Denník N

Nevolajte ma Vychodoeurópan!

‘Východná Európa‘ už nie je len hanlivým výrazom označujúcim zaostalú časť sveta. Dajme ‘východnej Európe’ lesk. Až sa nás niekto bude pýtať nabudúce, povedzme: ‘Som z Východnej Európy a som na to hrdý’.

Co-author: Gabriela Bereghazyova

babuska

Poznáme to všetci. Poviete cudzincovi, že pochádzate zo Slovenska a veľká väčšina má na tvári prekvapený výraz. Najviac nás to zraní, keď je dotyčný zo ‘západu‘. Ťažko uniknúť tomu, že sme následne zaradení do veľkej uniformnej kategórie ‘Vychodoeurópan’, ktorá zahŕňa všetkých od Čechov po Rusov. Tejto nálepke sa snažíme úpenlivo vyhnúť.

Čo sa skrýva pod názvom ‘východná Európa‘?

coldwar

Toto označenie nám prischlo počas Studenej vojny a jej propagandy. Pádom Železnej opony sa tento termín ironicky posilnil, keď sme spoza kedysi nepreniknuteľných hraníc začali spoznávať svet tam vonku a svet začal spoznávať nás. To, čím sa odlišujeme, bolo zrazu veľmi reálne a hmatateľné. Súčasná geopolitická situácia pojem ‘východná Európa’ ešte utužuje.

evoVýchodná Európa v nás vyvoláva vlnu nepríjemných pocitov. Neznalosť miestnych pomerov u cudzincov pridáva k frustrácii. Nie, už necestujeme na koňoch a máme naozajstné cesty. Áno, vynález elektriny a dokonca aj smartfóny k nám už dorazili. Za touto úsmevnejšou stránkou veci sa skrývajú oveľa hlbšie konotácie. Lacná pracovná sila, zlá povesť Poliakov, agresivita Rusov, korupcia, nízke zárobky a nižšia kvalita života v niektorých smeroch v porovnaní so západom. Nie je teda prekvapením, že nás tento pojem uráža.

esetAvšak každá minca má dve strany.  Poďme sa preto pozrieť na pozitívne odtienky ‘východnej Európy’. Disciplinovaná a vzdelaná pracovná sila, húževnatosť, kreativita, šikovnosť, inovácia, úspechy nášho IT- sektora a technológií vôbec, atraktivita slovenského prostredia pre zahraničných investorov, nádherná krajina, čistá slovanská duša, úspešní športovci, postup slovenského kandidáta až do záverečného kola voľby novej hlavy OSN. Nesmieme zabudnúť ani na povestnú a neustále opakovanú a oceňovanú krásu našich žien. Naviac, ‘východná Európa’ je užitočný výraz, keďže zachytáva našu geografickú polohu a históriu.

 Čo s označením ‘Vychodoeurópan’? Zahodiť či ponechať?

rootsRealisticky, termín ‘východná Európa‘ je tak hlboko zakorenený v mysliach západniarov, že jej odňatie by bolo úlohou herkulovských rozmerov. ‘Východná Európa’ je pre nich akýmsi ukotvením videnia sveta bývalého Východného bloku. V dnešnom komplikovanom svete slúži ako užitočná skratka . Poskytuje akési pohodlie. Preto sa jej na západe budú len ťažko vzdávať. Slovensko sa samozrejme môže pokúsiť, a aj sa pokúša, o strhnutie tejto etikety. Veľmi sa nám to ale nedarí. Sme malá krajina s vplyvom, ktorý nie je dostatočne silný na vytrhnutie konceptu ‘východná Európa’ aj s koreňmi.

antro Ponúka sa nám však oveľa ľahšia a schodnejšia cesta. Namiesto urputného vzdorovania môžme naplniť výraz ‘Východná Európa’ novým významom. Prečo sa nepohrať s označením Vychodoeurópan? Samotní západniari nás začínajú vidieť inak. Nový film Anthropoid je toho príkladom. Oslavuje nás Slovákov ako hrdinov. ‘Východná Európa‘ už nie je len hanlivým výrazom označujúcim zaostalú časť sveta. Je najvyšší čas, aby sme si tento termín privinuli aj my a naliali doňho nový život. Takto sa môžme efektívne prezentovať v zahraničí s použitím výrazu, ktorý cudzinci už poznajú. Načo znova vynachádzať koleso, keď tomu starému známemu stačí dať nový náter? Dajme ‘východnej Európe’ lesk. Až sa  nás niekto bude pýtať nabudúce, povedzme: ‘Som z Východnej Európy a som na to hrdý’.

oly

Teraz najčítanejšie

Zuzana Palovic

Mojou vášňou je objavovať. Nadväzovať kontakt s novými kultúrami a ľuďmi si užívam najviac na svete. Naša planéta je malá a ja milujem keď mi to život pripomenie. Rodená Bratislavčanka, vyrastala som v Kanade, no Slovensko je pre mňa spojené s domovom. Som dieťa emigrantov, strávila som väčšinu života znovunapájaním sa na moju rodnú zem. Som srdcom cestovateľka a venujem sa akademickému výskumu ľudskej migrácie. Mojím objektom záujmu je ľudská transformácia a kolektívna premena. Tento blog je venovaný tým, ktorí odišli, podstúpili premenu a vrátili sa, aby zdieľali svoje príbehy so Slovenskom.