Denník N

Udelil by Fico amnestiu na kauzu Bašternák?

Predstavte si, že by v posledných prezidentských voľbách zvíťazil náš súčasný premiér.

Keďže sám je zatiahnutý do kauzy minimálne tým, kde býva, bedlivo by sledoval, ako sa situácia vyvíja. A tá by veru nevyzerala ružovo. Po zahmlievaní,  zatajovaní,  potápaní dôkazov a manipulácii vyšetrovania straníckym súputnikom to v spoločnosti vrie. Ľudia vychádzajú do ulíc, manifestujú a protestujú. Médiá rozoštvávajú verejnosť. Dokonca, aj ľudia z radov opozície, pri snahe zadovážiť si nejaké dôkazy, skĺzli k mimozákonným postupom a sú vyšetrovaní políciou.

Aby sa situácia ukľudnila, aby spoločnosť bola opäť jednotná, aby prestali zvady a hádky, aby zastavil všetkých tárajov, gágajov a prďúsov, prichádza prezident Fico so zásadným riešením. Udelí na kauzu amnestiu.

Vymaľované.

Pokrčili by sme plecami. Veď teraz už sa nič nedá robiť.

Kvôli reálnemu prípadu spred 20 rokov a aj kvôli možným ďalším takýmto zneužívaniam moci, by sme už teraz mali vyvinúť tlak na súčasných politikov. Výhovorka, že niet riešení určite neobstojí. Veď politici už dokázali vyrobiť a obhajovať aj oveľa krkolomnejšie konštrukcie. A pritom v tomto prípade je riešenie úplne jednoduché.

Stačí prijať ústavný zákon o neplatnosti amnestií v prípade zneužitia štátnej moci, ktorý by platil retroaktívne. Hlavne retroaktívne.

Samozrejme, aby sa mohlo zistiť, že bola zneužitá štátna moc, musí sa prípad vyšetriť. Preto musí platiť aj ďalšie pravidlo, ktoré z nepochopiteľných príčin nebolo doteraz implementované: amnestovať sa môže len súdne rozhodnutie, nie skutok.

Ak súčasný premiér tvrdí, že zrušiť amnestie by bol právnický suterén, potom akú úroveň majú zákony, ktoré umožňujú takéto zneužívanie moci? A prečo som doteraz nevidel žiadnu jeho iniciatívu, ktorou by to zmenil, aby nemohlo niečo také nastať v budúcnosti? On určite vie prečo. Potom sa už len čudujem priznaniam pánov zo SNS, keď tvrdia, že zatiaľ nemajú riešenie tohto problému (viď tu 1:03:40). Jedna štandardná strana s takou širokou základňou a nevie vyprodukovať zmysluplné riešenie. Boja sa, že zrušenie amnestií rozvráti súčasný právny systém. Nevidia, že súčasný právny systém bol už rozvrátený amnestiami?

Ako to vidíte vy? Vyberte si odpoveď na iDemokracii.

Teraz najčítanejšie