Denník N

To sa nám vyvaľujú oči, keď vládne Smer!

Máte pred sebou napínavý príbeh s nečakaným rozuzlením.

Predstavte si, že podnikáte a máte malú fabriku. Zamestnávate ľudí a, ako to už v živote chodí, z času na čas niekto neplánovane vypadne. Napríklad pre chorobu. A predstavte si, že ho nedokážete vykryť vlastnými zamestnancami. Jeden nemôže, u ďalšieho by ste prešvihli počet povolených nadčasov a u ďalšieho by ste nedodržali povinnú minimálnu prestávku. Máte však v zozname niekoľkých potenciálnych záujemcov a s jedným z nich sa vám podarilo dohodnúť, že na druhý deň o šiestej ráno nastúpi. Nie je to však váš zamestnanec, len uchádzač, na ktorého ste si v minulosti počas výberového konania nechali kontakt pre prípad, že sa v budúcnosti preňho práca nájde. Tento človek príde ráno o šiestej do práce a dohodnete si s ním zamestnanecký pomer.

Vašej účtovníčke začína pracovná doba o ôsmej. Po príchode do práce spracuje potrebné formality pre prihlásenie nového zamestnanca a okolo deviatej ho prihlasuje na všetky potrebné inštitúcie. Samozrejme aj do Sociálnej poisťovne. Od prvého dňa zaňho riadne platíte všetky odvody a plníte všetky zákonné povinnosti.

O niekoľko mesiacov vám príde do firmy kontrola z Inšpektorátu práce. Tí zistia, že jeden váš nový zamestnanec nastúpil na rannú zmenu ráno o šiestej, no prihlásili ste ho do Sociálnej poisťovne až o deviatej hodine a siedmej minúte. Otvárate oči, pretože za tento strašný prehrešok dostávate pokutu vo výške 2 tisíc eur. Aj inšpektorke je to nepríjemné, no to je najnižšia suma, akú vám podľa zákona musí udeliť. Druhýkrát vyvalíte oči, keď zistíte, že to nebolo všetko. Týmto ste sa dostali do zoznamu nelegálnych zamestnávateľov, čo vás ihneď diskvalifikovalo z možnosti uchádzať sa o verejné zákazky alebo o rôzne finančné príspevky od štátu. Niežeby ste mali niekedy pocit, že by ich obyčajný slušný podnikateľ smrteľník mohol získať. No aspoň teoretická šanca tu bola.

O niekoľko mesiacov chcete opäť prihlásiť nového zamestnanca, no Sociálnej poisťovni preukazne nefunguje systém. Prihlásite ho teda ihneď po jeho sfunkčnení, samozrejme s dátumom riadneho reálneho nástupu. No opäť neskoro. Scénka s kontrolou sa opakuje, no pokuta je 5 tisíc.

Ak máte pocit, že toto je vymyslený príbeh s cieľom odradiť niekoho od podnikania, tak sa mýlite. Je to reálny príbeh znechuteného podnikateľa, ktorý uvažuje o zatvorení fabriky, v ktorej dnes zamestnáva 70 ľudí. Chápe, že vláde Roberta Fica nikdy na podnikateľoch nezáležalo. (Okrem tých svojich, ale tí  nie sú odkázaní na normálne podnikanie.) No jednému nerozumie. A síce, z čoho chce vláda bašternákovcov a iných ctihodných papalášov žiť, keď tých, ktorí im na to zarábajú, cieľavedome likviduje? Z čoho chcú donekonečna kradnúť a za čo chcú donekonečna financovať vlaky zadarmo? Prečo ho nenechajú v pokoji im na to zarábať.

Mňa tento príbeh nenechal chladnou. Podali sme s kolegami Jozefom Mihálom a Eugenom Jurzycom návrh na zmenu, podľa ktorej by za nelegálneho zamestnávateľa bol považovaný len taký zamestnávateľ, ktorý svojho zamestnanca neprihlásil vôbec, alebo by ho neprihlásil odo dňa jeho nástupu do práce. Také celkom jednoduché, ale užitočné zlepšenie podnikateľského prostredia.

Už sa „teším“, ako to koaliční odborníci v parlamente zhodia zo stola.

Teraz najčítanejšie

Jana Kiššová

V súčasnosti pracujem v komerčnej sfére ako výkonná manažérka a vo voľnom čase sa venujem obchodovaniu na burze. V minulosti som pôsobila ako poradkyňa ministra hospodárstva, poslankyňa Národnej rady SR a zároveň predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. V strane Sloboda a Solidarita som zastávala pozíciu podpredsedníčky. V septembrových voľbách kandidujem za stranu SaS. Venujem sa hlavne podnikateľskému prostrediu a jeho zjednodušovaniu. Mojím cieľom je odbúrať z neho nezmyselné povinnosti a šikanu, finančnú záťaž, byrokraciu a škodlivé bariéry. Poukazujem na potrebu rovnakého metra pre štát a podnikateľov a potrebu podporovať strednú vrstvu. Slobodu považujem za jednu z najvyšších hodnôt. Rovnako ekonomickú aj osobnú. Som presvedčená, že sú to nevyhnutné podmienky na to, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť. O tomto všetkom píšem. Verím, že aj moje príspevky si tu nájdu svojich čitateľov :-).