Denník N

Spin doctor predpisuje výlučne politickú propagandu

Spin doctor Kasper Juul pracujúci v službách dánskej premiérky Birgitte Nyborg v dánskej politickej dráme Borgen. Zdroj: thetimes.co.uk
Spin doctor Kasper Juul pracujúci v službách dánskej premiérky Birgitte Nyborg v dánskej politickej dráme Borgen. Zdroj: thetimes.co.uk

Politici sa z podstaty svojej profesie neustále dostávajú do kritických situácií, ktorých následky im môžu ľahko pošramotiť imidž. V takej chvíli prídu na scénu ich tlačoví hovorcovia. Vo chvíli, keď začnú hovoriť, treba sa mať na pozore.

Z pohľadu občana sa v súvislosti s politickou komunikáciou odjakživa tradujú ústne podania vo forme tvrdení ako „nikdy never tomu, čo hovoria politici“. Ako hlavný dôvod môžeme uviesť jeden fakt za všetky, a síce že politickí predstavitelia do svojho prejavu zapájajú manipulatívne a klamlivé techniky. Nie sú v tom však nikdy sami a majú ochotných tlačových hovorcov, ktorí im v tom radi pomôžu. Títo tlačoví hovorcovia/mediálni poradcovia pôsobia ako „upokojujúce faktory“ či ako „krízoví manažéri komunikácie“, teda ako niečo, čo jednej, ešte nedávno vládnej #strane chýbalo v podstate počas celej svojej existencie.

Experti na politickú propagandu

Ich kľúčovou úlohou je spinovať nepriaznivú situáciu, inými slovami prekrútiť (en: to spin) určitú nežiaducu skutočnosť, situáciu či správu, aby v konečnom dôsledku vyzniela priaznivo pre dotyčného, ktorý sa v takej situácii ocitol. Dôležité je, aby nevyriekli úplnú lož, ale „len“ mierne prekrútenú realitu. Nie je to čierna propaganda, ale nejaká do istej miery je. Spinujú, samozrejme, aj samotní politici.

Napríklad:

Konkrétny politik sa stane europoslancom, následne mu je vyčítané diskutabilné rozhodnutie, že po parlamentných voľbách sa rozhodne ostať v europarlamente namiesto opozičného súboja v zákonodarnom zbore s fyzickou prítomnosťou, ktorá je predsa len niečo iné, ako odkazy na diaľku.

Spinning politika: Ostávam v európskom parlamente, pretože voliči mi evidentne dali tak veľa preferenčných hlasov pre moju prácu v europarlamente. V tomto momente treba upozorniť na fakt, že daný politik toto tvrdenie nepotvrdil ničím iným, len svojou domnienkou.

Spin doktori tvoria „milosrdné“ subjektívne prifarbenia 

Spinning prebiehal na plné obrátky v tých najväčších kauzách ako Váhostav, odpočúvanie slovenských novinárov (VOS), kauzy CTčiek alebo kauze Gorila v súvislosti s tým, ktorý politik bol alebo nebol v inkriminovanom byte. Spinovať nie je nikdy dôležitejšie ako pri najhorúcejších kauzách alebo vo volebnej kampani, ako to môžeme vidieť momentálne v Spojených štátoch. V tomto ohľade musí byť mimoriadne prezieravá novinárska obec. Novinári by mali pozorne čítať medzi riadkami tlačových hovorcov alebo mediálnych poradcov.

Spin room po prezidentskej debate republikánskych kandidátov v roku 2007. Zdroj: gettyimages.co.nz
Spin room po prezidentskej debate republikánskych kandidátov v roku 2007. Zdroj: gettyimages.co.nz

Spin room ako jedna z najobľúbenejších miest politikov

Známym príkladom spinningu sú rozhovory medzi novinármi a kandidátmi vo voľbách v USA či Spojenom kráľovstve v tzv. spin room, miestnosti, kde prebieha čulá diskusia. Novinári sa pýtajú otázky kandidátov bezprostredne po debate, hoci sú si vedomí, že politici budú spinovať, prifarbovať svoje výroky v pred nedávnom skončenej debate. Spinning je taký veľký fenomén, že sa o ňom tvoria reportáže a dokumenty, ale je zaujímavým námetom aj vo filmovom priemysle.

Teraz najčítanejšie