Denník N

Podporujem, ale nezapájam sa!

Určite bude každý rád súhlasiť s naším blogom „Za 500 € jednou nohou v base“, alebo „Bazálny investičný kruh“, či s našou snahou búrať zaužívané mýtypredsudky. Aj s desiatkami ďalších blogov, ktoré sme napísali.

Plne súhlasiť však nestačí.

Určite každý rád lajkne a bude šíriť medzi kolegami niektorý z celého arzenálu našich poučných obrázkov.

Lajkovať a zdieľať však nestačí.

Všetci snívame po kabinetoch a zborovniach, hovoriac si: „Kedysi boli farár, starosta a učiteľ
v spoločnosti vysoko váženými osobami. Kedysi učiteľ niečo znamenal…“

Snívať a spomínať však nestačí.

Radi súhlasíme, vyslovujeme podporu. Sme spokojní, ak to niekto vybojuje za nás. Zatlieskame a držíme mu palce.

Lenže to nestačí!

Keby do toho išli všetci, lebo pokiaľ nepôjde cca 80 %, je to bezpredmetné a východné Slovensko nepôjde… Keby sa už konečne všetci spojili – OZ PŠaV, ISU aj NŠO… Keby s tým súhlasila naša pani riaditeľka… Keby to bol naozaj ostrý neobmedzený štrajk… Keby som v ten deň nemal prvé dve hodiny voľné… Keby to bolo cez maturity či monitor… Keby ma to nestálo ani jedno euro… Keby už štrajkovala aj iná škola… Keby som na škole nebola nová… Keby do toho išli aj mladí… Keby sa tým dalo niečo dosiahnuť, veď už bolo toľko protestov… Keby sme na škole neboli len dve… Keby nehrozilo, že nám zriaďovateľ siahne na peniaze… Keby išli všetci z našej školy, tak sa pridám… Keby to nebolo tak, že ja štrajkujem a kolegovia sa len tešia, že môžu za mňa suplovať… Keby do toho išli aj odbory… Keby sme si boli istí, že to nie je nezákonné… Keby sa tým hneď niečo zmenilo… Keby s tým súhlasili rodičia… Keby do toho išli aj tie dve kolegyne, čo sa do ničoho nezapájajú… Keby to za mňa rozhodol niekto iný… Keby v 2012-tom odbory po troch dňoch neukončili štrajk…, vtedy som si povedala, že už nikdy viac! Keby bolo viac zapojených škôl, tak by to malo zmysel… Kebyže sa pridám, čo z toho budem mať?

V skratke:  „Keby som nemusel / nemusela urobiť nič…“

Podporujem, ale nezapájam sa! Nečinnosť – to je príčina, ktorá spôsobuje, že naša profesia zostáva v spoločenskom suteréne.

A pritom stačí málo. Pridať sa!

Pridať sa k tomu, s čím súhlasím. Pridať sa k tomu, čo vedie k zmene k lepšiemu!

Rozhodnutie je na Vás, kolegovia. http://isu.sk/#registracia

My už bojujeme!

Vladimír Crmoman

Iniciatíva slovenských učiteľov

2016-10-07-kruh-vyhovoriek

Teraz najčítanejšie

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme nezávislá apolitická iniciatíva učiteľov z celého Slovenska, ktorej záleží na budúcnosti nášho školstva. Spojili sme sa s cieľom poukázať na problémy, ktoré školstvo sužujú a zároveň dosiahnuť zmenu, pretože nám nie je jedno, v akom stave sa súčasne školstvo nachádza.