Denník N

Jeden svet dnes: (Ne)udržateľná párty, tajné zbrane Kremľa a afganská raperka

Filmy a témy, ktoré prinášame počas druhého dňa festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, teda v piatok 14.10., nie sú ľahké, miestami sú kontroverzné a mnohé z nich otvárajú ďalšie otázky. Ak hľadáte práve toto, ste na správnom mieste. Deň je doslova nabitý filmami a sprievodnými podujatiami. Začíname už o štvrtej a skončíme až neskoro večer.

O 16:30 v Kino Film Europe premietame snímku o výsostne aktuálnej téme, ktorú odráža aj motto festivalu – Odmyslime si ploty. V oceňovanom filme Múry režiséri mapujú vznik hraničných plotov po svete. Štáty dnes oddeľuje stále nové a nové steny, ploty a ostnaté drôty. Na každej strane pritom zostávajú ľudia s ich rôznorodými životmi a nádejami. Režiséri Pablo Iraburu a Migueltxo Molina prepájajú osudy týchto ľudí z opačných strán hraníc medzi Mexikom a USA, Španielskom a Marokom, Juhoafrickou republikou a Zimbabwe. Vydarený filmársky experiment však skúma múry aj ako fenomén súčasnosti.

Nasledovať budú hneď dve diskusie s tvorcami filmov. Prvá z nich sa koná opäť v Kino Film Europe po premietaní filmu Model pána starostu, ktoré sa začína o 18:15. Zúčastní sa jej režisér Benny Brunner, ktorý natočil spomínaný film o ultranacionalistickom starostovi jednej maďarskej obce, čoby symptóme zlyhávania demokracie v strednej Európe.

Photography by Kev Williams

No ak vás viac zaujímajú osudy žien v pre nás vzdialenom Afganistane, mali by ste sa po filme Múry presunúť na Fakultu televíznej a filmovej tvorby na Svoradovu 2. Tam divákom o 18:30 najprv premietneme film Parlika o odvážnej žene, ktorá sa po páde Talibanu rozhodla vstúpiť do výsostného sveta mužov. Do vysokej politiky. A otvárať tam ťažké témy. Diskusie sa zúčastní aj afganská režisérka snímky Sahraa Karimi, ktorá študovala na Slovensku, no dnes žije v agfanskom Kábule.

Ak stále chcete diskutovať, no viac než o režiséra, sa zaujímate o tému, navštívte diskusiu Café Európa: Vplyv Ruska vo svete. Tá sa uskutoční po filme Veľký plán, ktorý premietame v kine Mladosť o 18:00. Investigatívny dokument skúma metódy, ktoré Rusko používa v takzvanej informačnej vojne doma aj v zahraničí. Film odhaľuje súbor nástrojov používaných Kremľom, ukazuje ruskú propagandistickú mašinériu v plnej sile a tiež odkrýva, ako sa tie isté metódy testujú a používajú v niekoľkých európskych krajinách.

Tému z iného súdka ponúkneme tým, ktorí majú radi hudbu. Im odporúčame film Sonita, ktorý premietneme o 20:30 v Open Gallery na Baštovej 5. Film pojednáva o mladej afganskej raperke Sonite, ktorú chcú príbuzní predať budúcemu manželovi. No s týmto osudom sa nehodlá zmieriť. Ako napokon dopadne, sa dozviete vo filme.

sonita

A ak už budete mať nie vždy ľahko stráviteľných dokumentov na dnes dosť, zastavte sa na (Ne)udržateľnej párty, ktorá sa koná celý večer v Ateliéri Babylon. Okrem prezentácie práce neziskoviek združených v Platforme mimovládnych rozvojových organizácií, budete môcť ochutnať globálnu kuchyňu, vybicyklovať si miešaný nápoj či zatancovať na La3no Cubano.

Autor: Peter Jánoš

A napokon, malý súkromný tip, netreba vynechať smutnosmiešny polohraný dokument Chuck Norris vs. komunizmus, o tom, ako komunizmus v Rumunsku v skutočnosti položil americký akčmý hrdina, bok po boku s Pretty Woman a Rambom. Premietame ho v kine Mladosť o 20:40.

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.