné výdavky a nové potreby pre špeciálne dieťa. Mladý pár sa ocitne na hranici chudoby.
  • Manželka dlhodobo týraná vlastným manželom, po vynútených nechránených „manželských povinnostiach“ otehotnie. Muž kričí na ženu že si nepraje žiadneho fagana a ktovie či je vôbec jeho. Manžel-tyran  núti manželku k potratu.
  • Študentka bakalárskeho ročníka Vysokej školy po dlhšom randení zistí že napriek používaniu antikoncepcie otehotnela. Po zverení sa partnerovi zistí že ten sa na rodičovstvo necíti a cez leto plánuje brigádovať v Amerike, že je to len jej rozhodnutie a že má ajtak myslieť na to ako chce doštudovať. Plače, rozmýšľa kto jej pomôže. Rodičia si ledva splácajú svoje pôžičky a ona z 200 eur dieťa neuživí.

Tých príbehov je veľa, nie sú to samozrejme len tieto prípady kde sú ženy najviac nútené rozmýšľať nad interrupciou. Podstata je ale taká, že zatiaľ čo politici a kresťanský aktivisti rozmýšľajú o znížení počtu interrupcií ako o matematickej rovnici, kde stačí odstrániť z rovnice jedno znamienko, podstata je niekde úplne inde. Je to akoby ste mali zlomenú ruku a prišli by ste s hroznou bolesťou za doktorom aby vám pomohol, no miesto toho aby vám ošetril ruku vám dal tabletky na utlmenie bolesti. Tým že by vás dlhodobo dopoval liekmi proti bolesti by vám zlomenú ruku, vašu reálnu diagnózu nevyliečil. Všeobecne platí že riešenie dôsledkov (hoci politici zaručene vždy riešia len tie) nevyrieši príčinu problémov. Tie problémy sa potom dostavujú stále, rovnako ako v prípade neliečenej ruky.

Preto prosím, nebudme ako tí, ktorý v známom prísloví, pre stromy nevidia les.

Ak nám ako spoločnosti naozaj záleží na tradičných rodinách a nenarodených deťoch. Neprotestujme proti ! ale za! Núťme politikov aby robili zákony nie proti ! ale za ! lepšie podmienky pre mladé rodiny. Pre lepšie uplatnenie práva v týraných rodinách. Nie som kompetentný a do týchto vecí hlbšie nevidím ale núťme hľadať politikov spôsoby ako napríklad zvýšiť materskú aspoň na úroveň minimálnej mzdy, zrušenie nadbytočnej byrokracie pri vybavovaní príspevkov pre rodičov s postihnutým dieťaťom…

Ak bude mať štát všetky podobné detaily doriešené, potom môže spoločnosť začať súdiť tých ktorý mohli na svet bezproblémovo priniesť dieťa, no len povedzme z vlastnej pohodlnosti a neskromnosti radšej volili neživot.

 

 

 

Teraz najčítanejšie