Denník N

Hudobné novinky: Warpaint, Mykki Blanco, Bon Iver

Warpaint tvoria psychedelický pop, Blanco hrá ženu aj muža súčastne, Bon Iver klíčia z depresií.

Warpaint

Foto: Pitchfork.com
Foto: Pitchfork.com

Heads up

4.0 / 5.0

Kalifornská indie rocková kapela Warpaint sa na svojom najnovšom albume posúva k psychedelickému popu a experimentuje so žánrovým prelínaním. Tento pokus však nevychádza zrovna najlepšie.

Albumu dominuje slabá „New song“, ktorej text vznikol „na kolene“ počas koncertu (a aj tak znie) a minimalistická „By your side“. Našťastie sa takéto experimentovanie nachádza len na troch piesňach albumu, zvyšné sa koncentrujú okolo indie rocku, žánru, ktorým Warpaint vynikajú. Medzi rytmicky najsilnejšie patria najmä piesne „Whiteout“, „Above control“ a „Heads up“.

No sú to práve texty, ktoré oslabujú silu bítov Warpaint. Neprinášajú totiž nič nové, poslucháča zanechávajú neobyčajne chladným. Zaujímavejšie náznaky nachádzame až v príjemnej gitarovke „Todays dear“: „Why would you give up right now / When you can stay and fight?“ „Prečo by si sa vzdával teraz / Keď tu môžeš zostať a bojovať?“ Napriek tomu je sila Warpaint neoblomná a medzi inšpirácie k najnovšej nahrávke zaraďujú slávne mená ako Erykah Badu a Daft Punk. K tým sa dúfajme, časom priblížia.

Mykki Blanco

Foto: Pitchfork.com
Foto: Pitchfork.com

Mykki

4.5 / 5.0

Mykki Blanco je kalifornský raper, básnik a aktivista, ktorý na svojom prvom albume Mykki zaujímavo prepája rap s experimentálnymi prvkami. Toto experimentovanie privádza u dokonalosti v piesni „High school Never Ends“, kde kombinuje hip-hopové prvky so sláčikmi. Témy jeho albumu sú vážne, no málo zrozumiteľné.

Mykki je veľmi subjektívnym rozprávačom. Hovorí o potrebe lásky, vlastnej osamelosti a konzumnej spoločnosti. Album je plný bolesti a hnevu, niekedy sa Blanco ponára až do zúfalstva, v piesni spieva: „The Plug Won’t“: „I’m so mystified / Why do I need love? / Why do we need love?“ „Som zmätený / Prečo potrebujeme lásku? / Prečo potrebujem lásku?“

Jeho životný príbeh totiž nie je jednoduchý. Blanco bol v detstve zneužívaný, v puberte ušiel z domu. Prešiel si ťažkým obdobím, ktorého výsledkom bola stigmatizujúca diagnóza AIDS. Tú pred verejnosťou dlho ukrýval, no nakoniec sa rozhodol svojich fanúšikov o zdravotnom stave informovať. Reakcia bola prekvapivo príjemná a raper sa tak stal jediným interpretom, ktorý sa k diagnóze verejne priznáva. Zároveň podporuje LGBT hnutie, pričom niekedy vystupuje ako muž, inokedy ako žena. Hovorí, že nechce, aby mu diagnóza zamedzila v tvorbe. A to je naozaj chvályhodný prístup.

Bon Iver

Foto: Pitchfork.com
Foto: Pitchfork.com

22, A million

4.5 / 5.0

Americká kapela Bon Iver bola založená Justinom Vernonom a od prvého albumu uchvátila poslucháčov aj kritikov. Spájala totiž folk s indie rockom a istou dávkou intimity. Osobitú kvalitu Bon Iver obhájili aj v nasledujúcich nahrávkach. No ich najnovší album 22, A million je v niečom iný. Vznikol totiž v stave depresie, ktorou sa Vernon pretĺkal rok a pol, pričom chodil po rôznych hoteloch a pokúšal sa prežiť úzkostné stavy, ktoré ho sprevádzali.

Jedného dňa začal písať a v hotelovej izbe nahral prvú pieseň, zárodok nového albumu. 22, A million je bohatý na používanie syntetizátorov a saxofónu či rôznych iných prvkov indietronicy, do ktorej sa Vernon ponára. Každá pieseň srší rôznymi interpretáciami a bizarnými symbolmi. Najzaujímavejšie sú samotné názvy piesní. No album 22, A million je kvalitný aj po vizuálnej stránke. Vernon na ňom spolupracoval s Ericom Timothym, ktorý vytvoril aj experimentálne videá ku všetkým piesňam albumu.

Spolu so zmenou albumu sa mení i samotný Vernon. Hovorí, že po prekonaní depresie a potrebnej tvorivej pauze sa bude objavovať na verejnosti menej. Túži síce koncertovať, ale uprednostňuje pouličné vystúpenia pred veľkými sálami. Jednoducho, nechce sa stať ďalšou populárnou ikonou či tvárou svetových značiek. Ako hovorí v najlepšom tracku albumu „33 „GOD““: „We had what we wanted: your eyes / (When we leave this room it’s gone)“ „Mali sme, čo sme chceli, vaše oči / Keď odídeme z miestnosti, všetko je rázom preč“.

Foto: Flickr.com

Teraz najčítanejšie