Denník N

Dar ku dňu učiteľov

Nedávno som čítala rozhovor s novým šéfom SAV Pavlom Šajgalíkom, v ktorom povedal, že aj keď jeho stredná škola nemala extrémnu úroveň, mali dobrého fyzikára a kvôli nemu išiel študovať fyziku. Takýto výrok nie je ojedinelý.

Počula som ho už neraz, najmä od vedcov, a naposledy aj od Martina Ferianca, ktorý vo svojom vystúpení na TEDxTrenčín povedal, že vďaka novému fyzikárovi prestal zabíjať čas hraním videohier a začal sa zaujímať o fyziku.

Aj keď moje profesné smerovanie priamo neovplyvnil žiadny učiteľ, cítim, že osobnostne ma formovalo viacero pedagógov. Som presvedčená, že pozitívny postoj k škole mám celý život aj preto, že som mala na základnej škole skvelú triednu učiteľku v druhom ročníku a najmä v treťom a štvrtom ročníku úžasného triedneho učiteľa. Aj ich zásluhou ma učenie bavilo.

Zásadne ma však sformovalo osemročné gymnázium. Vďaka prvej triednej učiteľke som zistila, že nepriazni osudu sa dá dôstojne čeliť. U slovenčinárky som si vždy vážila dôslednosť a rovnosť v prístupe. Druhý triedny učiteľ učil biológiu, ale mňa hlavne priviedol k zaujímavým knihám a hudbe. Z nemčinárky a angličtinárky sa stali ešte počas školy moje priateľky, ale naučili ma, že ich priateľstvo nemôžem zneužívať. A náš fyzikár mal neuveriteľný zmysel pre humor a hlavne bol veľmi ľudský.

Mala som aj zlých učiteľov. Učiteľka výtvarnej si vynucovala disciplínu tým, že po nás hádzala kľúče. Učiteľka hudobnej si zas disciplínu, a najmä rešpekt, nevedela zabezpečiť vôbec a každá jej hodina bola o lamentovaní, že by mala dostávať príplatky za zdraviu škodlivé pracovné prostredie. Najmä tieto dve osoby sa pre mňa stali obrazom, aký by učiteľ nemal byť.

Po rodičoch sú učitelia druhí najdôležitejší vo formovaní charakteru a smerovania detí. Dokážu nielen naučiť, ale aj nadchnúť a inšpirovať. Ku dňu učiteľov by si tí dobrí zaslúžili to, čo im najviac chýba – uznanie od spoločnosti. Dokým takýto dar od spoločnosti dostanú, dávam ho týmto aspoň tým mojim bývalým učiteľkám a učiteľom a súčasným učiteľkám môjho syna.

Teraz najčítanejšie